Calatoria in Europa cu avionul

Data: 14 decembrie 2011   Ora: 16:20

Transportul aerian

Crearea unei piete unice europe in domeniul transportului aerian a determinat costuri mai mici si o paleta larga de transportatori si servicii pentru pasageri. Uniunea Europeana a creat un set de drepturi pentru a se asigura ca pasagerii aerieni sunt tratati intr-un mod echitabil.

Drepturile pasagerilor aerieni

Pasagerul aerian are o serie de drepturi, referitoare la efectuarea zborurilor, rezervarilor, acordarii de daune pentru bagaje pierdute/distruse, intarzieri si anulari, refuzul imbarcarii, despagubiri in caz de accident sau dificultati cu pachetele de servicii tursitice.

Aceste drepturi se aplica zborurilor programate si cu charter, interne si internationale, de la sau catre un aeroport UE sau din afara Uniunii Europene, cand se utilizeaza o linie aeriana UE. De asemenea, Uniunea Europeana are o lista a liniilor aeriene carora le-a fost interzis sa opereze in cadrul Uniunii Europene si sa utilizeze aeroporturile Uniunii Europene.

Pentru persoanele cu handicap sau cu mobilitate redusa, la nivel european se introduc treptat, pana in iulie 2008, norme in vederea asigurarii de asistenta gratuita si efectiva la bordul aeronavelor si in aeroporturile Uniunii Europene, precum si de tratament echitabil si nediscriminator.

Cand exista o plangere, persoana in cauza trebuie sa contacteze linia aeriana sau organizatorul pachetului de servicii turistice. Daca acestia nu isi indeplinesc obligatiile, persoanele lezate se pot adresa structurii de aplicare a legii din propria tara. In acest sens, orice persoana poate accesa gratuit numarul de telefon 00 800 6789 10 11 (Europe Direct) pentru a putea afla autoritatea responsabila in domeniu.

Securitatea aeroportuara

In vederea evitarii oricaror intarzieri si neplaceri cauzate de diferite controale de securitate aeroportuare, sofisticate, este interzisa detinerea anumitor obiecte pe timpul calatoriei cu avionul, fie asupra calatorului, fie in bagaje.

In acest sens exista o lista agreata la nivel european privind obiectele care nu sunt permise in cala aeronavei pentru zborurile din aeroporturile comunitare si o lista de bunuri care sunt interzise sa fie detinute in bagajul de mana. Listele sunt afisate in zonele de control.

Ultima modificare substantiala in domeniu o reprezinta reglementarea privind cantitatile de lichide pe care le pot avea pasagerii asupra lor pe timpul calatoriei cu avionul. Astfel, noile reguli privitoare la lichide se aplica din 6.11.2006 in toate aeroporturile statelor Uniunii Europene, precum si in Norvegia, Islanda si Elvetia, indiferent de destinatie.

Aceste reglementari se refera la cantitatea de lichide ce se poate fi luata in bagajul de mana. Astfel, se pot lua in bagajul de mana lichide in recipiente de maxim 100 ml fiecare. Aceste recipiente trebuie sa fie pastrate intr-un ambalaj transparent din material plastic, care se poate redeschide, iar cantitatea totala de lichide nu trebuie sa depaseasca 1 litru per pasager.

In termenul de „lichide” pot fi incluse urmatoarele produse:

                        apa si alte bauturi, supe, siropuri, iaurturi;

                        parfumuri;

                        geluri, inclusiv geluri de par si de baie;

                        paste, inclusiv pasta de dinti;

                        rimel, rujuri lichide;

                        creme, lotiuni si uleiuri;

                        spray-uri;

                        continutul ambalajelor presurizate, precum spuma de ras, alte spume si deodorante;

                        amestecuri lichid-solide;

                        orice alt articol cu consistenta similara.

Exceptii de la aceste reguli fac urmatoarele produse:

- medicamente esentiale pe timpul zborului (ex. pachetul pentru diabetici), care trebuie sa fie in pachetele lor originale;

- lapte pentru copii si mancare lichida pentru copii (continutul fiecarui recipient trebuie sa gustat in fata personalului de securitate de catre pasagerul care le transporta.

In schimb, lichide pot fi luate in bagajul de cala. De asemenea, se pot cumpara lichide, precum bauturi si parfumuri, din magazinele de duty-free din cadrul aeroporturilor. Daca acestea sunt vandute in ambalaje speciale, sigilate, ambalajele nu se vor deschide inainte de efectuarea controlului de securitate, altfel produsele vor fi confiscate.

In cazul in care pana la destinatie se vor face escale, ambalajele cu produsele cumparate din duty-free-uri nu se vor deschise inainte de efectuarea controlului de securitate din aeroportul de tranzit sau, in cazul efectuarii mai multor escale, din ultimul aeroport de tranzit.

Obiecte ascutite mai mari de 5 cm nu pot fi transportate in bagajul de mana. Alte obiecte pot fi considerate ca fiind periculoase si pot fi confiscate de autoritatile de securitate:

                        cutite;

                        ace de par;

                        pile de unghii;

                        set de manichiura;

                        foarfece;

                        pensete;

                        andrele;

                        ace de cusut.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora