Angajarea in Spania

Data: 13 decembrie 2011   Ora: 17:40

Dupa 1 ianuarie 2007, accesul cetatenilor romani pe piata muncii Statelor Membre ale U.E. se realizeaza in conformitate cu prevederile Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, potrivit carora Statele Membre au posibilitatea de a introduce masuri tranzitorii pana la liberalizarea totala a accesului lucratorilor romani, cu scopul protejarii propriilor piete ale muncii.

Spania a impus masuri tranzitorii?

Da. Spania a decis impunerea de restrictii liberului acces al lucratorilor  romani pe piata muncii spaniole pe o perioada de doi ani, cu posibilitatea reanalizarii dupa un an de la aderare. In cadrul reuniunii din 28 decembrie 2007 a Consiliului de Ministri a fost aprobata, la propunerea ministrului muncii si afacerilor sociale, ministrului afacerilor externe si ministrului de interne, mentinerea perioadei tranzitorii privind accesul pe piata muncii a lucratorilor din Romania si pentru anul 2008. 

Aceste restrictii vizeaza forta de munca salariata, nefiind aplicabile cetatenilor romani care desfasoara activitate autonoma.

In aceasta perioada, potrivit Tratatului de aderare a Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana se vor aplica „masuri de drept intern sau masuri rezultate din acorduri bilaterale, care reglementeaza accesul resortisantilor romani pe piata fortei de munca din fiecare stat membru” (in cazul Spaniei, Acordul dintre Romania si Regatul Spaniei pentru reglementarea si organizarea circulatiei fortei de munca intre cele doua state, ratificat prin Legea nr. 464/2002). 

Cui se aplica Acordul?

Acordul dintre Romania si Regatul Spaniei pentru reglementarea si organizarea circulatiei fortei de munca intre cele doua state prevede urmatoarele categorii de lucratori: 

a)   lucratori permanenti, pentru o perioada initiala de cel putin un an

b)   lucratori sezonieri, pentru o perioada de cel mult 9 luni pe an

c)   stagiari, cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani, care doresc sa isi perfectioneze pregatirea profesionala si lingvistica, pentru o perioada de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii acesteia cu cel mult 6 luni. 

Implementarea acordului se realizeaza de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin intermediul Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca si Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti – anofm.ro.

Care este varsta minima la care ma pot angaja in Spania?

Varsta minima pentru desfasurarea unei activitati lucrative ca angajat sau ca lucrator independent este de 16 ani (intre 16 si 18 ani este nevoie de consimtamantul explicit sau de autorizatia parintilor sau a tutorilor). 

MUNCA IN CONTUL TERTILOR 

Ce este munca in contul tertilor (cuenta ajeno)?

Munca in contul tertilor sau subordonata presupune o relatie de munca stabilita intre o societate comerciala si un lucrator in vederea desfasurarii unei activitati profesionale. 

Cum pot lucra legal in Spania?

A.  Daca  nu aveti drept de rezidenta in Spania dar doriti sa  va angajati cu contract de munca pe teritoriul acestui stat trebuie sa obtineti mai intai autorizatia de munca, fara a se lua in considerare situatia de pe piata muncii din acest stat.

Autorizatia de munca se solicita de un angajator spaniol la Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale (www.mtas.es) si trebuie inscrisa, in pasaportul dumneavoastra, de Consulatul Spaniei la Bucuresti, numai in situatia in care contractul de munca este incheiat pe o perioada mai mare de 180 de zile. 

In termen de trei luni de la intrarea in Spania trebuie sa solicitati personal inregistrarea in Registrul Central al Cetatenilor Straini (www.mir.es).  Vi se va elibera un certificat de inregistrare in care va fi mentionata autorizatia de munca si perioada de valabilitate a acesteia.

B.   Daca  aveti drept de rezidenta in Spania, dar nu detineti autorizatie de munca, si doriti sa desfasurati activitate lucrativa pe teritoriul acestui stat in baza unui contract de munca, mai intai trebuie sa obtineti autorizatia de munca, fara a se tine seama de situatia fortei de munca la nivel national. Si in acest caz, angajatorul spaniol solicita autorizatia la Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale (www.mtas.es) dar, in aceasta situatie, nu mai este necesara inscrierea in pasaport. 

In termen de trei luni de la data notificarii autorizatiei de munca trebuie sa solicitati personal modificarea inregistrarii in Registrul Central al Cetatenilor Straini (www.mir.es).  Vi  se  va  elibera un certificat de inregistrare in care va fi mentionata autorizatia de munca si perioada de valabilitate a acesteia.

Ce formalitati trebuie realizate inainte de inceperea raporturilor de munca?

A.    Afilierea  si inscrierea la sistemul de securitate sociala spaniol (Afiliación y Alta en la Seguridad Social). Inainte de inceperea activitatii lucrative, angajatorul trebuie sa  va inscrie ca salariat al sau la sistemul de securitate sociala spaniol (Seguridad Social) www.seg-social.es.

B.    Inaintea semnarii contractului, se poate efectua controlul medical (reconocimiento médico) care va dovedi daca sunteti apt din punct de vedere fizic, psihic, sa desfasurati activitatea specifica postului pentru care ati fost selectionat. In cazul in care contractul dumneavoastra de munca nu depaseste 180 de zile, efectuarea acestui control medical nu este obligatorie. 

C.    Contractul de munca (El Contrato de Trabajo).

Contractul de munca se semneaza la inceputul relatiei de munca, iar o copie de pe acesta se inmaneaza dumneavoastra. Angajatorul are obligatia de a comunica Serviciului Public al Muncii (www.inem.es), incheierea contractului de munca.

Ce trebuie sa stiu daca doresc sa  ma angajez ca lucrator sezonier?

Procedeul de angajare sezoniera este folosit frecvent in agricultura si permite angajarea lucratorilor pe o perioada de timp determinata in vederea desfasurarii unei activitati sezoniere sau a unei campanii. 

In cadrul acestei modalitati, in functie de conventia colectiva aplicabila, angajatorul trebuie sa garanteze o activitate profesionala, sa dispuna cazarea adecvata in conditii decente si sa organizeze deplasarile lucratorilor pentru sosirea in Spania, dar si pentru intoarcerea in tara de origine. Prin hotararea Consiliului de Ministri din data de 26 decembrie 2007, s-a stabilit contingentul lucratorilor straini in regim necomunitar in Spania pentru anul 2008, in textul caruia se prevede ca lucratorilor sezonieri in agricultura  sa li se asigure pe perioada campaniei o activitate de minim 75% din timpul de lucru normal in sector, ceea ce inseamna 18 zile pe luna. In cazul in care conditiile climaterice sau alte motive obiective determina imposibilitatea asigurarii timpului precizat, angajatorul are obligatia de a anunta organizatia patronala in vederea repartizarii dumneavoastra la alt angajator apartinand acestei organizatii, din aceeasi provincie sau din provincii diferite. 

Dupa incetarea relatiei de munca lucratorul sezonier va declara la misiunea diplomatica intoarcerea sa in tara de origine. 

MUNCA PE CONT PROPRIU 

Ce este munca pe cont propriu? 

Munca pe cont propriu sau autonoma este activitatea de producere de bunuri sau servicii, nelegata de un contract de munca si realizata de propria persoana.

Caracteristici: 

•     Lucratorul nu este subiectul unui contract de munca, lucreaza pe cont propriu, el devenind propriul angajator

•     Drepturile economice rezultate din desfasurarea activitatii lucrative ii revin in totalitate

•     Nu primeste un stat de plata, nici salariu lunar deoarece el factureaza persoanei care-i solicita serviciile, adaugand in factura impozitele derivate din activitatea economica: TVA (IVA) si IRPF (impozitul pe venit). 

Cum pot dobandi statutul de lucrator autonom in Spania?

Daca doriti sa lucrati in Spania ca lucrator autonom trebuie sa parcurgeti urmatoarele etape: 

•      sa solicitati la Biroul pentru Straini (Oficina de Extranjeros) sau la Comisariatul de Politie din zona in care locuiti in Spania acordarea tarjetei de rezidenta comunitara in baza formularului Ex 16, a pasaportului/documentului de identitate si a trei fotografii. Formularul poate fi descarcat de pe site-ul www.mir.es ;

•      sa  va inscrieti ca platitor de impozite pentru activitati economice la Administratia Financiara (Agencia Tributaria) competenta, in baza formularului 036 (impreso 036), dupa care primiti un cod de inregistrare fiscala. Formularul 036 poate fi descarcat de pe site-ul www.agenciatributaria.es

•       sa solicitati la birourile Trezoreriei Generale a Securitatii Sociale (Tresorería General de la Seguridad Social) inregistrarea si afilierea la regimul de securitate sociala din Spania in baza formularului TA.1, depunand si tarjeta de rezidenta comunitara;

•      sa solicitati inscrierea in Regimul Special al Lucratorilor Autonomi in baza formularului TA.0521/1 la birourile Trezoreriei Generale a Securitatii Sociale. Formularele TA.1 si TA.0521/1 pot fi descarcate de pe site-ul www.mtas.es .  

Atentie! Obligatia de a plati contributiile la securitatea sociala revine lucratorului autonom!

DETASAREA 

Ce trebuie sa stiu in cazul in care voi fi detasat in Spania?

Detasarea reprezinta actul ce presupune schimbarea temporara a locului de munca din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia din urma. 

In vederea detasarii dumneavoastra, societatea la care sunteti angajat in Romania trebuie sa incheie un contract de prestari servicii cu societatea din Spania la care urmeaza sa va desfasurati activitatea. Ulterior, se va incheia un act aditional la contractul individual de munca, act prin care se dispune detasarea dumneavoastra, ce trebuie inregistrat la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza isi are sediul angajatorul din Romania. 

Lucratorii romani detasati in cadrul unor contracte de prestari servicii transnationale nu sunt supusi obligatiei de obtinere a unei autorizatii de munca! 

Potrivit prevederilor legislatiei spaniole, toate formalitatile privind detasarea lucratorilor romani in Spania trebuie realizate de societatea care detaseaza, adica societatea din Romania. 

Aceasta, anterior detasarii (deci inainte de sosirea dumneavoastra in Spania), trebuie sa prezinte la Biroul de Munca (Area/Dependencia de Trabajo y Asuntos Sociales) din provincia in care se va desfasura contractul, un dosar care sa cuprinda o scrisoare de prezentare a firmei, prin care sa se comunice detasarea dumneavoastra (se va mentiona „conform

Legii nr. 45/1999 art. 5”). Notificarea (comunicarea) detasarii va cuprinde urmatoarele puncte:

a)   datele de identificare ale angajatorului din Romania care dispune detasarea;

b)   actele de inregistrare ale societatii din Romania si codul fiscal, pentru plata TVA; 

c)   datele personale   si profesionale, respectiv calificarea dumneavoastra; se anexeaza copie de pe pasaportul dumneavoastra;

d)   copie de pe contractul dumneavoastra de munca;

e)   ordinul de detasare;

f)   data de incepere a detasarii si durata estimata;

g)   atestarea ca dumneavoastra sunteti inscris si cotizati la sistemul de asigurari sociale din Romania (formularul E 101);

h)   imputernicire in fata autoritatilor spaniole pentru reprezentantul societatii din Romania la care dumneavoastra sunteti angajat; 

i)    datele de identificare ale intreprinderii beneficiare a serviciilor prestate; este de preferat ca firma spaniola sa dea o declaratie in sensul acceptarii dumneavoastra ca lucrator detasat;

j)    contractul de prestari servicii incheiat de firma din Romania la care dumneavoastra lucrati si care intentioneaza sa va detaseze in Spania si firma din Spania. 

Atentie! Angajatorul roman va fi sanctionat:

o  cu amenda de la 30 la 300 euro daca, in cadrul comunicarii catre Biroul de Munca, omite prezentarea unuia dintre documentele mentionate mai sus sau furnizeaza informatii inexacte.

o  cu amenda de la 301 la 600 euro in cazul comunicarii detasarii ulterior inceperii acesteia.

o  cu amenda de la 601 la 3.000 euro in cazul necomunicarii detasarii sau ascunderii datelor referitor la aceasta. 

Conform Regulamentului Consiliului nr. 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii, afilierea salariatilor detasati la securitatea sociala trebuie mentinuta pe durata detasarii.

Este necesara completarea formularului E 101 „Atestat privire la legislatia aplicabila” (formular ce demonstreaza mentinerea, pe perioada detasarii a afilierii dumneavoastra la sistemul de securitate sociala din Romania), eliberat de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (www.cnpas.org). Cererea pentru obtinerea formularului E 101 trebuie completata de angajatorul roman si depusa la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari

Sociale cu 30 de zile calendaristice inainte de inceperea detasarii. 

Este necesara obtinerea formularului E 106, „Atestat de drept la prestatii in natura de asigurare de sanatate, maternitate pentru persoanele care isi au resedinta in alt stat decat in statul competent”, formular ce se elibereaza de Casa de Asigurari de Sanatate (www.cnas.ro) de care apartineti in Romania. Formularul mentionat va confera dreptul la prestatii in natura de asigurari de sanatate, maternitate, acordate in contul institutiei competente din Romania de catre institutia din Spania.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora