Acces la serviciile medicale in Europa

Data: 14 decembrie 2011   Ora: 16:26

Daca un cetatean al unui stat membru UE se imbolnaveste sau are un accident in timpul deplasarii intr-un stat comunitar, precum si in Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia, acesta poate beneficia de ingrijire medicala gratuita sau la pret redus. Aceasta regula este valabila doar pentru tratarea afectiunilor in serviciile publice de sanatate, iar fiecare stat are propriile reglementari in domeniul medical, cetatenii fiecarui stat fiind obligati sa fie asigurati la sistemul de sanatate respectiv, fie public sau privat.

In unele cazuri, tratamentul poate fi gratuit, in alte cazuri bolnavul plateste o parte din costuri, in altele, plateste tot tratamentul, cu posibilitatea solicitarii returnarii cheltuielilor. Intr-o astfel de situatie, se recomanda ca persoana in cauza sa pastreze toate facturile, prescriptiile si retetele medicale.

Un card european de asigurare a sanatatii a fost introdus de curand, in vederea facilitarii accesului la ingrijirea medicala in UE si pentru accelerarea returnarii costurilor. Peste 150 de milioane de cetateni europeni utilizeaza acest card.

Unele state au incorporat o parte din elementele cardului european in cardurile nationale, iar altele elibereaza carduri separate. Cardul se poate ridica de la biroul de asistenta sociala locala sau de asigurare medicala, din tara de origine.

Medicamente

Pentru persoana care foloseste medicamente eliberate pe baza de reteta medicala, se recomanda ca pe parcursul calatoriei persoana sa aiba asupra sa reteta respectiva. De asemenea, este recomandat ca pe parcursul calatoriei persoana sa nu aiba asupra sa foarte multe medicamente, pentru uz personal, deoarece o mare cantitate de medicamente poate crea suspiciuni, deoarece unele medicamente, in functie de compozitie si de cantitatea in care sunt consumate, pot avea efect halucinogen, putand fii asociate cu drogurile.

Totusi, in cateva state membre ale Uniunii Europene, unele produse asimilate drogurilor pot fi consumate in cantitatile prescrise de medic, pe baza de reteta medicala (precum Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda ).

 Asigurarea de calatorie

Calatorul poate opta pentru asigurarea de calatorie, luand in considerare faptul ca unele state UE platesc costul integral al tratamentului medical. Imbolnavirea sau un accident in strainatate pot genera costuri de transport suplimentare, cazare si costuri de repatriere, pentru care trebuie sa existe o polita de asigurare.

 Vaccinare

In general, nu exista cerinte de vaccinare pentru deplasarea in interiorul Uniunii Europene. Oricum, asemenea cerinte sau recomandari pot exista pentru desfasurarea calatoriei in unele teritorii europene de peste ocean, precum efectuarea unor vaccinuri.

Astfel, se recomanda ca inainte de efectuare deplasarii intr-un teritoriu european, persoana interesata sa solicite sfatul unui medic.

Apa de scaldat

La nivel european exista standarde stricte privind apa de scaldat.

Calitatea apei este monitorizata regulat, iar Comisia Europeana intocmeste un raport privind calitatea apei de scaldat. Ultimele rapoarte arata ca aceasta calitate e intr-o continua crestere.

Prezenta unui steag albastru pe o plaja sau intr-un port de agrement nautic certifica faptul ca sunt indeplinite standardele specifice privind calitatea apei, siguranta, serviciile si managementul mediului inconjurator. Peste 3000 de locatii au primit dreptul de a folosi simbolul steagului albastru in 33 de tari, dintre care 26 tari europene. Aceasta actiune este derulata de Fundatia pentru Educatia asupra Mediului.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora