Legea Pensiilor Cap VIII Jurisdictia asigurarilor sociale

Data: 17 decembrie 2010   Ora: 12:50

Proiect de lege privind sistemul unitar de pensii publice adoptat de Camera Deputatilor la data de 07.12.2010.

Art. 149.

(1) Deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii, respectiv la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.

(2) Procedura de examinare a deciziilor supuse contestarii reprezinta procedura administrativa prealabila, obligatorie, fara caracter jurisdictional.

(3) Comisia Centrala de Contestatii functioneaza in cadrul CNPP.

(4) Deciziile de pensie necontestate in termenul prevazut la alin. (1) sunt definitive.

 

Art. 150.

(1) Comisia Centrala de Contestatii si comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii sunt organisme de verificare, care examineaza si hotarasc asupra deciziilor de pensie emise de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale si urmaresc aplicarea corecta a legislatiei referitoare la pensiile publice.

(2) Organizarea, functionarea si structura Comisiei Centrale de Contestatii, respectiv a comisiilor de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, ministrului apararii nationale, ministrului administratiei si internelor si directorului Serviciului Roman de Informatii, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

(3) In solutionarea contestatiilor, Comisia Centrala de Contestatii si comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii adopta hotarari.

(4) Termenul de solutionare a contestatiei este de 45 de zile de la data inregistrarii acesteia.

 

Art. 151.

(1) Hotararile Comisiei Centrale de Contestatii, respectiv ale comisiilor de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii se comunica persoanelor in cauza si caselor teritoriale de pensii sau caselor de pensii sectoriale interesate, dupa caz, in termen de 5 zile de la adoptare.

(2) Hotararile prevazute la art. 150 alin. (3) pot fi atacate la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la comunicare.

(3) Hotararile prevazute la art. 150 alin. (3) care nu au fost atacate la instantele judecatoresti in termenul prevazut la alin. (2) sunt definitive.

 

Art. 152.

Jurisdictia asigurarilor sociale se realizeaza prin tribunale si curti de apel.

 

Art. 153.

Tribunalele solutioneaza in prima instanta litigiile privind:

a) modul de calcul si de depunere a contributiei de asigurari sociale;

b) modul de stabilire a dobanzilor si penalitatilor de intarziere;

c) inregistrarea, evidenta si certificarea contributiei de asigurari sociale;

d) hotararile Comisiei Centrale de Contestatii si ale comisiilor de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii privind deciziile de pensie;

e) deciziile Comisiilor Medicale de Contestatii si ale Comisiilor Centrale de Expertiza Medico-Militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii date in solutionarea contestatiilor privind deciziile medicale asupra capacitatii de munca;

f) refuzul nejustificat de rezolvare a unei cereri privind drepturile de asigurari sociale;

g) modul de stabilire si de plata a pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale;

h) plangerile impotriva proceselor-verbale de contraventie incheiate in baza prezentei legi;

i) contestatiile impotriva masurilor de executare silita, dispuse in baza prezentei legi;

j) alte drepturi si obligatii de asigurari sociale nascute in temeiul prezentei legi.

 

Art. 154.

(1) Cererile indreptate impotriva CNPP, a caselor teritoriale de pensii sau impotriva caselor de pensii sectoriale se adreseaza instantei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul ori sediul reclamantul.

(2) Celelalte cereri se adreseaza instantei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul paratul.

 

Art. 155.

(1) Impotriva hotararilor tribunalelor se poate face recurs la curtea de apel competenta.

(2) Hotararile curtilor de apel, precum si hotararile tribunalelor, neatacate cu recurs in termen, sunt definitive si irevocabile.

 

Art. 156.

Prevederile prezentei legi, referitoare la jurisdictia asigurarilor sociale, se completeaza cu dispozitiile Codului de procedura civila si ale Legii nr. 304/2004privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Art. 157.

Cererile in fata oricaror organe sau instante, precum si toate actele procedurale in legatura cu litigiile, avand ca obiect drepturi sau obligatii de asigurari sociale, sunt scutite de taxa de timbru.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora