CAPITOLUL III Constituirea, atributiile, organizarea si functionarea PAID

Data: 31 ianuarie 2011   Ora: 15:59

Art. 25. - (1) In vederea gestionarii asigurarii obligatorii impotriva dezastrelor naturale a locuintelor se constituie societatea comerciala de asigurare-reasigurare denumita PAID, potrivit dispozitiilor Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) PAID are urmatoarele atributii:

a) tipareste PAD;

b) contracteaza reasigurarea;

c) administreaza baza de date privind evidenta constructiilor cu destinatia de locuinta care trebuie asigurate obligatoriu, precum si a celor asigurate;

d) indeplineste functia de centru de coordonare a activitatii de constatare a prejudiciilor rezultate in urma producerii unui dezastru natural, desfasurata de societatile de asigurari autorizate.

(3) In ceea ce priveste statutul de societate de asigurare-reasigurare, activitatea PAID este supusa reglementarii si supravegherii C.S.A., in conditiile legii.

(4) Pentru indeplinirea atributiilor prevazute la alin. (2), PAID va emite, cu avizul C.S.A., regulamente privind organizarea si functionarea societatii, inclusiv relatia dintre societatile de asigurare autorizate si PAID, fluxurile financiare si de informatii si orice alte aspecte considerate a fi necesare pentru functionarea societatii, in conditiile prezentei legi.

(5) Atributiile organelor statutare, precum si cele ale conducerii executive a PAID se stabilesc in conditiile prevazute de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv de Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si de normele emise de C.S.A. in aplicarea acesteia.

Art. 26. - (1) Pot fi actionari ai PAID persoanele juridice care sunt autorizate sa incheie PAD, in conditiile prevazute de Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si de normele prudentiale privind acoperirea riscurilor de catastrofe naturale, emise in aplicarea legii. (2) Ulterior constituirii PAID, asiguratorii care indeplinesc conditia prevazuta la alin. (1) au dreptul de a deveni actionari la aceasta societate in aceleasi conditii cu actionarii PAID care au calitatea de asiguratori autorizati sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.

Art. 27. - (1) Un actionar poate detine cel mult 15% din actiunile PAID sau din drepturile de vot in cadrul adunarii generale a actionarilor.

(2) PAID va plati actionarilor dividende din profit, daca acesta exista, pentru capitalul varsat la constituirea acestuia.

Art. 28. - (1) Pe langa organele statutare si cele de conducere ale PAID, din care fac parte reprezentanti ai C.S.A., se constituie un consiliu consultativ, in care se discuta deciziile PAID si care poate formula propuneri privind activitatea desfasurata de PAID, avand in componenta:

a) un reprezentant al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor;

b) un reprezentant al Ministerului Internelor si Reformei Administrative;

c) un reprezentant al Ministerului Economiei si Finantelor;

d) cate un reprezentant al urmatoarelor structuri asociative: Asociatia Comunelor din

Romania, Asociatia Oraselor din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania;

e) cate un reprezentant al ligilor legal constituite ale asociatiilor de proprietari.

(2) Reprezentantii prevazuti la alin. (1) lit. a)-c) se desemneaza prin ordine ale conducatorilor institutiilor respective.

Art. 29. - Conducerea executiva a PAID se exercita de un director general si de un director general adjunct, care trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale normelor emise in aplicarea acesteia.

Art. 30. - Persoanele semnificative trebuie sa indeplineasca criteriile prevazute in normele emise de C.S.A. in aplicarea Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele prevazute de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Art. 31. - Disponibilitatile PAID pot fi plasate la institutii de credit, in instrumente ale pietei monetare, in titluri de stat sau obligatiuni municipale ori in alte instrumente financiare, in conformitate cu prevederile Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora