Sectiunea 3 Omologarea armelor si munitiilor

Data: 12 decembrie 2011   Ora: 16:41

Activitatea de omologare a armelor si munitiilor

   Art. 92. - (1) Activitatea de omologare a armelor si munitiilor se desfasoara prin Autoritatea Nationala pentru Omologarea Armelor si Munitiilor si structurile specializate ale acesteia si are ca scop instituirea unui regim de impunere si respectare a criteriilor de siguranta stabilite prin normele de omologare a armelor si munitiilor.

   (2) Scopul activitatii de omologare prevazute la alin. (1) se realizeaza prin indeplinirea urmatoarelor obiective:

   a) caracteristicile tehnice ale armelor si munitiei sa corespunda destinatiilor stabilite prin prezenta lege;

   b) detinerea si folosirea armelor si munitiilor sa indeplineasca asemenea criterii de siguranta, incat sa nu implice riscul producerii de accidente prin care sa se pericliteze viata, sanatatea, integritatea fizica a detinatorului sau a persoanelor care nu sunt implicate in situatiile care impun folosirea legala a armelor, precum si a producerii de accidente prin care pot fi produse pagube materiale;

   c) detinerea si folosirea armelor si munitiilor sa indeplineasca asemenea criterii de siguranta, incat sa nu fie pus in pericol mediul inconjurator.

   (3) In scopul indeplinirii obiectivelor prevazute la alin. (2), sunt supuse omologarii urmatoarele:

   a) armele, munitiile si componentele acestora;

   b) liniile tehnologice de producere a armelor si munitiilor, precum si spatiile in care acestea functioneaza;

   c) instrumentele destinate repararii armelor si munitiilor, precum si spatiile in care urmeaza sa se desfasoare activitatile de reparatii;

   d) spatiile destinate depozitarii si pastrarii armelor si munitiilor;

   e) poligoanele de tragere cu arme;

   f) mijloacele de transport destinate transportului armelor si munitiilor.

   (4) Indeplinirea criteriilor stabilite prin normele de omologare de catre elementele prevazute la alin. (3) se atesta prin certificat de omologare eliberat de Autoritatea Nationala pentru Omologarea Armelor si Munitiilor.

   (5) In cazul armelor si munitiilor prevazute la art. 88 alin. (2), indeplinirea criteriilor stabilite in normele de omologare se atesta prin certificat de atestare a indeplinirii conditiilor de omologare, eliberat de Autoritatea Nationala pentru Omologarea Armelor si Munitiilor.

    Regimul normelor si certificatelor de omologare

   Art. 93. - (1) Normele de omologare prevazute la art. 92 alin. (1) se stabilesc prin ordin al conducatorului Autoritatii Nationale pentru Omologarea Armelor si Munitiilor si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, cu exceptia celor referitoare la armele militare, precum si a munitiilor corespunzatoare, care constituie informatii secrete de stat si se comunica numai institutiilor interesate.

   (2) Certificatele de omologare pentru elementele prevazute la art. 92 alin. (3) lit. a)-d), corespunzatoare armelor militare si munitiilor aferente, precum si certificatele de atestare a indeplinirii conditiilor de omologare pentru aceste arme si munitii constituie informatii secrete de stat.

    Inspectia tehnica periodica

   Art. 94. - (1) Autoritatea Nationala pentru Omologarea Armelor si Munitiilor efectueaza, prin structurile sale specializate, inspectia tehnica periodica a elementelor prevazute la art. 92 alin. (3), in vederea verificarii indeplinirii de catre acestea a conditiilor de omologare.

   (2) In cazul in care se constata, cu ocazia efectuarii inspectiei prevazute la alin. (1), ca elementele verificate indeplinesc conditiile de omologare, structurile specializate ale Autoritatii Nationale pentru Omologarea Armelor si Munitiilor elibereaza persoanei fizice sau juridice careia ii apartin, certificatul de efectuare a inspectiei tehnice periodice.

   (3) Autoritatea Nationala pentru Omologarea Armelor si Munitiilor poate autoriza anumiti armurieri legal constituiti sa efectueze inspectia tehnica periodica a armelor si sa elibereze certificatul prevazut la alin. (2).

   (4) Armurierii prevazuti la alin. (3) nu pot fi autorizati sa efectueze inspectia tehnica periodica a elementelor prevazute la art. 92 alin. (3) care le apartin.

   (5) Cheltuielile ocazionate de efectuarea inspectiei tehnice prevazute la alin. (1) se suporta de catre detinatorul legal al elementelor verificate.

    Regimul armelor care au devenit improprii folosirii

   Art. 95. - (1) Armele care datorita unor defectiuni iremediabile au devenit improprii folosirii se examineaza de catre o comisie specializata din cadrul Autoritatii Nationale pentru Omologarea Armelor si Munitiilor. Piesele ce pot fi refolosite din acestea se redau la armurieri, care, dupa ce le valorifica, ramburseaza contravaloarea proprietarilor de drept impreuna cu o copie a facturii.

   (2) Armele care nu mai pot fi aduse in stare de functionare se pot pastra ca arme de colectie ori panoplie, iar cele nevandabile scoase din uz sau parti componente din acestea se predau armurierilor autorizati sa desfasoare operatiuni de distrugere a acestora.

    Metodologia de omologare

   Art. 96. - Procedura acordarii certificatelor de omologare, a certificatelor de atestare a indeplinirii conditiilor de omologare, precum si a certificatelor de efectuare a inspectiei tehnice periodice se stabileste prin metodologia de omologare, care se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Autoritatii Nationale pentru Omologarea Armelor si Munitiilor.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora