Capitolul VI Regimul procurarii, detinerii armelor de catre cetatenii romani pe teritoriile statelor membre

Data: 12 decembrie 2011   Ora: 16:51

Capitolul VI Regimul procurarii, detinerii, portului si folosirii armelor si munitiilor de catre rezidentii statelor membre pe teritoriul Romaniei si de catre cetatenii romani pe teritoriile statelor membre.

Regimul operatiunilor cu arme si munitii desfasurate intre
armurierii romani si cei ai statelor membre

    Procurarea armelor letale de pe teritoriul Romaniei

   Art. 114. - (1) Procurarea unei arme letale, precum si a munitiilor corespunzatoare, de pe teritoriul Romaniei, de catre rezidentii statelor membre, in scopul scoaterii acesteia din tara, se poate face, in conditiile prezentei legi, numai in baza autorizatiei de procurare a armei sau, dupa caz, a munitiei, eliberata de Directia Generala de Politie a municipiului Bucuresti, de inspectoratele judetene de politie in a caror raza teritoriala de competenta isi desfasoara activitatea de comercializare a armelor armurierul de la care urmeaza sa fie procurata arma, precum si de catre Inspectoratul General al Politiei Romane.

   (2) Autorizatia prevazuta la alin. (1) se elibereaza la cerere, daca solicitantul indeplineste urmatoarele conditii:

   a) a implinit varsta de 18 ani;

   b) face dovada faptului ca este rezident al unui stat membru;

   c) prezinta autorizatia de procurare a armei sau, dupa caz, a munitiei, eliberata de autoritatile competente ale statului al carui rezident este, cu exceptia cazului in care in acel stat procurarea armei nu este conditionata de obtinerea unei autorizatii prealabile;

   d) nu prezinta pericol pentru ordinea publica, siguranta nationala, viata si integritatea corporala a persoanelor, conform datelor si informatiilor existente la organele competente.

   (3) Este interzisa detinerea pe teritoriul Romaniei a armelor de aparare si paza de catre rezidentii statelor membre, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 si art. 129 alin. (2). Procurarea acestor arme este permisa numai prin intermediul armurierilor romani autorizati sa le transfere in afara teritoriului Romaniei.

   (4) In cazul in care procurarea armelor letale, precum si a munitiilor corespunzatoare se face prin intermediul armurierilor romani autorizati sa le transfere in afara teritoriului Romaniei, nu mai este necesara obtinerea de catre solicitant a autorizatiei prevazute la alin. (1).

   (5) Armele procurate de catre rezidentii statelor membre in timpul unei calatorii in Romania, in conditiile prevazute la alin. (1), nu pot fi folosite pe teritoriul Romaniei. In termen de 3 zile de la procurarea armei, persoanele trebuie sa se prezinte la Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, la inspectoratele judetene de politie in a caror raza teritoriala de competenta isi desfasoara activitatea de comercializare a armelor armurierul de la care a fost procurata arma, sau la Inspectoratul General al Politiei Romane, care procedeaza la sigilarea armei si eliberarea autorizatiei de scoatere a armei de pe teritoriul Romaniei.

   (6) Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza de indata autoritatile competente ale statelor membre ai caror rezidenti au procurat arme si munitii in conditiile alin. (1), despre fiecare achizitie efectuata.

    Introducerea armelor si munitiilor pe teritoriul Romaniei

   Art. 115. - (1) Rezidentii statelor membre pot intra pe teritoriul Romaniei, in conditiile prezentei legi, numai cu armele si munitiile a caror procurare si detinere este permisa in Romania.

   (2) Pot intra pe teritoriul Romaniei cu armele de foc legal detinute numai rezidentii statelor membre care sunt titulari ai unui pasaport european pentru arme de foc in care sunt inscrise aceste arme, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

   a) documentul sa fie valabil;

   b) sa nu existe in acest document mentiunea ca introducerea armei este interzisa pe teritoriul Romaniei;

   c) in cazul armelor de vanatoare, titularul sa prezinte la intrarea pe teritoriul Romaniei o invitatie din partea unei asociatii de vanatoare romane legal constituite, iar in cazul armelor de tir, titularul sa prezinte dovada ca urmeaza sa participe la un concurs de tir organizat de Federatia Romana de Tir Sportiv sau, dupa caz, de Federatia Romana de Schi si Biatlon;

   d) in cazul armelor de vanatoare, de tir sau al armelor de colectie functionale, cu exceptia situatiilor prevazute la lit. c), sa existe in document mentiunea referitoare la existenta autorizatiei de introducere a armelor respective in Romania;

   e) persoana sa nu prezinte pericol pentru ordinea publica, siguranta nationala, viata si integritatea corporala a persoanelor, conform datelor si informatiilor existente la organele competente.

   (3) Inspectoratul General al Politiei Romane intocmeste si transmite autoritatilor competente ale statelor membre lista armelor letale si a munitiilor a caror introducere pe teritoriul Romaniei este conditionata de obtinerea prealabila a autorizatiei prevazute la alin. (2) lit. d).

   (4) Rezidentii statelor membre pot intra pe teritoriul Romaniei cu armele neletale legal detinute, numai daca indeplinesc urmatoarele conditii:

   a) au implinit varsta de 18 ani;

   b) motiveaza organelor politiei de frontiera, in scris, necesitatea introducerii armei pe teritoriul Romaniei.

   (5) In cazul in care rezidentii statelor membre intra sau ies pe/de pe teritoriul Romaniei cu armele detinute, in conditiile prevazute la alin. (2) si (4), organele politiei de frontiera procedeaza dupa cum urmeaza:

   a) in cazul armelor de foc, fac mentiuni in pasaportul european pentru arme de foc cu privire la data intrarii, respectiv a iesirii cu aceste arme;

   b) in cazul armelor neletale, la intrarea in tara elibereaza persoanei o adeverinta de introducere in tara a acestor arme, iar la iesire retin aceasta adeverinta.

   (6) In situatia in care, pe timpul sederii in Romania, rezidentii statelor europene instraineaza, pierd, li se fura sau li se distrug armele cu care au intrat in conditiile prevazute la alin. (2) si (4), acestia au obligatia sa anunte, in conditiile legii, organele de politie in a caror raza de competenta s-a produs evenimentul, acestea eliberandu-le cu aceasta ocazie o dovada in acest sens care va fi prezentata organelor politiei de frontiera la iesirea din tara.

    Informarea autoritatilor statelor membre cu privire la armele
si munitiile a caror detinere este interzisa sau
conditionata de obtinerea unei autorizatii

   Art. 116. - In vederea inscrierii in pasaportul european pentru arme de foc a mentiunilor prevazute la art. 115 alin. (2) lit. b) si d) de catre autoritatile care elibereaza acest document, Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza autoritatile competente ale statelor membre cu privire la armele de foc a caror procurare si detinere este interzisa pe teritoriul Romaniei sau, dupa caz, este conditionata de obtinerea unei autorizari prealabile.

    Autorizatia de introducere a armelor de foc pe teritoriul Romaniei

   Art. 117. - (1) Rezidentii statelor membre care doresc sa calatoreasca in Romania cu armele de foc pe care le detin trebuie sa obtina, in prealabil, o autorizatie de introducere pe teritoriul Romaniei a acestor arme, cu exceptia cazului in care se afla in situatia prevazuta la art. 115 alin. (2) lit. c).

   (2) In functie de motivele pentru care se solicita eliberarea autorizatiei de introducere pe teritoriul Romaniei a armelor de foc, aceasta se poate acorda pentru o perioada de pana la un an, cu posibilitatea prelungirii acesteia, valabila pentru una sau mai multe calatorii, dupa caz.

    Regimul detinerii, portului si folosirii armelor de catre
rezidentii statelor membre pe teritoriul Romaniei

   Art. 118. - (1) Rezidentii statelor membre, titulari ai pasaportului european pentru arme de foc, pot detine sau, dupa caz, purta si folosi armele introduse in Romania in conditiile prevazute la art. 115 alin. (2) si (4), numai in scopurile pentru care sunt destinate aceste arme, in conditiile stabilite de lege pentru cetatenii romani.

   (2) Rezidentii statelor membre care au resedinta sau, dupa caz, domiciliul in Romania, si care doresc sa procure arme de foc de la un armurier roman, in scopul detinerii sau, dupa caz, al portului si folosirii armelor pe teritoriul Romaniei, pot fi autorizati in acest sens de catre organele de politie competente, in aceleasi conditii ca si cetatenii romani, numai sub rezerva comunicarii acordului prealabil al autoritatilor statelor membre ai caror rezidenti sunt, in cazul in care procurarea armei este supusa autorizarii in acel stat. In situatia in care procurarea armelor este supusa doar declararii in statele respective, este necesara numai informarea autoritatilor competente ale acelor state.

   (3) Rezidentilor statelor membre care au resedinta sau, dupa caz, domiciliul in Romania li se poate acorda, in conditiile stabilite de lege pentru cetatenii romani, dreptul de detinere sau, dupa caz, de port si folosire pe teritoriul Romaniei a armelor legal procurate, cu conditia informarii autoritatilor competente ale statului ai carui rezidenti sunt.

   (4) Rezidentii statelor membre pot instraina arme de foc pe teritoriul Romaniei in aceleasi conditii prevazute de lege pentru cetatenii romani, cu conditia informarii autoritatilor competente ale statului ai carui rezidenti sunt. In situatia in care aceste arme au fost procurate din afara teritoriului Romaniei, instrainarea este permisa numai daca, atunci cand este cazul, a fost autorizata in prealabil de autoritatile statului ai carui rezidenti sunt.

    Regimul pasaportului european pentru arme de foc care se
elibereaza cetatenilor romani

   Art. 119. - (1) Cetatenii romani care detin, in conditiile prezentei legi, arme letale si care doresc sa calatoreasca cu acestea in statele membre pot solicita organului de politie care le-a acordat permisul de arma eliberarea unui pasaport european pentru arme de foc.

   (2) Pasaportul european pentru arme de foc confera titularului dreptul de a circula pe teritoriul statelor membre impreuna cu armele si, dupa caz, munitia aferenta inscrise in acest document, numai in masura in care detinerea armelor inscrise in acest document este permisa in statul in care urmeaza sa calatoreasca sau, dupa caz, daca este autorizat de autoritatile competente ale acelui stat sa introduca pe teritoriul sau armele respective.

   (3) In pasaportul european pentru arme de foc, organele de politie au obligatia sa inscrie mentiunile corespunzatoare, referitoare la statele membre pe teritoriul carora este interzisa detinerea armelor inscrise in document, precum si cu privire la statele membre pe teritoriul carora se pot introduce armele respective, numai dupa obtinerea unei autorizatii prealabile acordate in acest sens de autoritatile competente ale acestor state.

    Conditiile acordarii, prelungirii si retragerii pasaportului
european pentru arme de foc

   Art. 120. - (1) Pasaportul european pentru arme de foc se acorda daca solicitantul indeplineste urmatoarele conditii:

   a) este titular al unui permis de arma pentru armele care urmeaza sa fie inscrise in pasaportul european pentru arme de foc;

   b) prezinta motivele pentru care doreste sa calatoreasca pe teritoriul statelor membre cu armele pentru care solicita pasaportul european pentru arme de foc.

   (2) Pasaportul european pentru arme de foc se acorda cu o valabilitate de 5 ani, perioada care poate fi prelungita cu inca 5 ani.

   (3) In cazul anularii autorizarii si al retragerii permisului de arma al titularului, se va retrage si pasaportul european pentru arme de foc.

   (4) Modificarile legate de detinerea sau de caracteristicile armelor, la fel ca si pierderea, furtul sau instrainarea acestora, sunt mentionate in pasaportul european pentru arme de foc de catre organul de politie emitent.

   (5) Este interzisa instrainarea de catre titular a pasaportului european pentru arme de foc, cu exceptia cazului cand acesta este depus la autoritatile competente sau, dupa caz, este retinut de acestea.

    Furtul, pierderea, distrugerea si deteriorarea pasaportului
european pentru arme de foc

   Art. 121. - (1) Furtul pasaportului european pentru arme de foc se declara, in termen de 48 de ore de la constatare, la organul de politie in a carui raza teritoriala de competenta a fost constatat, iar pierderea, distrugerea sau deteriorarea se declara la organul de politie care le-a eliberat.

   (2) Eliberarea unui nou document in locul celui declarat pierdut sau furat se face numai dupa ce titularul prezinta dovada publicarii pierderii ori furtului in Monitorul Oficial al Romaniei.

   (3) In strainatate, cetatenii romani trebuie sa declare furtul pasaportului european pentru arme de foc la autoritatile de politie competente, iar pierderea sau distrugerea acestui document, la misiunea diplomatica sau oficiul consular al Romaniei din statul in care s-a produs evenimentul.

   (4) In cazul declararii furtului, pierderii sau distrugerii pasaportului european pentru arme de foc in strainatate, in conditiile prevazute la alin. (3), titularul trebuie sa se prezinte cu armele inscrise in acest document la misiunea diplomatica sau oficiul consular al Romaniei din statul unde s-a produs evenimentul, care, dupa ce verifica la Inspectoratul General al Politiei Romane situatia legala a acestor arme, elibereaza titularului o adeverinta in care se inscriu datele de identitate ale acestuia, precum si marca, tipul si seriile armelor.

   (5) Adeverinta prevazuta la alin. (4) confera titularului numai dreptul de a introduce pe teritoriul Romaniei armele inscrise in aceasta si trebuie depusa la organul de politie competent, cu ocazia solicitarii eliberarii unui nou pasaport european pentru arme de foc.

   (6) Procedura efectuarii verificarilor prevazute la alin. (4) se stabileste prin ordin comun al ministrului administratiei si internelor si ministrului afacerilor externe.

    Permisul de transfer al armelor in strainatate

   Art. 122. - (1) Persoanele care doresc sa calatoreasca in strainatate cu arme de foc procurate din Romania cu scopul de a le instraina ulterior sunt obligate sa solicite, in prealabil, organelor de politie competente eliberarea unui permis de transfer in strainatate, document care trebuie sa insoteasca armele pana la locul de destinatie.

   (2) In vederea obtinerii documentului prevazut la alin. (1), persoanele interesate trebuie sa comunice organelor de politie competente urmatoarele informatii:

   a) numele si adresa vanzatorului sau persoanei care cedeaza si ale cumparatorului sau beneficiarului, respectiv ale proprietarului;

   b) adresa destinatarului catre care armele vor fi trimise sau transportate;

   c) numarul armelor care urmeaza sa fie transportate;

   d) caracteristicile care permit identificarea fiecarei arme si indicarea armei de foc care a facut obiectul unui control cu privire la marcajele de identificare a armelor de foc;

   e) mijloacele de transfer;

   f) data plecarii si data estimativa a sosirii.

   (3) Cel mai tarziu pana la data iesirii din tara a persoanei care urmeaza sa instraineze armele, Inspectoratul General al Politiei Romane trebuie sa comunice la autoritatile competente ale statului unde urmeaza sa fie instrainata arma informatiile prevazute la alin. (2).

    Transferul armelor letale si al munitiilor din Romania
intr-un alt stat membru

   Art. 123. - (1) Armurierii de pe teritoriul Romaniei pot efectua operatiuni de transfer de arme letale si munitii corespunzatoare acestora catre o persoana dintr-un stat membru, cu conditia obtinerii prealabile a cate unui permis de transfer pentru fiecare dintre aceste operatiuni.

   (2) Permisul de transfer al armelor se acorda, la cerere, de catre organul de politie in a carui raza de competenta isi desfasoara activitatea armurierul, in urmatoarele conditii:

   a) armurierul comunica organului de politie informatiile prevazute la art. 122 alin. (2), precum si scopul transferului;

   b) destinatarul este autorizat de autoritatile competente din statul in care se afla sa procure si sa detina armele care vor fi transferate catre acesta.

   (3) Permisul de transfer al armelor trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 122 alin. (2), care au fost comunicate de armurier, si este valabil numai pentru armele si perioada de timp inscrise in acesta. Documentul trebuie sa insoteasca armele pe tot parcursul transferului, pana la destinatie, si este supus controlului autoritatilor competente ale statelor membre tranzitate.

   (4) Inspectoratul General al Politiei Romane trebuie sa comunice autoritatilor competente ale statului de destinatie datele inscrise in permisul de transfer al armelor, pana cel tarziu la data inceperii operatiunii de transfer.

    Autorizatia de transfer fara acord prealabil

   Art. 124. - (1) Armurierii de pe teritoriul Romaniei care sunt autorizati sa desfasoare operatiuni de import-export pot solicita acordarea unei autorizatii de transfer fara acord prealabil, in baza careia pot efectua operatiuni de transfer al armelor de foc catre armurieri din alte state membre, in care nu se conditioneaza aceste transferuri de acordarea unei autorizari prealabile, pe toata perioada de valabilitate a documentului, numai cu tipurile de arme si catre statele membre inscrise in autorizatie.

   (2) Autorizatia de transfer fara acord prealabil se acorda, la cerere, de catre organul de politie in a carui raza de competenta isi desfasoara activitatea armurierul, pentru o perioada de 3 ani, numai pentru tipurile de arme pentru care s-a solicitat autorizarea.

   (3) In autorizatia de transfer se inscriu de catre organul de politie care o elibereaza urmatoarele:

   a) datele de identificare ale armurierului;

   b) tipurile de arme care fac obiectul operatiunilor de transfer;

   c) statele care permit fara acord prealabil introducerea pe teritoriul lor a tipurilor de arme care urmeaza sa faca obiectul transferului;

   d) perioada de valabilitate a autorizatiei.

   (4) Efectuarea oricarei operatiuni de transfer in baza autorizatiei prevazute la alin. (1) este conditionata de informarea de catre armurier a organului de politie competent, cel tarziu pana la data inceperii operatiunii, cu privire la datele prevazute la art. 122 alin. (2).

   (5) Inspectoratul General al Politiei Romane trebuie sa transmita de indata autoritatilor competente ale statului de destinatie a transferului datele comunicate de armurieri in conditiile alin. (4).

   (6) Autorizarea efectuarii transferurilor temporare de arme intre Romania si un alt stat membru se realizeaza in conditiile stabilite prin acord bilateral incheiat intre Guvernul Romaniei si guvernul statului respectiv.

    Permisul de transfer al armelor

   Art. 125. - (1) Armurierii de pe teritoriile statelor membre care doresc sa transfere arme letale si, dupa caz, munitie in Romania trebuie sa obtina, in prealabil, un permis de transfer pe teritoriul Romaniei al acestor arme, din partea Inspectoratului General al Politiei Romane.

   (2) Permisul de transfer se acorda, la cerere, in urmatoarele conditii:

   a) armurierul face dovada faptului ca este autorizat de catre autoritatile statului membru pe teritoriul caruia se afla sa efectueze transferul armelor si, dupa caz, al munitiilor respective;

   b) destinatarul de pe teritoriul Romaniei sa indeplineasca conditiile prevazute de prezenta lege pentru procurarea si detinerea armelor care fac obiectul transferului;

   c) sa existe avizul Autoritatii Nationale pentru Omologarea Armelor si Munitiilor cu privire la faptul ca armele respective corespund normelor de omologare;

   d) exista garantii cu privire la faptul ca transportul armelor pe teritoriul Romaniei urmeaza sa se desfasoare in conditii de securitate, potrivit legii.

   (3) Permisul de transfer al armelor, respectiv al munitiilor, se acorda pentru fiecare transfer in parte si cuprinde datele prevazute la art. 124 alin. (3).

   (4) Inspectoratul General al Politiei Romane intocmeste si transmite autoritatilor competente ale statelor membre lista armelor si a munitiilor al caror transfer pe teritoriul Romaniei poate fi efectuat numai in baza unei autorizatii fara acord prealabil.

    Introducerea pe teritoriul Romaniei a armelor care fac
obiectul unui transfer autorizat

   Art. 126. - Introducerea pe teritoriul Romaniei a armelor care fac obiectul unui transfer autorizat in conditiile art. 125 este permisa de catre organele politiei de frontiera, numai daca acestea sunt insotite de permisul de transfer.

    Autorizatia de transfer fara acord prealabil pentru armele
care sunt introduse in Romania

   Art. 127. - (1) Armurierii de pe teritoriile statelor membre care doresc sa transfere arme neletale si, dupa caz, munitie in Romania trebuie sa obtina, in prealabil, o autorizatie de transfer fara acord prealabil din partea Inspectoratului General al Politiei Romane.

   (2) Autorizatia prevazuta la alin. (1) se acorda, la cerere, cu o valabilitate de cel mult 3 ani si trebuie sa insoteasca armele care fac obiectul transferului, pana la destinatie.

   (3) Inspectoratul General al Politiei Romane intocmeste si transmite autoritatilor competente ale statelor membre lista armelor neletale si a munitiilor al caror transfer pe teritoriul Romaniei poate fi efectuat in baza unei autorizatii fara acord prealabil.

    Anularea si suspendarea autorizatiilor de transfer fara acord prealabil

   Art. 128. - Autorizatiile de transfer fara acord prealabil pot fi anulate sau, dupa caz, suspendate de catre organele de politie competente, prin decizie motivata, ori de cate ori exista date certe ca operatiunile de transfer prezinta pericol pentru ordinea publica, siguranta nationala, viata si integritatea corporala a persoanelor.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora