Garantie de buna plata si scrisoarea de credit stand-by (payments guarantees and standby letters of credit)

Garantiile pot fi folosite si ca marja de siguranta pentru obligatiile de plata, precum in cazul cazul contractelor comerciale, a preluarilor, leasingului, contractelor de constructie, imprumuturilor, emisiunilor de obligatiuni sau in cazul altor angajamente financiare. Acestea sunt numite garantii de buna plata. Este utilizata si denumirea de scrisoare de credit stand-by, care nu este limitata doar la practica bancara americana.

Garantiile de plata sunt folosite ca instrumente de marire a bonitatii pentru bilete, obligatiuni si alte tipuri de acte financiare. Securitatea privind rascumpararea si plata dobanzii furnizata de o banca de incredere permite emitentului sa le vanda mai usor si la rate ale dobanzilor mai scazute.

In timp ce scrisorile de credit traditionale servesc, in primul rand, ca mijloace de plata in executarea tranzactiei, garantia de buna plata reprezinta asigurarea platii in cazul absentei/neprezentarii cumparatorului.

Scrisorile de credit stand-by folosite in tranzactiile comerciale prezinta avantajul unor costuri totale mai reduse in comparatie cu acreditivul documentar. In plus, costurile bancare sunt mai scazute, deoarece utilizarea metodei stand-by este mai degraba exceptia decat regula si documentele examinate de catre banca tind sa fie mai putin costisitoare.

Multi exportatori sunt dispusi sa accepte plata de la importator in cont la 30, 60 sau 90 de zile, ceea ce creaza dificultati pentru creditarea propriilor lor operatiuni. O garantie de buna plata emisa in favoarea exportatorului poate rezolva aceasta problema in sensul ca bancile vor fi mai inclinate sa finanteze exportatorul, posibil la rate mai scazute, in timp ce acesta poate continua sa crediteze importatorul.

Garantiile de buna plata pot include un mecanism de plata prin care beneficiarul inainteaza facturi girate de o a treia parte (de exemplu, inginerul in cazul contractelor pentru constructii).


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- AdaugaComentarii


0

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »