Garantia de participare la licitatie (tender guarantees/bid bond)

Contractele in domeniul constructiilor, precum si majoritatea contractelor pentru furnizarea bunurilor de capital, de regula din sectorul public, sunt acordate prin licitatie. Conditiile si regulile acestei proceduri constau in necesitatea ofertantilor care liciteaza de a furniza o garantie de participare la licitatie pentru un anumit procent, care in general se situeaza intre 1% si 5% din valoarea proiectului. Aceste tipuri de garantii sunt de cele mai multe ori cu plata la cerere.

Scopul unei garantii de participare la licitatie este sa asigure faptul ca licitatorul nu isi retrage sau modifica oferta inainte ca aceasta sa fie adjudecata si ca acesta va accepta si va semna contractul in cazul in care licitatia este castigata de el.

Regulile garantiei de participare la licitatie cer de asemenea ca licitatorii sa furnizeze o garantie de performanta intr-un interval determinat de timp dupa adjudecare. Nu este un lucru neobisnuit ca garantia de participare la licitatie sa fie insotita de o scrisoare de intentie angajanta de la o banca.

Beneficiarul/antreprenorul are dreptul sa faca apel la garantia de participare la licitatie atunci cand licitatorul nu isi indeplineste obligatiile survenite odata cu participarea la licitatie.

Despagubirea antreprenorului consta intr-o suma de bani platita de catre licitator ca o compensatie pentru timpul si banii pierduti in procesul de reexaminare a ofertelor trimise de alti contractori/licitatori. Garantiile de participare la licitatie contin de regula o data de expirare fixa care corespunde cu data de adjudecare, dar pot exista situatii in care perioada de validitate sa fie extinsa.

Prin natura lor, garantiile de participare la licitatii inceteaza a-si mai indeplini functiile si nu se mai poate face apel la ele odata ce contractul a fost castigat de un alt licitator.

In Europa, garantiile de participare la licitatii sunt adeseori inlocuite cu o scrisoare de angajament sau o scrisoare de intentie angajanta. In astfel de situatii, banca isi ia angajamentul irevocabil de a emite o garantie de performanta in concordanta cu cerintele din documentatia de licitatie in cazul in care beneficiarul/antreprenorul adjudeca contractul unui ofertant. Aceste scrisori confera acelasi grad de protectie beneficiarului/antreprenorului ca si o garantie de participare la licitatie, deoarece in momentul adjudecarii contractului partii contractante, banca va emite garantia de performanta care poate fi executata de catre angajator in cazul in care contractantul nu semneaza contractul. Avantajele pentru contractant sunt ca acesta nu isi asuma nici un cost fata de garantia de participare la licitatie si facilitatile/posibilitatile de creditare nu vor fi blocate in tot acest timp. Dezavantajul consta in faptul ca valoarea/suma maxima a garantiei de performanta are tendita sa fie mai mare decat cea a garantiei de participare la licitatie.


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- AdaugaComentarii


0

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »