Garantia pe depozit colateral

Depozitul colateral, constituit in lei sau alte valute reprezinta o forma specifica a garantiei reale mobiliare, materializata sub forma unei sume de bani depusa de garant la banca in favoarea creditorului, in anumite conditii stabilite de parti. Garantul poate constitui depozitul colateral la societatea bancara care acorda creditul sau la o alta societate bancara.

Valoarea depozitului colateral sau a depozitelor colaterale sa acopere valoarea creditului solicitat si dobanda aferenta sau parte din acesta, caz in care se vor lua si alte garantii.

Depozitele colaterale constituite la unitatile bancii creditoare pot fi atat sursa de rambursare, cat si de garantare a creditelor. In cazul in care o rata de credit sau dobanzi sau alte sume nu este rambursata la scadenta, conform contractului de credit, banca are dreptul, potrivit contractului de depozit colateral, ca la sfarsitul zilei lucratoare bancare respective sa debiteze contul de depozit colateral cu suma restanta si neachitata si sa o vireze direct in conturile de credit si dobanda.

In cazul depozitelor constituite la alte societati bancare, daca obligatia garantata nu a fost platita, banca creditoare va declara scadente toate obligatiile de plata si va notifica societatea bancara depozitara in legatura cu intentia sa de a-si satisface creanta din sumele depuse in acel cont.


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga



Comentarii


1 comentariu


Ioana , acum over 10 years
  (164)   (156)

Buna ziua,

As avea si eu o intrebare. Eu pot sa solicit sa platesc o rata aferenta creditului Prima Casa folosind bani din depozitul colateral in conditiile in care stiu ca nu voi putea achita acea rata la termen in timp util?

Va multumesc!
 

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »