POR Axa 5 DMI 5.3 Intocmirea bugetului

Data: 14 aprilie 2011   Ora: 12:13

In completarea Sectiunii 4 „Finantarea proiectului” din Cererea de finantare, solicitantul va tine cont de criteriile de eligibilitate a cheltuielilor si stabilirea contributiei proprii, detaliate mai jos.

Atentie! Bugetul proiectului (sectiunea 4.1 din Cererea de finantare) trebuie sa fie prezentat in lei, cu doua zecimale.

A. Criteriile de eligibilitate a cheltuielilor

O cheltuiala poate fi considerata drept cheltuiala eligibila pentru cofinantare (rambursare in limita stabilita) in cadrul POR, daca indeplineste cumulativ urmatoarele criterii:

- este efectiv platita intre 1 ianuarie 2007 si 31 decembrie 2015, cu respectarea prevederilor specifice ale Ordinului comun al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor nr.665/2008 si al ministrului economiei si finantelor nr.2604/2008 privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru domeniul major de interventie 5.3 "Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica" al axei prioritare "Dezvoltarea durabila si promovarea turismului" din cadrul Programului operational regional 2007-2013, cu modificarile si completarile ulterioare

- este insotita de facturi

in conformitate cu prevederile legislatiei nationale, sau de alte documente contabile cu valoare probatorie, echivalenta facturilor, pe baza carora cheltuielile sa poata fi auditate si identificate.

- este in conformitate cu prevederile Contractului de finantare

incheiat de catre Autoritatea de management, prin intermediul Directiei Gestionare Fonduri Comunitare pentru Turism din cadrul Ministerului Turismului (in calitate de Organism Intermediar)

- este conforma cu prevederile legislatiei nationale si comunitare, in special in ceea ce priveste:

regimul achizitiilor publice, prin respectarea normelor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii cu modificarile si completarile ulterioare.

Nota: A se vedea in acest sens si Anexa 9 Instructiuni privind atribuirea contractelor de lucrari, de furnizare si de servicii, in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013.

- Cheltuielile efectuate de beneficiar sunt considerate eligibile de la data intrarii in vigoare a contractului de finantare semnat intre beneficiar si organismul intermediar, in numele si pentru Autoritatea de management a Programului operational regional 2007 - 2013.

- este mentionata in lista cheltuielilor eligibile de mai jos:

Lista detaliata a cheltuielilor eligibile este aprobata prin Ordinul comun al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor nr.665/2008 si al ministrului economiei si finantelor nr.2604/2008 privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru domeniul major de interventie 5.3 "Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica" al axei prioritare "Dezvoltarea durabila si promovarea turismului" din cadrul Programului operational regional 2007-2013, cu modificarile si completarile ulterioare si cuprinde urmatoarele categorii de cheltuieli:

- Categoriile de cheltuieli eligibile pentru participarea la manifestari expozitionale de turism in tara includ:

   a) cheltuieli pentru efectuarea de studii, inclusiv studii de marketing;

   b) cheltuieli cu elaborarea proiectului de executie a standului, cu inchirierea, construirea si amenajarea spatiului expozitional;

   c) cheltuieli ocazionate de activitati de marketing specifice participarii la manifestarile expozitionale;

   d) cheltuieli pentru marketing si promovare prin internet si alte mijloace electronice, inclusiv prin realizarea unui portal de informatii de turism;

   e) cheltuieli cu publicitatea in perioada premergatoare evenimentului, precum si in perioada de desfasurare a acestuia, de tipul: tiparirea si transmiterea de invitatii, productia si difuzarea de clipuri TV si spoturi audio, publicitate prin mijloace electronice, realizarea de CD/DVD-uri cu participantii si cu principalele produse turistice prezentate;

   f) cheltuieli pentru realizarea materialelor publicitare, de prezentare si promovare cu caracter general pentru destinatia vizata;

   g) cheltuieli pentru mediatizarea destinatiei si produselor turistice romanesti prioritare la manifestarile expozitionale interne.

- Categoriile de cheltuieli eligibile pentru organizarea de evenimente si misiuni cu rol in cresterea circulatiei turistice in Romania includ:

   a) cheltuielile cu deplasarea, de tipul cheltuielilor de transport, cazare si masa, care sunt eligibile pentru participantii la evenimente daca au rol in atingerea obiectivului proiectului si daca sunt in conformitate cu legislatia nationala in vigoare si in limitele stabilite de Hotararea Guvernului nr. 1.860/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;

   b) cheltuieli pentru organizarea de evenimente culturale, artistice, sportive si stiintifice;

   c) cheltuieli pentru inchirierea de sali si aparatura specifica pentru organizarea de actiuni necesare promovarii destinatiilor si produselor turistice romanesti.

- Categoriile de cheltuieli eligibile pentru actiuni generale de publicitate si reclama a destinatiilor si produselor turistice romanesti care fac obiectul proiectului includ:

   a) cheltuieli cu insertii publicitare in presa, pagini web, ghiduri turistice, cataloage, albume, carti cu specific de turism, publicatii de specialitate, publicitate outdoor in tara, brosuri, pliante, postere si foi volante, diverse tiparituri, harti turistice, panouri, fotografii, diapozitive, materiale audiovideo, casete, filme cu specific de turism, CD-uri si DVD-uri turistice, obiecte promotionale, expedierea materialelor promotionale in tara;

   b) cheltuieli cu promovarea prin intermediul posturilor de televiziune care realizeaza emisiuni de turism sau alte emisiuni cu impact in cresterea circulatiei turistice in Romania, incluzand cheltuieli pentru realizarea emisiunilor si cheltuieli de difuzare de clipuri TV in cadrul emisiunii.

- Cheltuielile efectuate de personalul cu atributii in domeniul implementarii proiectului, cu ocazia deplasarilor, pentru transport, cazare si diurna, sunt considerate eligibile daca sunt efectuate in cadrul activitatilor pe proiect si se justifica efectuarea acestora prin documente justificative.

Aceste cheltuieli sunt eligibile daca sunt in conformitate cu legislatia nationala in vigoare si in limitele stabilite de Hotararea Guvernului nr. 1.860/2006, cu modificarile si completarile ulterioare

Orice cheltuiala care nu se regaseste in lista cheltuielilor eligibile de mai sus, va fi considerata drept cheltuiala neeligibila pentru cofinantare prin POR.

Urmatoarele categorii de cheltuieli nu sunt eligibile conform regulamentelor comunitare:

- taxa pe valoarea adaugata;

- dobanda si alte comisioane aferente creditelor;

- cheltuielile colaterale care intervin intr-un contract de leasing;

- dezafectarea centralelor nucleare;

- achizitia de echipament second-hand;

- amenzi, penalitati si cheltuieli de judecata;

- operarea obiectivelor de investitii

B. Contributia proprie a solicitantului

Contributia proprie reprezinta procentul din valoarea cheltuielilor eligibile care va fi suportat de catre Beneficiarul/ Solicitantul proiectului.

Atentie! Orice cheltuiala neeligibila precum si orice cheltuiala suplimentara (conexa) ce va aparea in timpul implementarii proiectului va fi suportata de catre solicitant/ beneficiar.

In cadrul POR, contributia in natura nu este eligibila.

Marimea contributiei proprii a solicitantului, precum si conditiile de eligibilitate ale cheltuielilor vor fi avute in vedere in completarea bugetului proiectului, respectiv Sectiunea 4. „Finantarea proiectului” din Formularul Cererii de finantare.

Procentul minim al contributiei proprii a solicitantului este de 2% si se aplica la valoarea maxima a cheltuielilor eligibile.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora