POR Axa 5 DMI 5.3 Evaluarea tehnica si financiara a proiectului

Data: 14 aprilie 2011   Ora: 12:25

Evaluarea tehnica si financiara este realizata de o echipa de evaluatori independenti.

Evaluarea tehnica si financiara va permite aprecierea gradului in care proiectul raspunde obiectivelor POR in domeniul promovarii turismului, a coerentei si claritatii metodologiei propuse, a fezabilitatii si eficientei financiare, a sustenabilitatii proiectului etc.

Grila de evaluare tehnica si financiara a proiectului este prezentata in Anexa 3 la prezentul Ghid.

Expertii evaluatori (prin secretariatul asigurat de Organismul Intermediar) pot solicita, de maxim doua ori, clarificari privind Cererea de finantare. Solicitantul va trebui sa transmita clarificarile in conditiile si termenul limita specificate in solicitarea de clarificari.

Proiectul va fi notat, pentru fiecare subcriteriu, de la 0 la 6 (conform Grilei de evaluare tehnica si financiara). Punctajul obtinut pentru fiecare dintre cele 2 criterii reprezinta media aritmetica a punctajelor obtinute pentru subcriteriile respective. Nerespectarea acestor conditii poate duce la respingerea cererii de finantare.

Se recomanda furnizarea unor raspunsuri relevante, clare, detaliate la solicitarea de clarificari. Necesitatea revenirii cu o noua solicitare de clarificari, pe aceeasi tema, va conduce la intarzierea procesului de verificare a cererii de finantare respective.

Punctajul obtinut la fiecare din cele 2 criterii reprezinta media aritmetica a punctajelor obtinute la subcriteriile aferente. Pentru fiecare subcriteriu, punctajul maxim este 6, iar punctajul minim este 0.

Punctajul final obtinut de proiect reprezinta media aritmetica a punctajelor obtinute de cele 2 criterii.

Punctarea a cel putin unui subcriteriu cu 0 conduce automat la respingerea proiectului.

Proiectul trebuie sa obtina minimum 3,5 puncte pentru a fi acceptat pentru finantare.

Daca, pe parcursul evaluarii tehnice si financiare, evaluatorii constata ca exista aspecte in prezentarea proiectului care au influenta asupra implementarii sale (buget necorelat cu activitatile, buget supra sau subestimat, capacitate operationala insuficienta, mecanisme si capacitate de monitorizare insuficiente, incertitudine cu privire la implementarea corespunzatoare si atingerea rezultatelor proiectului, inclusiv in ceea ce priveste temele orizontale etc) vor face recomandari fundamentate pentru imbunatatirea proiectului. Recomandarile se fac nu doar in cazul proiectelor care nu intrunesc punctajul minim pentru a trece in etapa de evaluare strategica ci pentru toate proiectele evaluate.

Bugetul Cererii de finantare trebuie sa fie realist, corelat cu activitatile propuse prin proiect, fundamentat, elaborat in conformitate cu prevederile ordinului privind cheltuielile eligibile aferent si ale schemei de ajutor de stat, daca este cazul. Bugetul proiectului trebuie sa fie prezentat in lei, cu doua zecimale.

In etapa de evaluare tehnica si financiara pot fi solicitate clarificari cu privire la intocmirea bugetului si pot fi formulate recomandari pentru modificarea acestuia. Solicitantul de finantare va analiza propunerile de modificare si va transmite raspunsul sau cu privire la acceptarea sau neacceptarea acestora. Solicitantul de finantare va fundamenta si argumenta neacceptarea recomandarilor evaluatorilor.

Daca solicitantul nu accepta modificarea bugetului evaluatorii vor analiza situatia respectiva, vor aprecia gradul de realism al bugetului si riscurile pe care le implica si vor puncta in consecinta subcriteriile respective. Daca proiectul va fi selectat pentru a primi finantare, in functie de riscurile identificate va fi atent monitorizat.

Solicitantul de finantare va revizui bugetul si cererea de finantare, avand in vedere observatiile evaluatorilor. Cererea de finantare revizuita va fi semnata de reprezentantul legal al solicitantului si transmisa organismului intermediar, urmand ca o hotarare pentru acceptarea si asumarea bugetului refacut sa fie prezentata in etapa precontractuala, in cadrul vizitei la fata locului. In aceasta etapa din procesul de evaluare si selectie se va verifica si respectarea, in continuare, a conditiei de eligibilitate referitoare la contributia proprie minima a solicitantului la valoare eligibila a proiectului, de 2%.

Acceptarea spre finantare a unui proiect este determinata de rezultatul procesului de evaluare tehnica si financiara, evaluare care vizeaza pe langa contributia proiectului la obiectivele Programului Operational Regional 2007-2013, calitatea, maturitatea si sustenabilitatea proiectului.

Atentie!  Va rugam sa acordati o atentie deosebita oricarei solicitari de clarificari transmisa de Organismul Intermediar. Prin clarificarile furnizate in procesul de evaluare si selectie nu poate fi completata Cererea de finantare cu informatii care sa modifice continutul initial al acesteia.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora