POR Axa 5 DMI 5.3 Criterii de eligibilitate

Data: 14 aprilie 2011   Ora: 11:32

Sectiunea II. Reguli pentru cererea deschisa de proiecte

Cererea de finantare (inclusiv anexele la formularul cererii de finantare) completata de catre solicitant, face obiectul verificarii eligibilitatii solicitantului si a proiectului, pe baza criteriilor enumerate in continuare si incluse in Grila de verificare a conformitatii administrative si eligibilitatii, prevazuta in Anexa 2 la prezentul ghid.

Eligibilitatea cheltuielilor se va verifica in perioada de implementare a proiectului, pe baza cererilor de rambursare a cheltuielilor efectuate si a documentelor justificative de efectuare a platilor (e.g. facturi). Categoriile de cheltuieli eligibile sunt prezentate in capitolul II.3.3 „Intocmirea bugetului” si vor fi luate in considerare de catre solicitant in vederea elaborarii bugetului proiectului.

 Eligibilitatea solicitantului

In intelesul prezentului ghid, Solicitantul eligibil reprezinta persoana juridica ce indeplineste cumulativ criteriile enumerate si prezentate in cadrul prezentului capitol.

1)  Forma de constituire a solicitantului

a. Unitati administrativ-teritoriale (Autoritati ale administratiei publice locale)

Unitate administrativ-teritoriala (Autoritate a administratiei publice locale (APL)) – definita conform Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.

Unitatea administrativ teritoriala este persoana juridica de drept public cu capacitate juridica deplina si patrimoniu propriu.

Autoritatea administratiei publice locale este reprezentata de consiliul local, orasenesc, municipal sau comunal (ca autoritate deliberativa) reprezentata de primar (ca autoritate executiva).

Consiliul judetean este autoritate a administratiei publice locale pentru coordonarea activitatii consiliilor comunale, orasenesti si municipale, in vederea realizarii de servicii publice de interes judetean.

b. Organizatie non-guvernamentala (ONG), care desfasoara, conform statutului, activitati in domeniul turismului si are cel putin 6 luni vechime  la data depunerii Cererii de Finantare, respectiv asociatii si fundatii constituite in conformitate cu prevederile Ordonantei guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv filiale ale asociatiilor si fundatiilor internationale recunoscute in conformitate cu legislatia in vigoare in Romania

Pot depune cereri de finantare in cadrul acestei operatiuni inclusiv asociatii de dezvoltare intercomunitara, definite conform Legii nr 215 din 23 aprilie 2001 republicata - Legea administratiei publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare.

c.  Parteneriatele intre :

(1) UAT (APL)  si UAT ( APL)

(2) UAT (APL)  si ONG-uri

(3) Doua sau mai multe ONG-uri

Atentie! In cazul parteneriatului, criteriile de eligibilitate ale solicitantului se aplica atat liderului cat si partenerului, dupa cum este indicat in cadrul acestui capitol. Se va identifica clar unitatea administrativ-teritoriala (autoritatea administratiei publice locale)  sau ONG cu rol de lider de proiect, aceasta fiind si solicitantul finantarii, in sensul acestui Ghid. In cazul parteneriatului UAT – ONG, liderul este intotdeauna UAT. Nu exista restrictii cu privire la numarul partenerilor.

Acordul de parteneriat va fi anexat, in original, la Cererea de finantare.

Atentie! Modalitatea de cooperare intre autoritatile administratiei publice locale, pe de o parte si ONG, de cealalta parte, ulterior implementarii proiectului  va respecta intru totul legislatia specifica si pe cea generala, inclusiv pe cea in domeniul achizitiilor publice, ajutorului de stat, a protectiei mediului, egalitatii de sanse si nediscriminarii.

2) Indiferent de forma juridica de organizare, solicitantul precum si fiecare dintre parteneri, in cazul parteneriatelor, nu se incadreaza in niciuna din situatiile de mai jos:

1. Se afla, din punct de vedere al obligatiilor de plata restante la bugetele publice, intr-una din situatiile de mai jos:

a) obligatiile de plata nete depasesc 1/12 din totalul obligatiilor datorate in ultimele 12 luni, conform certificatului de atestare fiscala emis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala;

b) obligatiile de plata depasesc 1/6 din totalul obligatiilor datorate in ultimul semestru, conform certificatului de atestare fiscala emis de autoritatile administratiei publice locale.

2. Solicitantul precum si partenerii acestuia nu pot participa la depunerea de propuneri de proiecte si nu pot deveni beneficiari de finantare nerambursabila, daca se incadreaza in una din urmatoarele situatii:

a) se afla in stare de faliment/ insolventa sau fac obiectul unei proceduri de lichidare sau de administrare judiciara, au incheiat acorduri cu creditorii, si-au suspendat activitatea economica sau fac obiectul unei proceduri in urma acestor situatii sau se afla in situatii similare in urma unei proceduri de aceeasi natura prevazute de legislatia sau de reglementarile nationale;

b) reprezentantul legal si / sau reprezentantii partenerilor asociati au suferit condamnari definitive ca urmare a incalcarii conduitei profesionale, decizie formulata de o autoritate de judecata avand forta de res judicata;

c) reprezentantul legal si / sau reprezentantii partenerilor asociati au fost subiectul unei judecati de tip res judicata pentru frauda, coruptie, implicarea in organizatii criminale sau in alte activitati ilegale, in detrimentul intereselor financiare ale Uniunii Europene;

d)    in urma unei proceduri de acordare a unei finantari nerambursabile, din fonduri publice comunitare si/sau nationale, au fost gasiti vinovati printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, de incalcarea contractului din cauza nerespectarii obligatiilor contractuale.

3. In cazul mentionat la pct. 2 lit. d, solicitantul gasit vinovat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, de incalcarea unuia sau mai multor contracte finantate din fonduri publice comunitare si/sau nationale din cauza nerespectarii obligatiilor contractuale, sau a recunoscut debitul stabilit in sarcina sa de catre autoritatea contractanta, va putea sa depuna proiecte pentru a fi finantate prin POR, cu conditia achitarii acestui debit precum si a penalitatilor aferente si sa faca dovada achitarii acestora, precum si a indeplinirii, la momentul depunerii proiectului, a oricaror masuri stabilite in sarcina sa de catre instanta judecatoreasca si / sau de catre autoritatea contractanta.

Atentie! Cerintele de mai sus vor face obiectul Declaratiei de eligibilitate (Model A) care se va anexa la Cererea de finantare

3) Solicitantul/ solicitantul si fiecare dintre parteneri, in cazul parteneriatelor are capacitatea de a implementa proiectul

Capacitate operationala, administrativa dovedita prin capacitatea de a asigura resurse umane suficiente (vezi punctul 2.4 din formularul Cererii de finantare) cat si resurse materiale necesare implementarii proiectului (vezi pct. 2.3.7 din formularul Cererii de finantare).

In cazul in care echipa de proiect care va asigura managementul proiectului a fost stabilita, Solicitantul va prezenta la punctul 2.4 din formularul Cererii de finantare componenta echipei, rol si atributii in managementul proiectului si va anexa la formularul Cererii de finantare: fisele de post aferente fiecarui membru, in copie certificata conform cu originalul si / sau CV-urile membrilor echipei de proiect.

In cazul in care echipa de proiect nu a fost stabilita pana la data depunerii Cererii de finantare, Solicitantul va prezenta la punctul 2.4 din formularul Cererii de finantare componenta propusa a echipei, rol si atributii in managementul proiectului si va anexa la formularul Cererii de finantare numai fisele de post aferenta fiecarei pozitii propuse in echipa de proiect.

Atentie! CV-urile vor fi completate conform modelului comun european de curriculum vitae (HG nr. 1021/ 2004 pentru aprobarea modelului comun european de curriculum vitae, MO nr. 633/13.07.2004), conform Modelului D la formularul  Cererii de finantare. Instructiuni referitoare la modul de completare a CV-ului sunt disponibile la adresa: http://www.europass-ro.ro.

In situatia in care solicitantul va contracta servicii de  management al proiectului, acesta va prezenta la punctul 2.4 din Cererea de finantare:

- cerintele minime (experienta similara, expertiza etc) pe care solicitantul le va  cere prin caietul de sarcini de achizitionare a serviciilor de management a proiectului;

- activitatile de management a proiectului ce vor face obiectul contractului de servicii de management a proiectului;

- modul in care solicitantul si persoanele angajate ale acestuia vor verifica/monitoriza activitatea contractorului care va furniza servicii de management a proiectului (Solicitantul va descrie pozitia si rolul in organizatie a acestor persoane si va descrie atributiile fiecarei persoane nominalizate in conformitate cu fisa de post corespunzatoare).

3.2 Capacitate financiara de a asigura contributia proprie la valoarea cheltuielilor eligibile (minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile) si cheltuielilor neeligibile ale proiectului (inclusiv a cheltuielilor conexe) in conditiile rambursarii/decontarii ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale.

Solicitantul va anexa la formularul Cererii de finantare: Declaratia de angajament (Modelul B la formularul Cererii de finantare) si in functie de tipul solicitantului :

- Hotararea de aprobare a proiectului si a cheltuielilor legate de proiect pentru unitati administrativ – teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale)

- Hotararea Adunarii Generale de aprobare a proiectului si a cheltuielilor legate de proiect pentru organizatii non-guvernamentale.

In cazul parteneriatelor se vor anexa hotararea organului de conducere a liderului parteneriatului si hotararea (hotararile) organului (organelor) de conducere ale fiecarui membru al parteneriatului.

Atentie! Hotararea de aprobare a proiectului si a cheltuielilor legate de proiect trebuie sa fie adoptata conform formei de organizare si statutului organizatiei.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora