POR Axa 5 DMI 5.2 Informatii Generale

Data: 12 aprilie 2011   Ora: 12:12

Strategia Nationala  de Dezvoltare Regionala, elaborata pe baza Planurilor  de Dezvoltare Regionala si Cadrul National Strategic de Referinta 2007-2013 au identificat dezvoltarea turismului ca o prioritate de dezvoltare regionala, dat fiind potentialul turistic existent in toate regiunile. Acest potential justifica sprijinul financiar acordat reabilitarii infrastructurii zonelor turistice si valorificarii patrimoniului natural, istoric si cultural,  pentru  includerea acestora in circuitul turistic si promovarea lor in scopul atragerii turistilor.

Dezvoltarea  turismului  este in deplina concordanta cu Orientarile Strategice Comunitare, intrucat implementarea acestei axe prioritare contribuie la imbunatatirea gradului de atractivitate a  regiunilor si la crearea  de noi locuri de munca.

Investitiile in turism si cultura vor permite regiunilor de dezvoltare sa foloseasca avantajele oferite de potentialul lor turistic si patrimoniul cultural in identificarea si consolidarea identitatii proprii, pentru a-si imbunatati avantajele competitive in sectoare cu valoare adaugata mare si continut calitativ si cognitiv ridicat, atat pe piete traditionale cat si pe piete noi, in formare.

Turismul creeaza  oportunitati  de crestere economica regionala si locala si contribuie la crearea de noi locuri de munca prin  valorificarea patrimoniului cultural si natural, specific fiecareia din cele opt regiuni de dezvoltare, inclusiv din  zonele marginale, dezavantajate din punct de vedere economic si social. De asemenea, o parte importanta din noile locuri de munca create constituie o oportunitate regionala pentru ocuparea fortei de munca feminine.

Valorificarea  atractiilor turistice din diferitele zone ale tarii  poate contribui la cresterea  economica a unor centre urbane in declin, prin favorizarea aparitiei si dezvoltarii firmelor locale,  transformand areale cu competitivitate economica scazuta in zone atractive pentru investitori.

Activitatea turistica creeaza cerere pentru o gama larga de bunuri si servicii, achizitionate ulterior de turisti si companii de turism, inclusiv bunuri si servicii produse de alte sectoare economice  (comert, constructii, transporturi, industria alimentara, confectii si incaltaminte, industria mica si de artizanat).

Dezvoltarea turismului  va tine cont de principiile dezvoltarii durabile, in sensul conservarii si protejarii patrimoniului natural si cultural, dar si al reducerii presiunii antropice asupra mediului, inerenta in conditiile practicarii turismului pe scara larga.

Cresterea numarului de turisti, asteptata in conditiile dezvoltarii turismului, va suprasolicita mediul inconjurator, afectand echilibrul ecosistemului. Presiunea asupra mediului va fi tinuta sub control in regiunile cu un patrimoniu natural deosebit, pentru a permite valorificarea acestuia intr-o maniera durabila si printr-o repartizare spatiala uniforma a activitatilor turistice.

In toate regiunile de dezvoltare, valorificarea atractiilor turistice este in mare parte limitata de calitatea infrastructurii zonelor turistice, a serviciilor, in general, si a serviciilor de agrement, in special, toate acestea constituind obstacole major in dezvoltarea turismului.

Este de asteptat ca implementarea acestei axe prioritare a POR, prin imbunatatirea infrastructurii zonelor turistice, a serviciilor de agrement si printr-o promovare sustinuta a imaginii Romaniei pe plan intern si international sa determine cresterea calitativa, la standarde europene, a ansamblului conditiilor de practicare a turismului, cu impact direct asupra  cresterii cererii de turism pentru Romania, ca destinatie turistica europeana.

Principalele domenii majore de interventie ale acestei axe prioritare sunt:

5.1. Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea / modernizarea infrastructurilor conexe

5.2. Crearea,  dezvoltarea,  modernizarea infrastructurii  de turism pentru valorificarea  resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice

5.3. Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica.

Aceste domenii majore de interventie au ca scop sprijinirea valorificarii  unor importante categorii de resurse turistice: culturale si resursele naturale prin promovarea turismului romanesc.

Turismul in natura, practicat intr-o maniera durabila, da nastere unor activitati variate si permite cresterea durabilitatii ambientale si economice ale activitatilor turistice. Avand in vedere faptul ca 30% din suprafata Romaniei este ocupata de munti, se poate aprecia ca turismul montan reprezinta o oportunitate pentru practicarea de activitati turistice pe toata durata anului, unele dintre acestea chiar cu caracter de “turism de nisa”.

Complementar domeniului de interventie 5.1, in cadrul acestui domeniu, pot fi realizate investitii in turism inclusiv in Delta Dunarii, care, desi face parte din patrimoniul universal (UNESCO), are o valoare naturala ridicata.

Implementarea unor proiecte finantate in cadrul acestui domeniu major de interventie, va contribui si la atingerea obiectivelor propuse in cadrul masterplanului pentru dezvoltarea turismului national care identifica punctele slabe din industria turistica din Romania si traseaza directii strategice privind modul in care aceasta  poate fi restructurata si in care pot fi asigurate resursele necesare, precum si modul in care poate fi regenerata pentru a putea concura in mod eficient pe piata mondiala.

Master planul trateaza deficientele fundamentale ale dezvoltarii urbane de slaba calitate si neintegrate fizic; coordonarea ineficienta si managementul asigurat de sectorul public; procedurile depasite de pregatire a resurselor umane; lipsa de baze statistice solide pentru analiza, dezvoltare planificata si pentru marketing; un mod invechit de abordare a marketingului destinatiilor. Toate aceste aspecte trebuie abordate pentru ca acest sector sa aiba o baza solida pe care sa se dezvolte si sa promoveze.

In plan intern, populatia tanara isi manifesta tot mai mult dorinta de a-si cunoaste tara, optand pentru turismul cultural, ecoturism (de tip „intoarcere la natura”), in timp ce populatia varstnica, in crestere, manifesta un interes tot mai ridicat fata de statiunile balneo-climaterice, ale caror proprietati curative atrag inclusiv turisti straini.

Romania are o mare diversitate de resurse naturale care formeaza o mare parte din produsul turistic „de baza”. Acestea includ litoralul Marii Negre, Dunarea si raurile, Carpatii si alte lanturi montane si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Exista 13 Parcuri Nationale si 13 Rezervatii Naturale ce acopera 7% din suprafata tarii.

Exista o mare biodiversitate cu multe specii de flora si fauna unice in europa. Romania are cea mai bogata varietate de specii de mamifere mari din Europa si este un culoar major pentru migratia pasarilor. 

O treime din izvoarele naturale din Europa sunt localizate in Romania. Exista 117 localitati cu diferiti factori terapeutici – apa, namol, gaze etc. – ce reprezinta baza de resurse pentru numeroase statiuni din tara. Exista 37 de statiuni desemnate ca statiuni de importanta nationala si alte 46 de importanta locala. Acestea reprezinta o resursa majora pentru turismul de odihna si tratament, precum si pentru tratamentele medicale. In prezent infrastructura din numeroase statiuni turistice balneare este intr-o stare de degradare avansata.

Litoralul romanesc se intinde pe 245 kilometri de la Delta Dunarii in nord pana la granita cu Bulgaria si prezinta intinderi mari de plaja cu statiuni turistice si porturi importante. Aproape jumatate din numarul de locuri de cazare din tara se afla pe litoral. Structurile turistice de pe litoral beneficiaza de cel mai redus sezon, deschis in medie pe an timp de mai putin de trei luni. Sezonul turistic din Delta Dunarii functioneaza de asemenea timp de mai putin de sase luni pe an. Gradul de ocupare in cursul perioadelor de functionare nu este foarte ridicat.

Este responsabilitatea autoritatilor locale si regionale si a administratorilor rezervatiilor naturale sa intocmeasca planuri de dezvoltare a turismului care sa raspunda cerintelor prezente si viitoare ale vizitatorilor si sa includa aceste planuri in planurile generale din domeniul lor de responsabilitate. Se considera ca marea majoritate a sectorului privat va investi in imbunatatirea produselor turistice specifice si in dezvoltarea de noi produse. Acestea trebuie sa corespunda directiilor de planificare locala a turismului si orice cerere de finantare va fi posibila cu respectarea planurilor locale de turism.

Cele mai importante oportunitati pentru dezvoltarea turismului pe termen scurt sunt date de turismul de nisa (turismul ecvestru, speo-turismul, turismul de aventura, turismul memorial - istoric, turismul de pelerinaj, turismul de afaceri etc.), bazat pe resursele naturale si culturale si anume: statiuni balneare, areale silvice, arii naturale protejate, zone care ofera posibilitatea practicarii sporturilor de iarna, etc.

Avand in vedere aceste elemente privind pe de o parte potentialul turistic natural si pe de alta parte infrastructura turistica, tinand cont si de evolutiile globale ale pietei turistice, este absolut necesara cresterea standardelor de calitate structurile de agrement turistic, care furnizeaza facilitatile de petrecere a timpului liber.

Este necesara o varietate de atractii care poate oferi mai multe oportunitati de vizitare.  Acestea pot fi usor accesibile fie pe itinerariul turistului, fie intr-o excursie pe care acesta o face de la locul unde este cazat. Se recomanda imbunatatirea atractiilor existente si introducerea altora "noi" in circuitele turistice, cum ar fi:

Salinele

- In afara de extractia sarii, cateva mine reprezinta punct de atractie pentru vizitatori pentru tratament medical si ca obiectiv turistic.

Pesterile

Romania are un numar important de pesteri, cu un mare potential de dezvoltare ca puncte de atractie a vizitatorilor. Exista implicatii semnificative cu impact asupra sigurantei si mediului, care sunt inerente in cazul extinderii accesului. Pentru a satisface atat oportunitatile cat si provocarile, poate fi avuta in vedere dezvoltarea unui numar de "show caves" pentru care sa se dezvolte accesul vizitatorilor, iluminatul tematic, interpretarea si facilitatile de primire a vizitatorilor si sa fie promovate ca puncte de atractie a vizitatorilor.

Mocanita

Mocanita se bucura de un interes deosebit al vizitatorilor, combinand aspectul de patrimoniu cu activitatea de divertisment rural. In Viseu de Sus este singura cale ferata ingusta unde functioneaza Mocanita in permanenta. Trenurile de la Moldovita si Abrud - Campeni functioneaza la cerere, pentru grupuri. Linia Sibiu – Agnita a fost recent desemnata monument istoric putand fi avuta in vedere reintroducerea trenurilor pe aceasta ruta, atat pentru turisti, cat si pentru localnici. Costurile de functionare sunt mari, ceea ce face ca viabilitatea acestei atractii de patrimoniu sa fie dificila.

Sporturile de iarna     

Sporturile de iarna sunt foarte la moda in Romania in ultimii ani. Aceasta a avut drept rezultat dezvoltarea rapida a facilitatilor de schi si a altor sporturi de iarna in multe regiuni montane, adesea fara o planificare adecvata. Sunt numeroase exemple de presiune la nivelul infrastructurii pe plan local si al mediului. Unele statiuni sunt afectate de scurte (uneori chiar inexistente) sezoane de iarna (din cauza lipsei de zapada care nu se poate intotdeauna remedia prin folosirea zapezii artificiale). De multe ori, dezvoltarea s-a realizat fara cercetarea cererii pietei.

Pentru a imbunatati viabilitatea statiunilor existente si a impiedica dezvoltarea viitoare ineficienta, se recomanda:

- Cercetarea cererii viitoare a pietei;

- Controlul mai strict al planificarii dezvoltarii sporturilor de iarna pentru a satisface cererea pietei, prevenirea impactului nefavorabil asupra mediului si infrastructura locala adecvata de sustinere.

Ciclismul

Ciclismul este din ce in ce mai popular atat in Romania cat si in regiune sau in alta parte a Europei.

Aceasta enumerare este una exemplificativa si nu reprezinta o prioritizare a posibilelor investitii din cadrul prezentei cereri de proiecte.

Obiectivele domeniului major de interventie 5.2 care se doresc a fi atinse prin prezenta cerere de proiecte sunt:

- Valorificarea resurselor naturale in scop turistic;

- Diversificarea serviciilor turistice;

- Crearea / extinderea structurilor de agrement turistic, in scopul cresterii numarului  turistilor si a duratei sejurului;

POR va finanta obiectivele cu potential turistic care sunt incluse in:

- localitatile din mediul urban;

- localitatile din mediul rural in care sunt implementate proiecte cu o valoare mai mare de 6.400.000 lei;

- statiunile turistice balneare, climatice si balneo-climatice (indiferent daca sunt localizate in mediul rural sau urban).

Pentru Axa prioritara 5, domeniul major de interventie 5.2 sunt prevazuti urmatorii indicatori de monitorizare si evaluare

 Indicatori de program

Indicator

Unitate de masura

Tinta

(2015)

Indicatori de realizare imediata („output”) 

 

 

Proiecte de infrastructura turistica/ cazare implementate

numar

300

Firme sprijinite direct si indirect in domeniul turismului

numar

350

Indicatori de rezultat („result”)

 

 

Cresterea numarului de turisti

%

10

Cresterea numarului de innoptari

%

5

Locuri de munca nou create / mentinute

Numar

800

Indicatori de mediu - urmariti la nivel de program, in conformitate cu Evaluarea Strategica de Mediu:

- Numar de arii afectate din Natura 2000 - nr

- Reducerea utilizarii resurselor naturale epuizabile (relevante pentru proiect)

- Eficienta energetica sporita in IMM  sprijinite,  (%)

Indicatori de monitorizare la nivel de proiect (lista orientativa):

- Structuri de agrement create / modernizate / extinse – total, (nr.) din care: nou create urban/rural si modernizate: urban/ rural

- Proiecte cu activitati ecologice implementate (nr);

- Capacitatea structurilor de agrement create / modernizate / – inainte si dupa  modernizare

- Obiective turistice naturale amenajate in scop turistic (ha);

- Refugii montane construite (nr.);

- Puncte (foisoare) de observare / filmare / fotografiere amenajate / construite  (nr);-      

- Posturi Salvamont amenajate (nr.);

- Trasee de cura amenajate (km);

-Locuri de recreere si popas amenajate (nr.);

- Parcuri amenajate (ha);

- Piste de biciclete amenajate (km);

- Baze de tratament amenajate (mp);

- Intreprinderi indirect asistate (nr);

- Turisti total (nr)

- Beneficiari ai structurilor de agrement create / modernizate / extinse (nr.)

- Innoptari  (nr);

- Lungimea cailor ferate cu ecartament ingust pentru transport feroviar de interes turistic modernizate (km);

- Lungimea infrastructurii rutiere (si a utilitatilor din corpul drumului) realizate in statiuni  turistice, balneare, climatice si balneoclimatice (km);

- Locuri special amenajate/ echipamente speciale de acces pentru persoanele cu mobilitate redusa (nr.)

- Intreprinzatori, total (nr.), din care: pe  grupe de varsta: 15-18, 19-24, 25-44, peste 50,  arbati/femei, persoane de etnie roma

- Locuri de munca nou create total, (nr-echiv. norma intreaga) din care: femei/ barbati,  permanente/ temporare, urban/ rural

- Locuri de munca nou create, ocupate de  persoane de etnie rroma (nr-echiv. norma intreaga)

Acesti indicatori vor fi luati in calcul de catre solicitant in completarea cererii de finantare, pentru evidentierea contributiei proiectului la atingerea obiectivelor specifice ale axei prioritare/domeniului major de interventie.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora