POR Axa 5 DMI 5.2 Glosar

Data: 12 aprilie 2011   Ora: 12:36

Activitati conexe infrastructurii de turism

In sensul prezentului ghid activitatile conexe infrastructurii de turism sunt definite in conformitate cu Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN), dupa cum urmeaza:

Sectiunea I – Hoteluri si restaurante, cu exceptia grupei 562 „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente si alte servicii de alimentatie”

Sectiunea R – Activitati de spectacole, culturale si recreative, respectiv: 9104, 931 si 932.

Agentie pentru Dezvoltare Regionala

Organism neguvernamental, nonprofit, de utilitate publica, cu personalitate juridica, care functioneaza in domeniul dezvoltarii regionale si care se organizeaza si functioneaza in conditiile Legii nr. 315 din 2004 privind dezvoltarea regionala in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ajutor de stat

Orice ajutor acordat de stat sau din resurse ale statului in orice forma care distorsioneaza sau ameninta sa distorsioneze concurenta prin favorizarea unor intreprinderi sau productia anumitor bunuri, in masura in care afecteaza comertul intre statele membre.

Arie naturala protejata

Zona terestra, acvatica si/ sau subterana in care exista specii de plante si animale salbatice, elemente si formatiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice,, speologice sau de alta natura, cu valoare ecologica, stiintifica ori culturala deosebita, care are un regim special de protectie si conservare, stabilit conform prevederilor legale

Asociatie de dezvoltare intercomunitara

Structurile de cooperare cu personalitate juridica, de drept privat, infiintate de unitatile administrativ-teritoriale pentru realizarea in comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori pentru furnizarea in comun a unor servicii publice;

Autoritate de Audit

Autoritatea publica, la nivel national, responsabila cu verificarea operatiunilor de management si a sistemului de control pentru fiecare program operational, independenta functional de Autoritatea de Management si de Autoritatea de Certificare. In Romania, pentru toate programele operationale, Autoritatea de Audit functioneaza pe langa Curtea de Conturi.

Autoritate de Certificare si Plata

Structura organizatorica din cadrul Ministerului Finantelor Publice, responsabila de certificarea sumelor cuprinse in declaratiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeana, primirea de la Comisia Europeana a fondurilor transferate Romaniei din instrumente structurale si transferul catre beneficiari/unitati de plata de pe langa autoritatile de management a fondurilor primite din instrumente structurale, precum si a celor alocate de la bugetul de stat, in cazul programelor operationale care utilizeaza mecanismul platii directe (Ordonanta de urgenta nr. 64 din 2009, art.2 alin (3) lit. b)).

Autoritate de management pentru Programul Operational Regional

Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei are responsabilitatea managementului, gestionarii si implementarii asistentei financiare din instrumente structurale ale Uniunii Europene pentru Programul Operational Regional in cadrul perioadei de programare 2007 – 2013, in conformitate cu prevederile Hotararii de Guvern nr. 457 din 2008 privind cadrul institutional de  coordonare si de gestionare a instrumentelor structurale si ale Hotararii de Guvern nr.  33/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei

Autoritate locala / autoritate a administratiei publice locale

Consiliile locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, ca autoritati deliberative, primarii ca autoritati executive. Pentru obtinerea finantarii trebuie avute in vedere toate conditiile mentionate in ghid si respectarea prevederilor legale in vigoare.

Avans

Sume transferate de catre Beneficiar unui contractor, in baza documentelor justificative, conform legii, in cadrul unui proiect finantat din instrumente structurale

Aviz Natura 2000

Act tehnico-juridic emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, care confirma integrarea aspectelor privind protectia habitatelor naturale si a speciilor de flora si fauna salbatica in planul sau programul supus adoptarii. Pentru orice proiect finantat din fonduri comunitare este necesara obtinerea avizului Natura 2000 (a se vedea OUG nr.195/2005 privind protectia mediului, cu modificarile si completarile ulterioare).

Axa prioritara

Una dintre prioritatile strategice dintr-un program operational; cuprinde un grup de operatiuni legate intre ele si avand obiective specifice masurabile. (Regulamentul Consiliului nr. 1083 din 2006)

Beneficiar

Unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale), parteneriate ale unitatilor administrativ-teritoriale (autoritatilor administratiei publice locale), asociatii de dezvoltare intercomunitara, intreprinderi mici si mijlocii, parteneriate intre unitati administrativ – teritoriale (autoritati publice locale) si organizatii non guvernamentale, responsabile pentru initierea ori initierea si implementarea proiectelor aprobate spre finantare in cadrul Programul Operational Regional

Beneficiari ai activitatilor de Infrastructura de utilitate publica

Unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale), parteneriate intre unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale), asociatii de dezvoltare intercomunitara care nu desfasoara activitati economice si care nu intra sub incidenta schemei de ajutor de stat pentru dezvoltare regionala prin sprijinirea investitiilor in turism 

Beneficiari ai activitatilor de infrastructura de utilitate publica/ privata

Unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale), parteneriate intre unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale), parteneriate intre unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale) si ONG-uri, asociatii de dezvoltare intercomunitara care, prin activitatea desfasurata, se comporta ca agenti economici, precum si intreprinderi mici si mijlocii care pot depune cereri de finantare si implementa proiecte in conditiile stabilite prin schema de ajutor de stat pentru dezvoltare regionala prin sprijinirea investitiilor in turism

Cadrul National Strategic de Referinta

Documentul elaborat de Statul Membru, care asigura ca asistenta primita prin Fondurile Structurale si de Coeziune este in concordanta cu Orientarile Strategice Comunitare privind coeziunea si care identifica legatura intre prioritatile comunitare, pe de o parte, si intre cele ale programului national de reforma, pe de alta parte (Regulamentul Consiliului nr. 1083 din 2006, Cap II, Art 27)

Cerere de finantare

Formularul completat de catre Solicitant, in vederea obtinerii finantarii prin Programul Operational Regional.

Cerere deschisa de proiecte

Invitatie publica adresata de catre Autoritatea de management / Organismul intermediar unei categorii clar identificate de solicitanti, in vederea depunerii cererilor de finantare pentru proiecte, in cadrul unui domeniu de interventie al axelor prioritare din Programul Operational Regional 2007-2013.

Cheltuieli conexe

Cheltuieli care intervin in derularea proiectelor finantate din instrumentele structurale in cadrul programelor operationale,  cheltuieli fara de care proiectul nu poate fi implementat; aceste cheltuieli nu pot fi finantate din instrumente structurale si vor fi suportate integral de beneficiar.

Cheltuieli eligibile

Cheltuielile efectuate de beneficiar, aferente proiectelor finantate in cadrul programelor operationale, care pot fi finantate atat din instrumente structurale, cat si din cofinantarea publica si/sau cofinantarea privata, conform reglementarilor legale comunitare si nationale in vigoare privind eligibilitatea cheltuielilor (Ordonanta de urgenta nr. 64 din 2009, art.2 alin (3) lit. g)).)

Cheltuieli neeligibile

Cheltuieli inerente realizarii proiectelor finantate din instrumentele structurale in cadrul programelor operationale, care nu pot fi finantate din instrumentele structurale, conform reglementarilor comunitare si nationale.

Comitet de Monitorizare al Programului Operational Regional

Structura nationala de tip partenerial, fara personalitate juridica, cu rol decizional si strategic in procesul de implementare a Programului Operational Regional 2007-2013. CM POR are rolul de a asigura eficacitatea si calitatea implementarii programului.

Procesele verbale ale sedintelor CMPOR pot fi consultate pe website-ul POR, http://www.inforegio.ro

Concesiune, contract de concesiune

Contract incheiat in forma scrisa prin care o autoritate publica, denumita concedent, transmite, pe o perioada determinata, unei persoane, denumite concesionar, care actioneaza pe riscul si raspunderea sa, dreptul si obligatia de exploatare a unui bun proprietate publica in schimbul unei redevente. Pot avea calitatea de concedent, in numele statului, judetului, orasului sau comunei: ministerele sau alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, pentru bunurile proprietate publica a statului; consiliile judetene, consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti sau institutiile publice de interes local, pentru bunurile proprietate publica a judetului, orasului sau comunei.Vezi Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publica

Conflict de interese

Conform Ghidului Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), conflictul de interese implica un conflict intre datoria fata de organizatia in care isi desfasoara activitatea si interesele personale ale unui angajat, in care angajatul are interese in calitatea sa de persoana privata, care ar putea influenta in mod necorespunzator indeplinirea obligatiilor si responsabilitatilor de serviciu(Ghidul OECD pentru rezolvarea conflictului de interese in administratia publica, iunie 2003).

Consiliul judetean

Autoritate a administratiei publice locale, constituita la nivel judetean pentru coordonarea activitatii consiliilor comunale, orasenesti si municipale, in vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean.

(Art. 101, alin. (1) din Legea nr. 215 din 2001 republicata, a administratiei publice locale)

Constructii / lucrari de constructii

Lucrarile de constructii sunt operatiunile specifice prin care se realizeaza (edifica) constructii de orice fel sau se desfiinteaza constructii si/sau amenajari asimilabile constructiilor (Ordinul nr. 1430 din 2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50 din 1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu modificarile si completarile ulterioare).

Contract

Actul juridic cu titlu oneros, incheiat intre Beneficiar si contractor, in vederea executiei unei lucrari, furnizarii unor produse sau prestarii unor servicii.

Contract de finantare

Actul juridic cu titlu oneros, incheiat intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei in calitate de Autoritatea de Management prin Agentia de Dezvoltare Regionala in calitate de Organism Intermediar si Beneficiar, prin care se aproba spre finantare un proiect, in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013.

Contractor                      

Persoana fizica sau juridica, de drept public sau privat, cu care Beneficiarul a incheiat contractul de executie a unei lucrari, de furnizare a unor produse sau de prestare a unor servicii

Durata de implementare a proiectului

Perioada cuprinsa intre data semnarii contractului de finantare si data finalizarii ultimei activitati prevazute in cadrul proiectului, data care nu poate depasi 31.07.2015.

Finantare publica

Finantare din fonduri publice.

Conform Legii nr. 500 din 2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, fondurile publice reprezinta sumele alocate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului, bugetele institutiilor publice autonome, bugetele institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale, dupa caz, bugetele institutiilor publice finantate integral din venituri proprii, bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat si ale caror rambursare, dobanzi si alte costuri se asigura din fonduri publice; bugetul fondurilor externe nerambursabile.

Conform Legii 273 din 2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, fonduri publice locale reprezinta sumele alocate de la bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, judetelor si municipiului Bucuresti, bugetele institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetele locale, dupa caz, bugetele institutiilor publice finantate integral din venituri proprii, bugetul imprumuturilor externe si interne, pentru care rambursarea, plata dobanzilor, comisioanelor, spezelor si a altor costuri se asigura din bugetele locale (si care provin din: imprumuturi externe contractate de stat si subimprumutate autoritatilor administratiei publice locale si/sau agentilor economici si serviciilor publice din subordinea acestora), imprumuturi contractate de autoritatile administratiei publice locale si garantate de stat, imprumuturi externe si/sau interne contractate sau garantate de autoritatile administratiei publice locale, bugetul fondurilor externe nerambursabile.

Imobil

Una sau mai multe parcele alaturate, cu sau fara constructii, apartinand aceluiasi proprietar; prin parcela se intelege suprafata de teren cu aceeasi categorie de folosinta. (art. 1, alin. 3 si 4 din Legea  nr. 7/ 13 martie 1996 *** Republicata - Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare)

Infrastructura

Cladirile, constructiile, drumurile de acces, strazile interioare, reteaua de utilitati publice, reteaua de comunicatii, exclusiv terenul pe care acestea se afla.

Insolventa

Incapacitatea unei unitati administrativ-teritoriale de a-si achita obligatiile de plata lichide si exigibile, cu exceptia celor care se afla in litigiu contractual (Art. 2, alin. 38 din Legea nr. 273 din 2006 a finantelor publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare)

O unitate administrativ teritoriala este considerata in stare de insolventa daca se afla in una dintre urmatoarele situatii: a) neachitarea obligatiilor de plata, lichide si exigibile, mai vechi de 120 de zile si care depasesc 50% din bugetul anual, fara a se lua in calcul cele aflate in litigiu contractual; b) neachitarea drepturilor salariale prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli, pe o perioada mai mare de 120 de zile de la data scadentei (vezi Legea nr. 273 din 2006 privind finantele publice locale, art. 75, cu modificarile si completarile ulterioare).

In cazul intreprinderilor mici si mijlocii, asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, ONG-uri, insolventa este data deacea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:

 a) insolventa este prezumata ca fiind vadita atunci cand debitorul, dupa 30 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de unul sau mai multi creditori;

 b) insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei;

[cf. art. 3, alin. 1 din Legea nr. 85 din  5 aprilie 2006 privind procedura insolventei, publicata in M.Of. nr. 359 din 21 aprilie 2006, publicata in M.Of. nr. 359 din 21 aprilie 2006]

Investitie initiala

Investitie in active corporale si/sau necorporale in scopul infiintarii unei unitati noi, extinderii unei unitati existente, diversificarii productiei aferente unei unitati cu noi produse si a schimbarii fundamentale a procesului de productie, in ansamblul sau, aferent unei unitati existente.

Intreprindere

Orice entitate angajata intr-o activitate economica, indiferent de forma juridica de constituire.

Intreprinderi mici (inclusiv microintreprinderi) si mijlocii (IMM)

Intreprinderile mici (inclusiv microintreprinderi) si mijlocii sunt definite ca fiind acele intreprinderi care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250;

realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane de euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane de euro, conform ultimei situatii financiare aprobate. Prin active totale se intelege active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli in avans;

Vezi Legea nr. 175 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii

Localitate din mediul urban

Unitate administrativ – teritoriala de baza alcatuita fie dintr-o singura localitate urbana, fie din mai multe localitati, dintre care cel putin una este localitate urbana (conform prevederilor anexei nr. I din Legea nr. 351/ 6.07.2001)

Localitate din mediul rural

 Unitate administrativ – teritoriala de baza care cuprinde populatia rurala reunita prin comunitatea de interese si traditii, alcatuita din unul sau mai multe sate, in functie de conditiile economice, social – culturale, geografice si demografice (conform prevederilor anexei nr. I din Legea nr. 351/ 6.07.2001)

Lucrari de consolidare

Aport de rezistenta asupra bazei infrastructurii pentru a fi conform STAS-urilor in vigoare privind coeficientul seismic 

Activitati de extindere

In sensul prezentului Ghid, lucrari asupra unor cladiri, realizate atat pe verticala, prin construirea de etaje noi, mansarde, cat si pe orizontala prin construirea unui corp anexa in continuarea cladirii existente, care sa fie legat structural si functional de cladirea existenta (aceeasi destinatie si functionare a corpului anexa conditionata de functionarea constructiei initiale).

Nota: A nu se confunda activitatile de extindere finantabile in cadrul acestui domeniului major de interventie cu tipul documentatiei tehnico-economice necesare si specifice fiecarei categorii de lucrari aferenta activitatilor respective, conform HG nr. 28/2008.

Lucrari de modernizare

Lucrari fizice exprimate cantitativ, calitativ si valoric, pentru ridicarea nivelului performantelor prevazute initial, constand in  amenajari complexe ale infrastructurii existente

Mediu rural

Localitati de rang IV si V (sate resedinta de comuna, sate componente ale comunelor si sate apartinand municipiilor sau oraselor), conform Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national, cu modificarile si completarile ulterioare

Mediu urban

Localitati de rang 0, I, II si III (capitala, municipii, orase), conform Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national, cu modificarile si completarile ulterioare

Microintreprindere

Microintreprinderi – intreprinderi care au pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane de euro, echivalent in lei

Vezi Legea nr. 175 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii

NATURA 2000, Obiectiv de tip NATURA 2000

Conform art.14 alineatele (1) si (2) din OUG nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, ariile naturale protejate (inclusiv ariile speciale de conservare si ariile de protectie speciala avifaunistica) sunt evidentiate in mod obligatoriu in planurile nationale, zonale si locale de amenajare a teritoriului si de urbanism, in perimetrul si in vecinatatea acestora fiind interzisa orice lucrare sau activitate susceptibila sa genereze un impact negativ asupra acestora.

Alte norme legale in vigoare:

- Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului, nr. 552 din 2003 privind aprobarea zonarii interioare a parcurilor nationale si a parcurilor naturale, din punct de vedere al necesitatii de conservare a diversitatii biologice;
- Legea nr. 462 din 2001 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 236 din 2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale si a speciilor de flora si fauna salbatica;
- Directiva nr. 92/43/EEC privind conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.

Neregula

Abaterea de la legalitate, regularitate si conformitate in raport cu prevederile memorandumurilor de finantare, memorandumurilor de intelegere, acordurilor de finantare privind fondurile comunitare si cofinantarile aferente, precum si cu prevederile contractelor incheiate in baza acestor memorandumuri/acorduri, care printr-o cheltuiala neeligibila prejudiciaza bugetul general al Comunitatilor Europene sau bugetele administrate de acestea ori in numele lor si/sau bugetele din care provine cofinantarea aferenta.

Obiective turistice naturale

Obiective turistice naturale finantabile in cadrul prezentei cereri de proiecte pentru domeniu major de interventie 5.2 al POR: formatiuni geologice, pesteri, saline, mine, vulcani noroiosi, lacuri.

Organism intermediar pentru Programul Operational Regional

Reprezinta institutia desemnata de Autoritatea de Management care, prin delegare de atributii de la aceasta, implementeaza axele prioritare / domeniile de interventie din Programul Operational Regional 2007-2013.

In conformitate cu prevederile Hotararii de Guvern nr. 457 din 2008, au fost desemnate cele opt Agentii de Dezvoltare Regionala.

Pentru domeniul major de interventie – Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica, Organism intermediar este Ministerul Turismului.

Organizatii negurnamentale (ONG)

A se vedea persoana juridica de  drept privat fara scop patrimonial

Parc acvatic

Locul imprejmuit si amenajat in vederea desfasurarii activitatilor de agrement, cuprinzand instalatii specifice divertismentului acvatic

Persoana juridica de  drept privat fara scop patrimonial       

Asociatii si fundatii, inclusiv filiale ale asociatiilor si fundatiilor internationale recunoscute in Romania, organizate in conformitate cu prevederile Ordonantei nr. 26 din 30 ianuarie 2000.

Planul National de Dezvoltare

Document de planificare strategica si programare financiara, care are ca scop sa orienteze si sa stimuleze dezvoltarea economica si financiara a Romaniei pentru atingerea obiectivului UE, respectiv realizarea coeziunii economice si sociale (Hotararea de Guvern nr. 457 din 2008 cu modificarile si completarile ulterioare)

Plaja

Portiunea de teren sau fasia de coasta adiacenta marii, raurilor, lacurilor sau oricarei alte ape, indiferent de materialul cu care este acoperita, destinata publicului si utilizata pentru imbaiere, bai de soare si agrement nautic

Port de agrement nautic

 Aria delimitata vizibil, amenajata in vederea amplasarii echipamentelor si ambarcatiunilor de agrement nautic si lansarii acestora la apa

Pre-finantare

Sumele transferate din instrumente structurale catre beneficiari, altii decat cei prevazuti la art. 5 alin. (1) - (3) din OUG nr. 64/2009, prin plata directa ori prin plata indirecta, in stadiul initial pentru sustinerea inceperii derularii proiectelor si/sau pe parcursul implementarii acestora, in conditiile prevazute in contractul/decizia/ordinul de finantare incheiat intre un beneficiar si Autoritatea de management /organismul intermediar responsabila/responsabil, in vederea asigurarii derularii corespunzatoare a proiectelor finantate in cadrul programelor operationale(Ordonanta de urgenta nr. 64 din 2009, art.2 alin (3) lit. d), cu modificarile si completarile ulterioare).

Program operational

Document elaborat de Statul Membru si aprobat de Comisia Europeana, prin care este stabilita o strategie de dezvoltare printr-un set de prioritati coerente, finantate din unul din Fondurile Structurale si de Coeziune  (Regulamentul Consiliului nr.1083 din 2006).

Programul Operational Regional

Program care implementeaza elemente importante  ale Strategiei Nationale de Dezvoltare  Regionala a Planului National de Dezvoltare (PND), contribuind, alaturi de celelalte Programe Operationale (PO), la  realizarea obiectivului Strategiei Nationale de Dezvoltare Regionala a  PND si Cadrului National Strategic de Referinta,  anume diminuarea disparitatilor intre Regiunile de Dezvoltare ale Romaniei.

Regiuni de dezvoltare

Regiunile de dezvoltare constituie cadrul de elaborare, implementare si evaluare a politicilor de dezvoltare regionala, precum si de culegere a datelor statistice specifice, in conformitate cu reglementarile europene emise de EUROSTAT pentru nivelul al doilea de clasificare teritoriala NUTS 2, existent in Uniunea Europeana

Reprezentant legal al solicitantului

Persoana care are dreptul conform actelor de constituire sa reprezinte organizatia si sa semneze in numele acesteia.

Schema de ajutor de stat

Orice act in baza caruia, in conditiile indeplinirii anumitor criterii, pot fi acordate ajutoare individuale unor intreprinderi definite in cadrul actului in mod general si abstract si, orice act in baza caruia un ajutor care nu este legat de un proiect specific poate fi acordat uneia sau mai multor intreprinderi pentru o perioada nedefinita si/ sau intr-o valoare nedefinita.  (Regulamentul Consiliului (CE) nr. 659/1999 din 22 martie 1999 privind reguli detaliate pentru aplicarea articolului 93 din Tratatul CE)

Societate cooperativa

Societate constituita in baza Legii 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.

Statiune turistica balneara

Localitatea sau/si arealul care dispune de resurse naturale si antropice, evidentiate in Registrul patrimoniului turistic care indeplineste cumulativ, pentru una dintre categorii, criteriile prevazute in anexa nr. 1 din Hotararea nr.852/2008 fiind atestata ca statiune turistica conform anexei nr. 5 din Hotararea nr.852/2008 si care dispune de resurse de substante minerale, stiintific dovedite si traditional recunoscute ca eficiente terapeutic, de instalatii specifice pentru cura si care are o organizare ce permite acordarea asistentei medicale balneare in conditii corespunzatoare avand statut de statiune balneara conform ordonantei nr. 109/ 2000.

Statiune turistica climatica

Localitatea sau/si arealul care dispune de resurse naturale si antropice, evidentiate in Registrul patrimoniului turistic care indeplineste cumulativ, pentru una dintre categorii, criteriile prevazute in anexa nr.1 din Hotararea nr. 852/2008 fiind atestata ca statiune turistica conform anexei 5 din Hotararea nr. 852/2008 si care este situata in zone cu factori climatici benefici si are conditii pentru asigurarea mentinerii si ameliorarii sanatatii si/sau a capacitatii de munca, precum si a odihnei si reconfortarii avand statut de statiune climatica conform ordonantei nr. 109/ 2000.

Strategia Nationala de Dezvoltare Regionala din PND

Cuprinde prioritatile de dezvoltare ale Romaniei la nivel national, regional si local si propune sustinerea acestora prin investitii publice concentrate, alocate pe baza de programe si proiecte.

Strategia reflecta politica Romaniei de dezvoltare regionala, conform Legii dezvoltarii regionale (Legea nr. 315 din 2004) si procesul de descentralizare asa cum este detaliat in Legea Cadru privind Descentralizarea nr. 195 din 2006 precum si alte legi relevante. De asemenea, Strategia ia in considerare Orientarile Strategice de Coeziune ale UE pentru perioada 2007–2013 si Agenda Lisabona.

Strategie de Dezvoltare Regionala 2007-2013

Document elaborat pentru fiecare regiune de dezvoltare, contine prioritati si masuri ce vor putea fi finantate din instrumente structurale prin Programul Operational Regional, Programe Operationale Sectoriale, Planul National Strategic pentru Dezvoltare Rurala, precum si din alte surse de finantare.

Strand

Locul amenajat pentru imbaiere, bai de soare la malul unei ape naturale sau al unui bazin artificial, cuprinzand o plaja si locul respectiv pentru imbaiere

Traseu pentru cura de teren

Traseu aflat pe teritoriul unei localitati sau in imediata vecinatate a acesteia care trebuie sa corespunda cerintelor prevazute in hotararea nr. 1154/ 2004 privind aprobarea Normelor tehnice unitare pentru realizarea documentatiilor complexe de atestare a functionarii statiunilor balneare, climatice si balneoclimatice si de organizare a intregii activitati de utilizare a factorilor naturali

Turism

Activitatile angajate de persoane in cursul voiajului sau sejurului lor in locuri situate in afara mediului rezidential, pentru o perioada de peste 24 ore sau de cel putin o noapte, fara a depasi un an, in vederea petrecerii timpului liber, pentru afaceri ori pentru alte motive, adica in alte scopuri decat prestarea unei activitati lucrative in locul de vizitare.

Turist

Orice persoana care se deplaseaza intr-un loc situat in afara resedintei obisnuite pentru o perioada mai mica de 12 luni si ale carei motive principale de calatorie sunt altele decat exercitarea unei activitati remunerate in locul vizitat.

Unitate administrativ-teritoriala

Comune, orase si judete (art.1, alin. (2) lit i) din Legea administratiei publice locale nr. 215/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare

Unitate de plata pentru POR

Structura din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, avand responsabilitatea transferarii sumelor de pre-finantare, co-finantare alocate de la bugetul de stat, precum si a sumelor din asistenta financiara nerambursabila catre beneficiari

Valoarea totala a proiectului

Totalul fondurilor corespunzatoare activitatilor desfasurate si prevazute pentru pregatirea si implementarea proiectului (cheltuieli eligibile, cheltuieli neeligibile si cheltuieli conexe), indiferent de sursa de finantare aferenta acestora

Zona naturala protejata

Teritoriu delimitat geografic, instituit pentru protejarea si punerea in valoare a patrimoniului natural cu valoare deosebita

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora