POR Axa 5 DMI 5.2 Ajutor de stat

Data: 12 aprilie 2011   Ora: 12:43

Conform Tratatului asupra Comunitatii Europene, ajutorul de stat acordat in scopul promovarii dezvoltarii economice a anumitor regiuni dezavantajate ale Uniunii Europene poate fi considerat compatibil cu piata interna a UE. Acest tip de ajutor de stat este denumit ajutor national regional (sau ajutor regional).

Scopul ajutorului regional este de a promova dezvoltarea regiunilor mai putin favorizate, in principal prin sustinerea investitiilor initiale si crearea de locuri de munca. Specificitatea geografica distinge ajutorul regional de celelalte tipuri de ajutor de stat: ajutor pentru cercetare, dezvoltare si inovare, ocupare, instruire sau protectia mediului.

Cererile de finantare depuse in cadrul domeniului major de interventie 5.2. Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice, care se incadreaza in categoriile de activitati prevazute la „Infrastructura de turism publica/ privata”, se supun Schemei de ajutor de stat pentru dezvoltarea regionala prin sprijinirea investitiilor in turism din cadrul Programului operational regional 2007 – 2013 aprobata prin Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si locuintei nr. 750/23.09.2009 pentru modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor nr. 261/2008 privind probarea Schemei de ajutor de stat pentru dezvoltarea regionala prin sprijinirea investitiilor in turism din cadrul Programului operational regional 2007-2013..

Intensitatea maxima a ajutorului regional

Prin Hotararea Guvernului nr. 946/2006 privind intensitatea maxima a ajutorului de stat regional pentru investitii initiale si Decizia CE N-2/2007, publicata in JOCE C/73/2007 s-a adoptat harta ajutoarelor regionale pentru Romania 2007-2013, harta valabila de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si pana la 31 decembrie 2013. Harta ajutoarelor nationale regionale cuprinde plafoanele pentru ajutoarele regionale pentru investitii aplicabile in fiecare dintre regiunile  din Romania eligibile pentru ajutor conform art. 87 alin. (3) din Tratatul CE.

In conformitate cu prevederile Recomandarii CE 361/2003 privind definirea microintreprinderilor si a intreprinderilor mici si mijlocii, “o intreprindere nu poate fi considerata IMM daca 25% sau mai mult din capitalul, sau drepturile de vot ale acesteia, sunt controlate direct sau indirect, individual sau in comun, de una sau mai multe organisme publice, cu exceptia autoritatilor locale care au un buget anual mai mic de 10 milioane Euro si mai putin de 5.000 locuitori”.

Prin urmare, unitatilor administrativ teritoriale care au un buget anual mai mare de 10 milioane Euro si mai mult de 5.000 locuitori li se aplica intensitatea pentru intreprinderile mari, respectiv 50% pentru toate regiunile de dezvoltare, cu exceptia Regiunii Bucuresti-Ilfov unde intensitatea aplicabila este de 40%.

Prevederile schemei de ajutor de stat pentru dezvoltarea regionala prin sprijinirea investitiilor in turism se aplica pentru:

- unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale),

- parteneriate intre autoritati ale administratiei publice locale,

- parteneriate intre unitati administrativ-teritoriale si ONG-uri,

- asociatii de dezvoltare intercomunitara constituite conform prevederilor Legii nr. 215 / 2001, cu modificarile ulterioare,

- IMM-uri.  

In cazul ajutorului acordat in cadrul schemei de ajutor de stat pentru dezvoltarea regionala prin sprijinirea investitiilor in turism, la pragurile stabilite prin harta ajutoarelor nationale regionale, se adauga:

- 20% pentru microintreprinderi si intreprinderi mici din domeniul turismului precum si pentru unitatile administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale) care au un buget anual mai mic de 10 milioane EUR si mai putin de 5000 locuitori);

- 10% pentru intreprinderi mijlocii din domeniul turismului.

nivelurile intensitatii maxime a ajutorului regional, in functie de tipul intreprinderii si regiunea de dezvoltare fiind:

Regiunea

de dezvoltare

Intensitatea maxima a ajutorului regional

Unitati administrativ- teritoriale(autoritati ale administratiei publice locale); asociatii de Dezvoltare Intercomunitara; parteneriate intre unitati administrativ- teritoriale(autoritati ale administratiei publice locale); parteneriate intre unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale) si ONG-uri*)

Intreprinderi mijlocii din domeniul turismului

Intreprinderi mici si microintreprinderi din domeniul turismului; unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale) – care au un buget anual mai mic de 10 milioane de Euro si mai putin de 5000 locuitori

Regiunea de dezvoltare Nord – Est

50%

60%

70%

Regiunea de dezvoltare Sud – Est

50%

60%

70%

Regiunea de dezvoltare Sud – Muntenia

50%

60%

70%

Regiunea de dezvoltare Sud – Vest Oltenia

50%

60%

70%

Regiunea de dezvoltare Vest

50%

60%

70%

Regiunea de dezvoltare Nord – Vest

50%

60%

70%

Regiunea de dezvoltare Centru

50%

60%

70%

Regiunea de dezvoltare Bucuresti – Ilfov

40%

50%

60%

Intensitatea maxima a ajutorului reprezinta procentul maxim calculat la valoarea eligibila a proiectului (suma cheltuielilor eligibile) care poate fi finantat din fonduri nerambursabile, respectiv din FEDR si/sau din bugetul de stat.

La intocmirea bugetului, Solicitantul va tine cont atat de conditiile in care cheltuielile prevazute in proiect pot fi considerate eligibile, cat si de pragurile de mai sus, pentru a stabili contributia proprie si a determina cuantumul maxim al finantarii nerambursabile pe care il poate solicita. Pentru mai multe detalii, a se vedea si Sectiunea II.3.3. Intocmirea bugetului.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora