POR Axa 5 DMI 5.1 Informatii Generale

Data: 12 aprilie 2011   Ora: 09:28

Strategia Nationala de Dezvoltare Regionala, elaborata pe baza Planurilor de Dezvoltare Regionala si Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013 au identificat dezvoltarea turismului ca o prioritate de dezvoltare regionala, dat fiind potentialul turistic existent in toate regiunile. Acest potential justifica sprijinul financiar acordat reabilitarii infrastructurii zonelor turistice si valorificarii patrimoniului natural, istoric si cultural,  pentru  includerea acestora in circuitul turistic si promovarea lor in scopul atragerii  turistilor.

Prin pozitia sa geografica, Romania dispune de potential turistic cu resurse naturale de o mare diversitate si armonios repartizate, care dau posibilitatea practicarii intregii game de forme de turism, de la cele clasice (montan, litoral, balnear, cultural, religios) pana la noutatile de ultima cerere in oferta turismului rural, ecoturismului, turismului de aventura.

Dezvoltarea  turismului  este in deplina concordanta cu Orientarile Strategice Comunitare, intrucat implementarea acestei axe prioritare contribuie la imbunatatirea gradului de atractivitate a  regiunilor si la crearea  de noi locuri de munca.

Investitiile in turism si cultura vor permite regiunilor de dezvoltare sa foloseasca avantajele oferite de potentialul lor turistic si patrimoniul cultural in identificarea si consolidarea identitatii proprii, pentru a-si imbunatati avantajele competitive in sectoare cu valoare adaugata mare si continut calitativ si cognitiv ridicat, atat pe piete traditionale cat si pe piete noi, in formare.

Turismul creeaza  oportunitati  de crestere economica regionala si locala si contribuie la crearea de noi locuri de munca prin  valorificarea patrimoniului cultural si natural, specific fiecareia din cele opt regiuni de dezvoltare, inclusiv din  zonele marginale, dezavantajate din punct de vedere economic si social. De asemenea, o parte importanta din noile locuri de munca create constituie o oportunitate regionala pentru ocuparea fortei de munca feminine.

Valorificarea  atractiilor turistice din diferitele zone ale tarii  poate contribui la cresterea  economica a unor centre urbane in declin, prin favorizarea aparitiei si dezvoltarii firmelor locale,  transformand areale cu competitivitate economica scazuta in zone atractive pentru investitori.

Activitatea turistica creeaza cerere pentru o gama larga de bunuri si servicii, achizitionate ulterior de turisti si companii de turism, inclusiv bunuri si servicii produse de alte sectoare economice  (comert, constructii, transporturi, industria alimentara, confectii si incaltaminte, industria mica si de artizanat).

Dezvoltarea turismului  va tine cont de principiile dezvoltarii durabile, in sensul conservarii  si protejarii patrimoniului natural si cultural, dar si al reducerii presiunii antropice asupra mediului, inerenta in conditiile practicarii turismului pe scara larga.

Cresterea numarului de turisti, asteptata in conditiile dezvoltarii turismului, va suprasolicita mediul inconjurator, afectand echilibrul ecosistemului. Presiunea asupra mediului va fi tinuta sub control in regiunile cu un patrimoniu natural deosebit, pentru a permite valorificarea acestuia intr-o maniera durabila si printr-o repartizare spatiala uniforma a activitatilor turistice.

In toate regiunile de dezvoltare, valorificarea atractiilor turistice este in mare parte limitata de calitatea infrastructurii zonelor turistice, a serviciilor, in general, si a serviciilor de cazare si agrement , in special , toate acestea constituind obstacole major in dezvoltarea turismului.

Este de asteptat ca implementarea acestei axe prioritare a POR, prin imbunatatirea infrastructurii zonelor turistice, a serviciilor de cazare si agrement si printr-o promovare sustinuta a imaginii Romaniei pe plan intern si international sa determine cresterea calitativa, la standarde europene, a ansamblului conditiilor de practicare a turismului, cu impact direct asupra  cresterii cererii de turism pentru Romania, ca destinatie turistica europeana.

Principalele domenii majore de interventie din cadrul axei prioritare sunt:

5.1. Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea / modernizarea infrastructurilor conexe

5.2. Crearea,  dezvoltarea,  modernizarea infrastructurii  de turism in vederea valorificarii  resurselor naturale si cresterii calitatii serviciilor turistice

5.3. Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica.

Aceste domenii de interventie au ca scop sprijinirea valorificarii  unor importante categorii de resurse turistice culturale si naturale prin promovarea turismului romanesc.

Prezentul Ghid este valabil numai pentru domeniul major de interventie 5.1. Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea / modernizarea infrastructurilor conexe

Romania are un patrimoniu cultural-istoric si etno-folcloric de mare valoare si atractivitate turistica. Exista peste 700 valori de patrimoniu cultural de interes international si national care s-au constituit ca valori ale patrimoniului universal sub egida UNESCO (bisericile fortificate, bisericile cu fresce exterioare, bisericile din lemn din Transilvania, Maramures, Salaj, cetatile sasesti fortificate, cetatile dacice, parcurile arheologice etc.). Pot fi remarcate de asemenea unicate culturale precum cetatea medievala locuita Sighisoara.

Tezaurul etnografic si folcloric romanesc este de asemenea de mare originalitate, fiind reprezentat prin:

- arhitectura specifica satelor din provinciile istorice romanesti Transilvania, Moldova, Bucovina, Muntenia, Oltenia, Banat;

- prelucrarea lemnului, portul popular, arta decorarii obiectelor de utilitate cotidiana;

- manifestari etnoculturale si religioase traditionale;

- comunitati cu viata rurala traditionala.

Turismul cultural-religios este sustinut de o capacitate de cazare care reprezinta 13,2% din totalul locurilor existente la nivelul intregii tari. Numarul turistilor straini in turismul cultural religios a inregistrat o crestere de aproximativ 90% in 2003, fata de anul 1999.

Dezvoltarea turismului cultural impune rezolvarea problemelor legate de infrastructura de acces la obiectivele turistice (siturile arheologice, monumentele de arhitectura etc.) invechita si insuficienta, lipsa spatiilor de parcare dotate cu puncte de informare si promovare a obiectivului turistic cultural, lipsa amenajarilor in punctele de belvedere pentru fortificatii, cetati medievale, biserici, monumente istorice si manastiri.

Turismul cultural reprezinta unul dintre domeniile importante ale turismului, situandu-se atat inaintea pietelor traditionale cat si a altor nise turistice, cum ar fi artele. Cercetarile au indicat ca turistii care practica turismul cultural cheltuiesc cu 38 % mai mult pe zi si au o durata a sejurului cu 34% mai lunga decat turistii care practica forme traditionale de turism.

Pentru Romania este deosebit de important sa se conserve ceea ce a ramas din mostenirea culturala a diferitelor regiuni ale tarii, care au fost grav afectate in timp. Ne referim aici la cladiri istorice, monumente, muzee, teatre, lucrari istorice de arta. Aceste initiative de conservare culturala, propuse de autoritatile locale, vor trebui insotite de o planificare consistenta, care sa conserve (si unde este posibil sa restaureze) centrele istorice ale oraselor, mentinerea stilului arhitectonic traditional si conservarea oraselor istorice medievale. 

Obiectivele acestui domeniu major de interventie sunt:

- Cresterea importantei turismului si culturii, ca factor care stimuleaza cresterea economica in regiuni, respectand principiile dezvoltarii durabile si ale protectiei mediului;

- Extinderea sezonului turistic;

- Cresterea numarului de turisti, prin valorificarea potentialului turistic cultural local si regional pe piata turistica nationala si internationala.

In cadrul acestui domeniu major de interventie se vor finanta proiecte care au ca obiectiv conservarea, restaurarea, consolidarea, reabilitarea, protejarea monumentelor istorice.

In conformitate cu Legea nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata, acestea se claseaza astfel:

a) in grupa A – monumente istorice de valoare nationala si universala

b) in grupa B -  monumente istorice reprezentative pentru patrimoniu cultural local

Monumente istorice reprezentative pentru patrimoniu cultural local pot fi localizate in mediul urban precum si in mediu rural.

Prin Ordin nr. 2314/2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, actualizata, emis de Ministerul Culturii si Cultelor, cu modificarile si completarile ulterioare a fost elaborata lista monumentelor istorice care se actualizeaza periodic. Acest document poate fi consultat pe site-ul Institutului National al Monumentelor Istorice, respectiv www.inmi.ro

Cadrul legal pentru monitorizarea monumentele istorice de valoare mondiala din Romania este reprezentat de HG nr.493/2001 pentru aprobarea metodologiei privind monitorizarea monumentele istorice inscrise in Lista patrimoniului mondial, Anexa A. Aceasta lista se regaseste in literatura de specialitate si ca Lista patrimoniului mondial UNESCO din Romania. Acest document poate fi consultat pe site-ul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National respectiv www.cultura.ro si este cuprins in Anexa 15 a prezentului ghid.

POR va finanta obiectivele cu potential turistic care sunt incluse in:

- patrimoniul UNESCO, atat din mediul urban cat si rural

- patrimoniul cultural national din mediul urban si rural

- patrimoniul cultural local din mediul urban.

Pentru Axa prioritara 5, domeniul major de interventie 5.1 sunt prevazuti urmatorii indicatori de monitorizare si evaluare:

Indicatori de program

Indicator

Unitate de masura

Tinta

(2015) 

 Indicatori de realizare imediata („output”) 

 

 

 Proiecte de restaurare/ protectie/ conservare a  patrimoniului si de modernizare a infrastructurii conexe

nr

100

 Indicatori de rezultat („result”) 

 

 

Cresterea numarului de turisti

%

+5

Locuri de munca nou create / mentinute la finalul implementarii proiectului   

nr

200

Indicatori de program complementari

Indicator

Unitate de masura

Tinta

(2015) 

 Indicatori de realizare imediata („output”) 

 

 

Obiective de patrimoniu restaurate/protejate/conservate si modernizarea infrastructurii conexe – total din care:

-UNESCO

- National

- Local (urban)

nr

100

Obiective de patrimoniu restaurate/protejate/conservate si modernizarea infrastructurii conexe – total din care:

 - urban

 - rural

nr

 

 Indicatori de rezultat („result”) 

 

 

Vizitatori la obiectivele de patrimoniu restaurate/protejate/conservate si modernizarea infrastructurii conexe

nr

 

Locuri de munca nou create / mentinute la finalul implementarii proiectului, din care:

- temporare

- permanente

- femei

- barbati   

nr

200

Locuri de munca nou create ocupate de persoane de etnie rroma

nr

 

Indicatori de mediu - urmariti la nivel de program, in conformitate cu Evaluarea Strategica de Mediu

Nu se aplica.

Indicatori de monitorizare la nivel de proiect (lista orientativa)

- Suprafata restaurata a obiectivelor de patrimoniu cu potential turistic (m2);

- Amenajari peisagistice realizate (m2);

- Zone de protectie amenajate (m2);

- Capacitatea parcarilor realizate (nr. locuri);

- Vizitatori la obiectivele restaurate - inainte si dupa restaurare - (nr);

- Echipamente achizitionate pentru protectia  obiectivelor de patrimoniu (nr):

- Echipamente de climatizare (nr);

- Echipamente de protectie impotriva incendiilor (nr);

- Sisteme antiefractie (nr);

- Lungimea cailor de acces construite / reabilitate / modernizate catre obiectivele de patrimoniu (km);

- Locuri special amenajate/ echipamente speciale de acces pentru persoanele cu mobilitate redusa (nr.);

- Locuri de munca nou create / mentinute la finalul implementarii proiectului total (nr) (nr-echiv. norma intreaga), din care: temporare/ permanente, femei/barbati, urban/rural;

- Locuri de munca nou create ocupate de persoane de etnie roma (nr-echiv. norma intreaga);

Nota: Acesti indicatori vor fi luati in calcul de catre solicitant in completarea Cererii de finantare, pentru evidentierea contributiei proiectului la atingerea obiectivelor specifice ale axei prioritare/domeniului major de interventie. Toti indicatorii vor fi monitorizati in perioada de implementare a proiectului.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora