POR Axa 4 DMI 4.3 Intocmirea bugetului

Data: 11 aprilie 2011   Ora: 12:12

In completarea Sectiunii 4 „Finantarea proiectului” din cererea de finantare, solicitantul va tine cont de criteriile de eligibilitate a cheltuielilor si stabilirea contributiei proprii, detaliate mai jos.

Criteriile de eligibilitate a cheltuielilor

O cheltuiala poate fi considerata drept cheltuiala eligibila pentru cofinantare (rambursare in limita stabilita) in cadrul POR, daca indeplineste cumulativ urmatoarele criterii:

1) este efectiv platita dupa data intrarii in vigoare a contractului de finantare:

Exceptie de la aceasta regula fac cheltuielile cu serviciile de consultanta (vezi pct. 5) de mai jos) care sunt eligibile de la data intrarii in vigoare a schemei de ajutor de minimis.

2) este insotita de documente justificative:

respectiv facturi, in conformitate cu prevederile legislatiei nationale, sau de alte documente contabile cu valoare probatorie, echivalenta facturilor, pe baza carora cheltuielile sa poata fi auditate si identificate

3) este in conformitate cu prevederile Contractului de finantare:

incheiat de catre Autoritatea de management, prin intermediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (in calitate de Organism intermediar), cu respectarea art. 54(5) si art. 60 din Regulamentul Consiliului nr. 1083/2006.

Art. 54(5), Regulamentul Consiliului nr. 1083/2006: o cheltuiala cofinantata din Fondurile Structurale (Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul Social European) sau Fondul de Coeziune nu poate primi asistenta din alte instrumente financiare comunitare.

Art. 60, Regulamentul Consiliului nr. 1083/2006: Autoritatea de management este responsabila de gestionarea si implementarea Programului operational, in conformitate cu principiul unui management financiar sanatos.

4) este conforma cu prevederile legislatiei nationale si comunitare, in special in ceea ce priveste:

- ajutorul de minimis (vezi Sectiunea I.6. „Ajutorul de minimis” de mai sus)

- regimul achizitiilor, prin respectarea instructiunilor din Anexa 6 la prezentul ghid.

5) este mentionata in lista cheltuielilor eligibile de mai jos:

Categoriile de cheltuieli eligibile pentru acest domeniu de interventie au fost aprobate prin Ordinul comun al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor nr. 31/2008 si al ministrului economiei si finantelor nr. 503/2008 pentru aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru domeniul major de interventie „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” in cadrul axei prioritare „Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local” din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013.

Textul ordinului este disponibil si pe website-ul POR, http://www.inforegio.ro si al MDLPL, http://www.mdlpl.ro.

- Cheltuieli cu constructii si instalatii pentru

- construirea/ extinderea/ modernizarea spatiilor de productie/ prestare de servicii ale microintreprinderilor;

- crearea/ modernizarea utilitatilor generale (precum: alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica) si specifice spatiilor de productie/ prestare de servicii ale microintreprinderilor.

- Cheltuieli cu achizitionarea de echipamente si tehnologii noi pentru dotari de specialitate in vederea desfasurarii activitatilor de productie/ prestare de servicii/ executie de lucrari de constructii ale microintreprinderilor. In aceasta categorie sunt eligibile cheltuielile cu:

- achizitionarea utilajelor, echipamentelor tehnologice, precum si a celor incluse in instalatiile functionale

- achizitionarea echipamentelor de specialitate

- (in cazul activitatii de prestari servicii) dotarea cu mobilier si echipamente specifice domeniului de servicii prestate

- Cheltuieli cu achizitionarea sistemelor IT (inclusiv a programelor informatice)

- Cheltuielile cu servicii de consultanta, in limita a 5% din valoarea totala eligibila a proiectului. In aceasta categorie sunt eligibile cheltuielile efectuate, dupa caz, pentru:

- plata serviciilor de consultanta pentru elaborarea studiilor de piata si de evaluare;

- plata serviciilor de consultanta pentru managementul proiectului finantat;

- plata asistentei/ consultantei juridice, in scopul elaborarii documentatiei de atribuire si/sau aplicarii procedurii de atribuire a contractelor de achizitie.

- Cheltuieli aferente activitatilor de audit si de publicitate si informare, cu respectarea prevederilor contractului de finantare.

- Cheltuielile diverse si neprevazute se considera eligibile daca sunt detaliate prin documente justificative si doar in limita a 10% din valoarea uneia sau, cumulat, a mai multor cheltuieli cu constructii si instalatii, cu achizitionarea de echipamente si tehnologii noi sau cu achizitionarea sistemelor IT, in functie de natura si complexitatea lucrarilor. In limita procentului stabilit se acopera, dupa caz, cheltuielile rezultate in urma modificarilor de solutii tehnice, cantitati suplimentare pentru realizarea lucrarilor, utilaje sau dotari ce se impun pe parcursul derularii investitiei, precum si cheltuielile de conservare pe parcursul intreruperii executiei din cauze independente de beneficiar.

Orice cheltuiala care nu se regaseste in categoriile de cheltuieli eligibile, conform ordinului, va fi considerata drept cheltuiala neeligibila pentru cofinantare prin POR.

Orice cheltuiala neeligibila precum si orice cheltuiala conexa ce va aparea in timpul implementarii proiectului va fi suportata de catre solicitant/beneficiar.

In plus, urmatoarele categorii de cheltuieli nu sunt eligibile:

- taxa pe valoarea adaugata;

- dobanda si alte comisioane aferente creditelor;

- cheltuielile colaterale care intervin intr-un contract de leasing;

- dezafectarea centralelor nucleare;

- achizitia de echipament second-hand;

- amenzi, penalitati si cheltuieli de judecata;

- operarea obiectivelor de investitii

In cadrul POR, contributia in natura nu este eligibila.

6) este in legatura directa cu activitatile propuse in proiect si necesara pentru desfasurarea proiectului

Determinarea contributiei proprii si a valorii maxime a finantarii nerambursabile

Contributia proprie a solicitantului reprezinta diferenta dintre valoarea totala a proiectului si valoarea finantarii nerambursabile acordate.

Valoarea totala a proiectului reprezinta suma cheltuielilor eligibile (determinate conform criteriilor de eligibilitate mentionate mai sus) si a celor neeligibile. In Bugetul proiectului (sectiunea 4.1. din Formularul cererii de finantare) se va evidentia eligibilitatea categoriilor de cheltuieli.

In tabelul „Surse de finantare” (sectiunea 4.2. din Formularul cererii de finantare), linia I.a. „valoarea eligibila a proiectului” reprezinta suma cheltuielilor eligibile, iar linia I.b. „valoarea neeligibila a proiectului” reprezinta suma cheltuielilor neeligibile.

Valoarea totala a proiectului trebuie sa fie intre echivalentul in lei a 20.000 si 500.000 euro, la cursul Inforeuro valabil la data depunerii cererii de finantare.

Valoarea finantarii nerambursabile reprezinta maxim 70% din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 200.000 euro ( si de 100.000 euro in cazul intreprinderilor din domeniul transportului rutier – transportul de marfa si transportul de calatori pe cale rutiera).

In cazul in care microintreprinderea a mai beneficiat de ajutor in regim de minimis, din surse publice (inclusiv fonduri comunitare), in ultimii 2 ani fiscali inainte de data depunerii cererii de finantare si/sau in anul curent depunerii cererii de finantare, valoarea maxima a finantarii nerambursabile ce poate fi solicitata (200.000 euro) va fi redusa corespunzator, cu valoarea totala a ajutorului/ajutoarelor primite deja (vezi exemplul 2 de mai jos).

Contributia proprie minima a solicitantului la valoarea eligibila a proiectului este de 30%. La aceasta se va adauga valoarea neeligibila a proiectului, rezultand contributia proprie a solicitantului la valoarea totala a proiectului.

Exemple de calcul a contributiei proprii si a valorii maxime a finantarii nerambursabile:

Exemplul 1: Daca microintreprinderea nu a mai beneficiat de ajutor de minimis in ultimii 3 ani fiscali (inclusiv anul curent depunerii cererii de finantare) à Valoarea maxima a finantarii nerambursabile ce poate fi obtinuta, in regim de minimis, este de 200.000 euro.

Daca valoarea totala a proiectului = 270.000 euro, din care:

- Valoarea cheltuielilor eligibile = 180.000 euro

- Valoarea cheltuielilor neeligibile = 90.000 euro

- Valoarea maxima efectiva a finantarii nerambursabile = 70% x 180.000 euro = 126.000 euro. Aceasta se incadreaza in plafonul de minimis (200.000 euro)

- Contributia proprie minima a solicitantului = contributia la valoarea eligibila a proiectului (30% x 180.000 euro) + valoarea neeligibila a proiectului (90.000 euro) = 144.000 euro

In acest caz, in tabelul „Surse de finantare” (sectiunea 4.2. din Formularul cererii de finantare), linia II.a. „contributia solicitantului la cheltuielile eligibile” are valoarea 54.000 euro, iar linia II.b. „contributia solicitantului la cheltuielile neeligibile” reprezinta suma cheltuielilor neeligibile (90.000 euro).

Linia III. „asistenta financiara nerambursabila solicitata” va avea valoarea de 126.000 euro.

Exemplul 2: Daca microintreprinderea a beneficiat deja de ajutoare de minimis in cuantum total de 60.000 euro (respectiv 35.000 euro in 2006 si 25.000 euro in 2008) à Valoarea maxima a finantarii nerambursabile ce poate fi obtinuta, in regim de minimis, este de 140.000 euro.

Daca valoarea totala a proiectului = 300.000 euro, din care:

- Valoarea cheltuielilor eligibile = 210.000 euro

- Valoarea cheltuielilor neeligibile = 90.000 euro

- Valoarea maxima efectiva a finantarii nerambursabile = 70% x 210.000 euro = 147.000 euro care se limiteaza insa la plafonul de minimis à 140.000 euro. Restul de 7.000 euro se vor adauga la contributia solicitantului la valoarea eligibila a proiectului.

- Contributia proprie minima a solicitantului =  contributia la valoarea eligibila a proiectului (30% x 210.000 euro + 7.000 euro) + valoarea neeligibila a proiectului (90.000 euro) = 160.000 euro

In acest caz, in tabelul „Surse de finantare” (sectiunea 4.2. din Formularul cererii de finantare), linia II.a. „contributia solicitantului la cheltuielile eligibile” are valoarea de 70.000 euro, iar linia II.a. „contributia solicitantului la cheltuielile neeligibile” reprezinta suma cheltuielilor neeligibile, 90.000 euro.

Solicitantul va completa si semna Declaratia de eligibilitate, pe propria raspundere, in care va mentiona si informatii referitoare la alte ajutoare de minimis primite in ultimii 2 ani fiscali precum si in anul curent datei la care depune cererea de finantare.

Completarea Capitolul 4.2. din formularul cererii de finantare se va face tinand cont de instructiunile de mai sus.

Valoarea in lei a finantarii nerambursabile va fi stabilita, in cadrul contractului de finantare, luandu-se in considerare cursul Inforeuro valabil la data acordarii ajutorului de minimis, respectiv la data semnarii contractului de finantare.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora