POR Axa 4 DMI 4.3 Evaluarea tehnica si financiara a proiectului

Data: 11 aprilie 2011   Ora: 12:27

Evaluarea tehnica si financiara este realizata de o echipa de experti evaluatori independenti.

Evaluarea tehnica si financiara va permite aprecierea gradului in care proiectul raspunde obiectivelor POR in domeniul dezvoltarii microintreprinderilor, a coerentei si claritatii metodologiei propuse, a fezabilitatii si eficientei financiare, a sustenabilitatii si durabilitatii proiectului etc. Grila de evaluare tehnica si financiara a proiectului este prezentata in Anexa 4 la ghid.

Expertii evaluatori (prin secretariatul asigurat de Organismul intermediar) pot solicita clarificari privind cererea de finantare. Solicitantul va trebui sa transmita clarificarile in conditiile si termenul limita specificate in solicitarea de clarificari. Nerespectarea acestor conditii poate duce la respingerea cererii de finantare.

In urma evaluarii tehnice si financiare, proiectul primeste un punctaj (conform Grilei de evaluare tehnica si financiara) intre 0 si 6.

In cazul subcriteriilor 1.1. si 2.10. (vezi Anexa 4 „Grila de evaluare tehnica si financiara”) punctarea a cel putin unuia dintre ele cu 0 conduce automat la respingerea proiectului.

Proiectul trebuie sa obtina minim 3,5 puncte pentru a fi acceptat pentru evaluarea strategica.

Daca, pe parcursul evaluarii tehnice si financiare, evaluatorii constata ca exista aspecte in prezentarea proiectului care au influenta asupra implementarii sale (buget incorect, necorelat cu activitatile, buget supra sau subestimat, capacitate operationala insuficienta, incertitudine cu privire la implementarea corespunzatoare si atingerea rezultatelor proiectului, inclusiv in ceea ce priveste temele orizontale etc), vor face recomandari fundamentate pentru imbunatatirea proiectului. Recomandarile se fac pentru toate proiectele evaluate (nu doar in cazul proiectelor care nu intrunesc punctajul minim pentru a trece in etapa de evaluare strategica).

In situatia in care bugetul proiectului este supra sau subestimat, necorelat cu activitatile, calculat incorect, evaluatorii vor solicita, in etapa clarificarilor, un buget revizuit.

Solicitantul de finantare va revizui bugetul si cererea de finantare, având in vedere observatiile evaluatorilor. Cererea de finantare revizuita va fi semnata de reprezentantul legal al solicitantului si transmisa organismului intermediar, urmând ca o hotarâre pentru acceptarea si asumarea bugetului refacut sa fie prezentata in etapa precontractuala, in cadrul vizitei la fata locului. In aceasta etapa din procesul de evaluare si selectie se va verifica si respectarea, in continuare, a conditiei de eligibilitate referitoare la contributia proprie minima a solicitantului la valoare eligibila a proiectului, de 30%.

Daca solicitantul nu transmite un buget revizuit, evaluatorii vor analiza situatia respectiva, vor aprecia riscurile pe care le implica si vor puncta in consecinta subcriteriile relevante. Daca proiectul va fi selectat pentru a primi finantare, in functie de riscurile identificate va fi atent monitorizat.

Evaluarea strategica a proiectului este realizata de Comitetul Regional de Coordonare Strategica si Corelare (CRESC) si va stabili masura in care proiectul este relevant in contextul strategiei regionale de dezvoltare si reprezinta o prioritate pentru regiune. In urma procesului de evaluare strategica, proiectele vor fi ordonate in functie de prioritatea considerata de CRESC, in conformitate cu prevederile Hotarârii de Guvern nr. 764/2007 pentru aprobarea constituirii Comitetelor Regionale de Evaluare Strategica si Corelare si a Regulamentului cadru de organizare si functionare al acestora (vezi si sectiunea II.2.2).

Solicitantii vor fi notificati asupra rezultatului procesului de evaluare si selectie a cererii de finantare in septembrie 2008. Aceasta data este orientativa.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora