POR Axa 4 DMI 4.3 Ajutor de stat

Data: 11 aprilie 2011   Ora: 11:15

Proiectele finantate in cadrul acestui domeniu de interventie se supun regulilor ajutorului de minimis si prevederilor Ordinului ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor nr. 155/2008 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea microintreprinderilor pentru domeniul major de interventie „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” in cadrul axei prioritare „Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local” din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013.

Regula ajutorului de minimis

Valoarea maxima a ajutorului, in regim de minimis, ce poate fi acordat unei intreprinderi, din fonduri publice, intr-o perioada de pâna la 3 ani fiscali (ultimii 2 ani fiscali inainte de data depunerii cererii de finantare si anul curent depunerii cererii de finantare) este de 200.000 de euro, in conformitate cu reglementarile comunitare privind concurenta si ajutorul de stat.

In cazul intreprinderilor din domeniul transportului rutier (transportul de marfa si transportul de calatori pe cale rutiera), valoarea maxima a ajutorului ce poate fi acordat in regim de minimis este de 100.000 de euro.

In cazul acestui domeniu de interventie, ajutorul de minimis se acorda sub forma de finantare nerambursabila.

Plafonul de minimis se aplica indiferent de sursa finantarii publice (de la bugetul de stat sau din fonduri comunitare). Plafonul este exprimat in numerar, ca valoare bruta, adica inainte de deducerea impozitelor directe.

Solicitantul va completa si semna Declaratia de eligibilitate, pe propria raspundere, in care va mentiona si informatii referitoare la alte ajutoare de minimis primite in ultimii 2 ani fiscali precum si in anul curent datei la care depune cererea de finantare, pentru a se putea verifica incadrarea in limita de 200.000 euro (respectiv 100.000 euro). In cazul in care solicitantul a mai beneficiat de ajutoare de minimis, valoarea maxima a ajutorului in regim de minimis pe care il poate solicita (finantarea nerambursabila), de 200.000 euro (respectiv 100.000 euro) se va reduce corespunzator.

Organizatia finantatoare (e.g. Autoritatea de management sau Organismul intermediar pentru POR, in cazul acestui domeniu de interventie) are obligatia de a informa beneficiarul finantarii asupra caracterului de ajutor de minimis al acelei finantari, cu mentionarea cadrului legal in care a fost acordat, respectiv Regulamentul Comisiei nr. 1998/2006 privind aplicarea Art. 87 si 88 din Tratat asupra ajutorului de minimis.

Ajutorul de minimis (finantarea nerambursabila) se acorda in limita maxima determinata conform instructiunilor din Sectiunea „Determinarea contributiei proprii si a valorii maxime a finantarii nerambursabile” si numai pentru rambursarea cheltuielilor eligibile.

Desi un proiect eligibil in cadrul acestui domeniu de interventie cade sub incidenta schemei de ajutor de minimis, putând obtine cofinantare nerambursabila in limita de minimis, se mentin conditiile privind limita minima si maxima a valorii totale a proiectului (suma cheltuielilor eligibile si neeligibile) si contributia proprie minima a solicitantului la valoarea eligibila a proiectului, de 30%.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora