POR Axa 4 DMI 4.2 Depunerea documentatiei pentru obtinerea avizului ISC

Data: 11 aprilie 2011   Ora: 10:11

Sectiunea III. Conditii precontractuale

Obtinerea avizului ISC privind documentatiile tehnico-economice pentru obiectivele de investitii finantate din fonduri publice si a acordului ISC pentru interventii in timp asupra constructiilor existente

Dupa primirea notificarii cu privire la rezultatul etapei de evaluare strategica, solicitantii de finantare nerambursabila in cadrul POR 2007-2013, se adreseaza Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) in vederea obtinerii, dupa caz, a:

- avizului tehnic privind documentatiile tehnico-economice pentru obiectivele de investitii finantate din fonduri publice

- acordului pentru interventii in timp asupra constructiilor existente

AMPOR va transmite ISC listele cu proiectele care au finalizat etapa de evaluare strategica, pe masura ce acestea ii sunt comunicate de catre secretariatele comitetelor regionale de evaluare strategica si corelare.

Avizul tehnic ISC se elibereaza pentru:

- documentatiile tehnico-economice aferente obiectivelor de investitii noi, care se finanteaza, potrivit legii, din fonduri publice sau din credite externe, contractate sau garantate de stat, ai caror indicatori tehnico-economici se aproba de Guvern in conditiile prevazute la art. 42 din Legea nr. 500/ 2002 , cu modificarile ulterioare, respectiv, obiective de investitii noi, cu valori mai mari de 20 milioane lei;

- pentru lucrarile de interventii la constructii existente (reparatii, modificari, reabilitari, consolidari, restaurari) – finantate din fonduri publice sau din credite externe, contractate ori garantate de stat, pentru care, potrivit valorii determinate conform devizului general, exclusiv TVA-ul, legislatia in vigoare prevede organizarea de licitatii deschise.

Avizul tehnic este prealabil si obligatoriu in intelesul art. 43 din Legea nr. 500/2002, respectiv „Obiectivele de investitii si celelalte cheltuieli asimilate investitiilor se cuprind in programele de investitii anuale, anexe la buget, numai daca, in prealabil, documentatiile tehnico-economice, respectiv notele de fundamentare privind necesitatea si oportunitatea efectuarii cheltuielilor asimilate investitiilor, au fost elaborate si aprobate potrivit dispozitiilor legale”.

Documentatiile tehnico-economice aferente obiectivelor de investitii noi care se finanteaza potrivit legii din fonduri publice se aproba de catre:

- Guvern, pentru valori mai mari de 20 milioane lei

- Ordonatorii principali de credite, pentru valori cuprinse intre 3 si 20 milioane lei

- Ceilalti ordonatori de credite pentru valori de pana la 3 milioane lei, cu avizul prealabil al ordonatorului principal de credite.

Atentie! Finantarea pentru obiectivele de investitii mentionate mai sus nu se va asigura decat in conditiile obtinerii avizului tehnic emis de ISC, in conditiile HG nr.1072/2003 cu modificarile ulterioare.

Pentru analizarea si emiterea avizului tehnic, documentatiile tehnico-economice se prezinta in faza studiu de fezabilitate. Fac exceptie obiectivele de investitii pentru care documentatiile tehnico-economice au fost elaborate direct in faza proiect tehnic, situatie in care se prezinta proiectul tehnic.

In situatia in care, pe parcursul analizarii continutului documentatiilor tehnico-economice, se constata ca documentele prezentate nu contin datele necesare prevazute de prezenta metodologie, fiind necesare completari ale acestora, ISC solicita in scris investitorilor aceste completari, in maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii acestora.

Avizul tehnic se va solicita si in cazul modificarii solutiei tehnice. In cazul modificarii solutiei tehnice, aprobate in conditiile legii, la solicitarea emiterii avizului tehnic de catre ISC, se va prezenta o nota de fundamentare prin care sa se justifice modificarile solutiei tehnice.

Termenul legal pentru emiterea avizului tehnic este de maxim 10 zile lucratoare de la data inregistrarii documentatiei complete pentru avizare, termen care se prelungeste cu perioada de timp necesara pentru completarea documentatiei.

In vederea obtinerii avizului tehnic ISC solicitantul trebuie sa obtina toate avizele/ acordurile/ studiile de specialitate prevazute in certificatul de urbanism

Avizul tehnic se elibereaza de catre ISC – aparatul  central, cu sediul in municipiul Bucuresti, str. Apolodor nr.17, sector 5.

Acordul ISC se emite pntru interventii in timp asupra constructiilor existente.

Procedura se aplica in vederea emiterii acordului de catre Inspectoratul de Stat in Constructii - ISC in cazul interventiilor asupra constructiilor determinate de actiuni ale investitorului, respectiv pentru:

- lucrari de reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora, cu exceptia celor prevazute la art. 11 din Legea nr. 50/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

- lucrari de reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum si orice alte lucrari, indiferent de valoarea lor, care urmeaza sa fie efectuate la constructii reprezentand monumente istorice, inclusiv la cele din zonele lor de protectie;

- lucrari de reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare si reabilitare privind cai de comunicatie, inclusiv lucrari de arta, retele si dotari tehnico-edilitare, lucrari hidrotehnice, amenajari de albii, lucrari de imbunatatiri funciare;

- alte interventii.

In cazul executarii de constructii noi sau in cazul demolarii unor constructii, emiterea acordului ISC este necesara numai in situatia in care acestea sunt amplasate adiacent fata de constructii existente sau in imediata lor vecinatate si numai daca sunt necesare masuri de interventie asupra cladirilor existente, respectiv subzidiri, consolidari sau alte lucrari de punere in siguranta.

In vederea emiterii acordului vor fi depuse urmatoarele documentatii:

a) cererea privind emiterea acordului, care va cuprinde si descrierea succinta a interventiei solicitate - un exemplar;

b) certificatul de urbanism in fotocopie - un exemplar;

c) memoriul tehnic cu descrierea detaliata a lucrarilor ce vor fi executate, intocmit de un inginer structurist, verificat de un verificator tehnic atestat si vizat de expertul tehnic atestat care a elaborat expertiza tehnica - doua exemplare, dintre care un exemplar vizat spre neschimbare se restituie;

d) avizul proiectantului initial al constructiei sau expertiza tehnica, in cuprinsul caruia sa se faca referire la influenta interventiei solicitate asupra starii tehnice a intregii constructii - un exemplar;

e) planul de situatie cu amplasarea obiectivului respectiv - un exemplar;

f) planse cuprinzand solutiile constructive propuse - un exemplar.

Inspectoratul de Stat in Constructii, prin inspectoratele judetene in constructii, respectiv Inspectoratul in Constructii al Municipiului Bucuresti, emite la cerere acordul pentru interventii asupra constructiilor existente, indiferent de categoria de importanta a acestora.

In urma analizarii si verificarii documentatiei tehnice, se intocmeste acordul Inspectoratului de Stat in Constructii sau adresa prin care se mentioneaza motivele respingerii cererii de emitere a acordului.

Acordul Inspectoratului de Stat in Constructii sau adresa prin care se mentioneaza motivele respingerii cererii de emitere a acordului se elibereaza in termen de 15 zile de la data depunerii documentatiei complete.

Documentatia depusa, care contine si memoriul tehnic vizat spre neschimbare, se preda investitorului impreuna cu acordul.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora