POR Axa 4 DMI 4.1 Ajutor de stat

Data: 7 aprilie 2011   Ora: 12:32

Proiectele eligibile in cadrul acestui domeniu de interventie, indiferent de tipul solicitantului (beneficiarului) se supun regulilor privind ajutorul de stat, respectiv ale ajutorului national regional pentru investitii.

Conform Tratatului asupra Comunitatii Europene, ajutorul de stat acordat in scopul promovarii dezvoltarii economice a anumitor regiuni dezavantajate ale Uniunii Europene poate fi considerat compatibil cu piata interna a UE. Acest tip de ajutor de stat este denumit ajutor national regional pentru investitii (ajutor regional).

Scopul ajutorului regional este de a promova dezvoltarea regiunilor mai putin favorizate, in principal prin sustinerea investitiilor initiale si crearea de locuri de munca. Specificitatea geografica distinge ajutorul regional de celelalte tipuri de ajutor de stat: ajutor pentru cercetare, dezvoltare si inovare, ocupare, instruire sau mediu.

Conditiile de eligibilitate ale solicitantilor si ale proiectelor sunt detaliate in cadrul Sectiunii II.1 „Criterii de eligibilitate”.

Intensitatea maxima a ajutorului regional

Intensitatea maxima a ajutorului reprezinta procentul maxim calculat la valoarea eligibila a proiectului (suma cheltuielilor eligibile) care poate fi finantat din fonduri nerambursabile, respectiv din FEDR si/sau din bugetul de stat.

Hotararea Guvernului nr. 946/2006 privind intensitatea maxima a ajutorului de stat regional pentru investitii initiale stabileste procentele pentru ajutorul ce poate fi acordat intreprinderilor ce nu intra in categoria intreprinderilor mici si mijlocii, pentru toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei. In cazul ajutorului acordat intreprinderilor mici si mijlocii (inclusiv microintreprinderilor), la pragurile stabilite in Hotararea Guvernului se adauga 20% pentru microintreprinderi si intreprinderi mici si 10% pentru intreprinderi mijlocii. Astfel, intensitatea maxima a ajutorului regional, in functie de incadrarea solicitantului in categoria IMM este prezentata mai jos:

Regiunea

de dezvoltare

Intensitatea maxima a ajutorului regional

Intreprinderi mari*

Intreprinderi mijlocii

Intreprinderi mici si micro

Regiunea de dezvoltare Nord Est

50%

60%

70%

Regiunea de dezvoltare Sud Est

50%

60%

70%

Regiunea de dezvoltare Sud Muntenia

50%

60%

70%

Regiunea de dezvoltare Sud Vest Oltenia

50%

60%

70%

Regiunea de dezvoltare Vest

50%

60%

70%

Regiunea de dezvoltare Nord Vest

50%

60%

70%

Regiunea de dezvoltare Centru

50%

60%

70%

Regiunea de dezvoltare Bucuresti Ilfov

40%

50%

60%

*) In categoria intreprinderilor mari sunt eligibile doar unitatile administrativ-teritoriale (APL) si parteneriatele intre acestea.

O intreprindere reprezinta orice entitate angajata intr-o activitate economica, indiferent de forma juridica de constituire.

Astfel, toti solicitantii de finantare nerambursabila, in cadrul domeniului de interventie 4.1. „Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala”, sunt considerati intreprinderi, indiferent de forma juridica de constituire.

In conformitate cu prevederile Recomandarii CE 361/2003 privind definirea microintreprinderilor, intreprinderilor mici si mijlocii, o intreprindere nu poate fi considerata IMM daca 25% sau mai mult din capitalul sau drepturile de vot  ale acesteia sunt controlate direct sau indirect, individual sau in comun, de una sau mai multe organisme publice.

Astfel, in vederea stabilirii intensitatii maxime a ajutorului regional, autoritatile publice locale (unitatile administrativ teritoriale, inclusiv parteneriatele intre acestea, constituite in scopul implementarii proiectului cofinantat prin POR) sunt incadrate in categoria intreprinderilor mari (vezi Sectiunea II.1.1. „Eligibilitatea solicitantului”).

Intensitatea maxima a ajutorului in functie de tipul solicitantului eligibil este urmatoarea (vezi si II.1.1 „Eligibilitatea solicitantului”):

Tipul solicitantului

Locul de implementare a proiectului

Contributia proprie minima a solicitantului la valoarea eligibila a proiectului

Finantarea nerambursabila maxima din FEDR (din valoarea eligibila a proiectului)

APL, parteneriate intre APL

Regiunea de dezvoltare 8 BI

60%

40%

Celelalte regiuni de dezvoltare

50%

50%

CC/AS/SC incadrate in categoria intreprinderilor mijlocii

Regiunea de dezvoltare 8 – BI

50%

50%

Celelalte regiuni de dezvoltare

40%

60%

CC/AS/SC incadrate in categoria intreprinderilor micro sau mici

Regiunea de dezvoltare 8 – BI

40%

60%

Celelalte regiuni de dezvoltare

30%

70%

APL- autoritate a administratiei publice locale (unitate administrativ teritoriala), CC- camera de comert, AS- asociatie care reprezinta mediul de afaceri, SC- societate comerciala sau cooperativa.

In intocmirea bugetului, solicitantul va tine cont atat de conditiile in care cheltuielile prevazute in proiect pot fi considerate eligibile, cat si de pragurile de mai sus, pentru a stabili contributia proprie si a determina cuantumul maxim al finantarii nerambursabile (intensitatea ajutorului) pe care il poate solicita. Pentru mai multe detalii, vezi Sectiunea II.3.3. „Intocmirea bugetului”.

Regula de cumul al ajutoarelor de stat

Ajutoarele de stat acordate prin schema de ajutor regional care se aplica acestui domeniu de interventie, nu se cumuleaza cu alte ajutoare de stat, in sensul art. 87 alin (1) din Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene, si nici cu ajutoarele de minimis, acordate pentru aceleasi costuri eligibile, in cazul in care acest cumul duce la o intensitate a ajutorului care depaseste nivelul stabilit. Plafonul maxim al intensitatii ajutorului de stat stabilit trebuie respectat, indiferent daca finantarea provine din surse locale, regionale, nationale sau comunitare.

Pentru respectarea regulilor de cumul, beneficiarul de ajutor de stat va completa si anexa la cererea de finantare Declaratia de eligibilitate (vezi Modelul B la Formularul cererii de finantare) din care sa reiasa daca a mai beneficiat, sau este in curs de solicitare, a altor ajutoare de stat sau ajutoare de minimis pentru aceleasi costuri eligibile care fac obiectul prezentei cereri de finantare. Autoritatea responsabila (Autoritatea de Management pentru POR) va monitoriza sumele pentru a nu depasi intensitatea maxima admisa.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora