POR Axa 3 DMI 3.2 Eligibilitatea proiectelor

Data: 5 aprilie 2011   Ora: 10:35

Proiectul reprezinta o serie de activitati si o investitie de resurse pe o perioada determinata menite sa raspunda unei nevoi reale si sa conduca la realizarea unui obiectiv/ set de obiective precise. Proiectul propus in Cererea de finantare poate fi considerat eligibil in cadrul POR, adica poate fi co-finantat din fonduri structurale (FEDR) si/sau de la bugetul de stat, daca indeplineste cumulativ urmatoarele criterii:

1) Proiectul se incadreaza in categoriile de operatiuni ale domeniului major de interventie 3.2 al Axei prioritare 3 a POR, respectiv:

- Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea cladirilor pentru centre sociale multifunctionale;

- Reabilitarea, modernizarea si echiparea cladirilor pentru centre sociale rezidentiale.

Activitatile orientative, eligibile in cadrul proiectului pot fi:

- Modernizarea/ extinderea cladirilor centrelor sociale (spatii de cazare, cantine, grupuri sanitare etc.);

- Modernizarea/ extinderea cladirilor pentru infiintarea de noi centre sociale;

- Modernizarea utilitatilor generale si specifice ale centrelor sociale;

- Crearea/ modernizarea facilitatilor de acces pentru persoane cu dizabilitati;

- Amenajarea unor ateliere de lucru in cadrul centrelor sociale;

- Dotarea cu echipamente adaptate nevoilor beneficiarilor de servicii oferite de centrele sociale, inclusiv echipamente pentru persoane cu dizabilitati.

Lista activitatilor eligibile de mai sus este orientativa. Alte activitati decat cele de mai sus pot fi considerate eligibile daca solicitantul justifica necesitatea derularii lor in scopul implementarii in conditii optime a proiectului.

Atentie! Activitati de natura modernizarii/ extinderii cladirilor pentru infiintarea de noi centre sociale pot fi avute in vedere atunci cand se poate dovedi o nevoie crescanda pentru un anumit tip de serviciu social de catre o autoritate a  administratiei publice sau de catre un furnizor de servicii sociale care furnizeaza deja respectivul serviciu social.

Solicitantul de finantare va descrie situatia curenta, modul in care se presteaza serviciul social la data depunerii cererii de finantare (prezentarea localizarii curente, tipul serviciului social, nivelul de solicitare prezent si viitor pentru acel tip de servicii sociale pentru care se are in vedere modernizarea/ extinderea unei cladiri). Aceste informatii si orice alte informatii considerate necesare vor fi prezentate la punctul 2.3.3 Justificarea necesitatii implementarii  proiectului din formularul Cererii de finantare, precum si prin intermediul unor studii sau cercetari, daca acestea exista.

Atentie! Eligibilitatea unei activitati nu este echivalenta cu eligibilitatea cheltuielilor efectuate pentru realizarea acelei activitati. In acest sens, recomandam consultarea Listei cheltuielilor eligibile de la capitolul II.3.3.

2) Valoarea totala a proiectului

Valoarea totala a proiectului este cuprinsa intre minim 350.000 lei si maxim 3.500.000 lei (echivalentul aproximativ a 100.000 – 1.000.000 Euro).

Atentie! Valoarea totala a proiectului reprezinta suma cheltuielilor eligibile si neeligibile inclusiv a TVA aferenta

3) Proiectul respecta legislatia in domeniul egalitatii de sanse, protectiei mediului, eficientei energetice, ajutorului de stat si achizitiilor publice

Promovarea egalitatii de sanse si a nondiscriminarii si dezvoltarea durabila (protectia si imbunatatirea mediului inconjurator si cresterea eficientei energetice) sunt prioritati agreate la nivelul Statelor Membre ale Uniunii Europene, incorporate, sub diferite forme, in toate politicile Uniunii Europene.

Angajamentele Romaniei in ceea ce priveste implementarea acestor prioritati se reflecta si in sprijinirea acelor proiecte care contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila si promovare a egalitatii de sanse. Se va avea in vedere respectarea standardelor pentru accesul in cladiri al persoanelor cu dizabilitati, precum si orice alte amenajari menite sa diminueze disconfortul persoanelor cu dizabilitati. Solicitantul si beneficiarul investitiei se vor asigura ca principiul egalitatii de sanse este respectat si in cazul implementarii contractelor de lucrari/ servicii care vor fi  incheiate in vederea realizarii obiectivelor proiectului propus spre finantare – prin specificatiile tehnice care vor fi intocmite. Beneficiarul investitiei este obligat sa asigure egalitatea de sanse si de tratament intre angajati, femei si barbati, in cadrul relatiilor de munca de orice fel, inclusiv prin introducerea de dispozitii pentru interzicerea discriminarilor bazate pe criterii de sex, apartenenta la grupuri minoritare, rasa, religie, dizabilitati etc, in regulamentele de organizare si functionare si in regulamentele interne ale unitatilor.

Dezvoltarea durabila reprezinta dezvoltarea care corespunde necesitatilor prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile necesitati.

Durabilitatea pleaca de la ideea ca activitatile umane sunt dependente de mediul inconjurator si de resurse.

In etapa de verificare a eligibilitatii se va verifica respectarea de catre proiect a prevederilor legislatiei privind protectia mediului. Protectia mediului reprezinta o obligatie a tuturor persoanelor juridice, principalele actiuni care trebuie intreprinse fiind enumerate la art. 94 si art. 96 din OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului cu completarile si modificarile ulterioare.

Pe langa informatiile incluse la punctul 3.2 „Dezvoltarea durabila si eficienta energetica” din Formularul cererii de finantare, solicitantul va anexa la formularul Cererii de finantare fisa tehnica de mediu – daca aceasta a fost solicitata prin certificatul de urbanism, pe care s-a aplicat stampila de tip A sau B si studiul de impact asupra mediului, daca proiectul trebuie sa urmeze procedura corespunzatoare pentru obtinerea acordului de mediu (vezi Anexa 12 „Aspecte privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu"  pentru detalii).

Cresterea eficientei energetice reprezinta imbunatatirea eficientei utilizarii energiei datorita schimbarilor tehnologice, de comportament si/sau economice. Masurile de crestere a eficientei sunt toate acele actiuni care, in mod normal, conduc la o crestere a eficientei energetice ce poate fi verificata, masurata sau estimata.

In ceea ce priveste achizitia de bunuri/ servicii/ lucrari in vederea implementarii proiectului, este obligatorie respectarea legislatiei nationale in domeniul achizitiilor publice (OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare).

Cheltuielile in legatura cu contracte de furnizare/ servicii/ lucrari, derulate in vederea implementarii proiectului, nu pot fi recunoscute ca eligibile si nu pot fi, in consecinta, cofinantate, daca procedura de atribuire a acestor contracte nu a respectat legislatia in domeniul achizitiilor publice.

Atentie! Sectiunea 3 „Concordanta cu politicile UE si legislatia nationala” din Formularul Cererii de finantare contine recomandari privind modul in care solicitantii pot sa faca dovada respectarii aspectelor de mai sus.

Atentie! Modul in care vor fi respectate principiile si legislatia in domeniul temelor orizontale, va fi monitorizat atat pe durata de implementare a proiectului cat si dupa finalizarea acestuia.

4) Activitatile propuse prin proiect nu au fost finantate din fonduri comunitare in ultimii 5 ani si nu  beneficiaza de fonduri publice din alte surse de finantare

Pentru a fi considerate eligibile pentru finantare din fonduri nerambursabile, activitatile propuse prin proiect asupra aceluiasi imobil / aceluiasi segment de imobil (parte a unui centru social supus modernizarii) nu trebuie sa mai fi beneficiat de finantare comunitara in ultimii 5 ani inainte de data depunerii Cererii de finantare si nu beneficiaza de fonduri publice la data depunerii Cererii de finantare. In caz contrar ele vor fi considerate neeligibile si cheltuielile aferente trebuie suportate de catre beneficiar.

5) Durata de implementare a proiectului

Durata de implementare a activitatilor proiectului (perioada cuprinsa intre data semnarii contractului de finantare si data finalizarii ultimei activitati prevazute in cadrul proiectului) nu depaseste data de 31.07.2015.

Criterii specifice de eligibilitate 

- Capacitatea centrelor rezidentiale pentru copii nu depaseste 50 de locuri

- Solicitantul/  solicitantul si fiecare dintre parteneri, dupa caz, nu desfasoara activitati economice in scopul obtinerii de profit din echipamentele achizitionate prin proiect sau din utilizarea imobilului modernizat/ dezvoltat/ extins

- Solicitantul/ solicitantul si fiecare dintre parteneri, dupa caz, nu desfasoara alte activitati economice in scopul obtinerii de venituri din echipamentele achizitionate prin proiect sau din utilizarea imobilului – modernizat/ dezvoltat/ extins, in afara activitatilor pentru care a fost finantat proiectul, prin acordarea dreptului de utilizare a acestora catre terte parti.   (infrastructura si echipamentele care fac obiectul proiectului finantat prin fonduri publice in cadrul POR 2007-2013 nu pot fi utilizate in alt scop/ cu alta destinatie decat cea principala)

Atentie! Aceste conditii fac obiectul declaratiei de angajament si respectarea lor va fi monitorizata conform prevederilor regulamentului 1083/2006 si a legislatiei in domeniul ajutorului de stat.

Atentie! Nu pot fi solicitanti de finantare institutii cu caracter economic infiintate/ patronate de culte sau de organizatii neguvernamentale.

Nici solicitantul si nici unitatea modernizata nu vor valorifica spatiile modernizate si echipamente achizitionate in cadrul proiectului, prin acordarea dreptului de utilizare a acestora catre terte parti. 

 

Criteriile de selectie vizeaza urmatoarele aspecte:

1)    Contributia proiectului la realizarea obiectivelor POR

Proiectul va fi evaluat avand în vedere urmatoarele aspecte (subcriterii):

- Relevanta proiectului pentru obiectivele axei prioritare si ale domeniului de interventie (îmbunatatirea caracteristicilor imobilului, depasirea standardelor minime pentru infrastructura serviciilor sociale);

- Masura în care proiectul contribuie la reinsertia sociala sau incluziunea sociala prin crearea de ateliere de lucru sau spatii speciale;

- Importanta proiectului pentru regiune (raportul beneficii – costuri).

2)    Calitatea, maturitatea si sustenabilitatea proiectului 

- Gradul de pregatire/ maturitate a proiectului (a diferitelor faze ale proiectului)

- Calitatea metodologiei de implementare a proiectului

- Coerenta documentatiei (documentatia tehnico-economica)

- Relevanta solutiei tehnice pentru proiect

- Necesitatea cofinantarii din fonduri nerambursabile

- Continutul bugetului proiectului

- Implementarea masurilor de promovare a egalitatii de sanse si a dezvoltarii durabile (protectia mediului si eficienta energetica)

- Capacitatea solicitantului – si a partenerilor de a monitoriza implementarea proiectului

- Sustenabilitatea proiectului dupa încetarea finantarii nerambursabile

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora