POR Axa 2 Eligibilitatea solicitantului

Data: 14 decembrie 2010   Ora: 15:59

Cererea de finantare (inclusiv anexele la formularul cererii de finantare) completata de catre solicitant, face obiectul verificarii eligibilitatii solicitantului si a proiectului, pe baza criteriilor enumerate in continuare si incluse in grila de verificare a eligibilitatii,.

Eligibilitatea cheltuielilor se va verifica in perioada de implementare a proiectului, pe baza cererilor de rambursare a cheltuielilor efectuate si a documentelor justificative de efectuare a platilor (e.g. facturi). Categoriile de cheltuieli eligibile sunt prezentate in capitolul „Intocmirea bugetului” si vor fi luate in considerare de catre solicitant in vederea elaborarii bugetului proiectului.

Solicitantul eligibil reprezinta entitatea care indeplineste cumulativ criteriile enumerate si prezentate in cadrul prezentului capitol.

1) Tipul solicitantului

a. Unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale)

In conformitate cu prevederile Legii nr.215/2001 republicata , solicitantii pot fi unitatile administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale) : judetul (consiliile judetene), municipiul, orasul (consiliile locale). In cazul consiliilor locale, primarul reprezinta unitatea administrativ-teritoriala in relatiile cu alte autoritati publice, cu persoanele fizice sau juridice romane ori straine, precum si in justitie.

b. Asociatie de dezvoltare intercomunitara (ADI)

Entitate cu personalitate juridica, de drept privat, infiintata de unitatile administrativ-teritoriale pentru realizarea in comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori furnizarea in comun a unor servicii publice  definite in baza Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.

Atentie! Avand in vedere prevederile Regulamentului (CE) 1083/2006 ce contine prevederi generale cu privire la Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European  si Fondul de Coeziune si de abrogare a Regulamentului Consiliului (EC) nr.1260/1999 privind prevederile generale ale Fondurilor Structurale, referitoare la perioada de pastrare a documentatiei legate de un proiect finantat din instrumente structurale si a perioadei de pastrare a obiectivelor unei operatiuni finantate din instrumente structurale, durata de functionare a asociatiei, prevazuta in actul constitutiv, trebuie sa fie cel putin pana la 31 decembrie 2018.

c. Unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale) in parteneriat. 

Parteneri pot fi unitatile administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale) : judetul (consiliile judetene), municipiul, orasul si comuna (consiliile locale).

Atentie! In cadrul Acordului de parteneriat se va identifica clar autoritatea administratiei publice locale cu rol de lider de proiect. Acordul de parteneriat incheiat intre reprezentantii unitatilor administrativ teritoriale partenere in scopul implementarii proiectului, va fi anexat, in original, la Cererea de finantare. Comunele sunt considerate eligibile numai in calitate de partener in cadrul proiectului

Criteriile de eligibilitate ale solicitantului se aplica atat liderului cat si fiecarui partener, dupa cum este indicat in cadrul acestui capitol.

Nu exista restrictii cu privire la numarul partenerilor.

Cererea de finantare va fi semnata si depusa de unitatea administrativ-teritoriala (autoritate a administratiei publice locale) desemnata  ca lider de proiect.

 

2) Solicitantul - si fiecare dintre parteneri in cazul parteneriatului prevazut la pct.1 lit c) - nu se incadreaza intr-una din situatiile de mai jos:

Solicitantul nu se incadreaza intr-una din situatiile de mai jos:

- este in stare de insolventa,  conform prevederilor Legii nr. 273/ 2006 privind finantele publice locale, art. 75, cu modificarile si completarile ulterioare sau ale Legii nr. 85/2006, privind procedura insolventei;

- a suferit condamnari definitive din cauza unei conduite profesionale indreptate impotriva legii, decizie formulata de o autoritate de judecata ce are forta de res judicata (ex. impotriva careia nu se poate face recurs);

- a comis in conduita lui profesionala greseli grave, demonstrate prin orice mijloace pe care autoritatea contractanta le poate dovedi ;

- nu si-a indeplinit obligatiile cu privire la plata contributiilor la asigurarile sociale sau plata taxelor in conformitate cu prevederile legale ale tarii in care sunt stabiliti sau ale tarii autoriaatii contractante sau cele ale tarii unde se va executa contractul;

- a fost subiectul unei judecati de tip res judicata pentru frauda, coruptie, implicarea in organizatii criminale sau in alte activitati ilegale, in detrimentul intereselor financiare ale Comunitatii Europene.

-  In urma altei proceduri de achizitie sau in urma unei proceduri de acordare a unei finantari nerambursabile, din bugetul comunitar, a fost gasit vinovat de incalcare grava a contractului datorita nerespectarii obligatiilor contractuale.

Atentie! Cerintele de mai sus vor face obiectul Declaratiei de eligibilitate (Model B) care se va anexa la Cererea de finantare

Atentie! O unitate administrativ teritoriala este considerata in stare de insolventa daca se afla in una dintre urmatoarele situatii: a) neachitarea obligatiilor de plata, lichide si exigibile, mai vechi de 120 de zile si care depasesc  50% din bugetul anual, fara a se lua in calcul cele aflate in litigiu contractual; b) neachitarea drepturilor salariale prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli, pe o perioada mai mare de 120 de zile de la data scadentei (vezi Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, art. 75, cu modificarile si completarile ulterioare).

 

3) Solicitantul - sau oricare dintre parteneri in cazul parteneriatului prevazut la pct.1 lit c) - dovedeste calitatea de administrator/proprietar asupra/al infrastructurii si terenului care face obiectul investitiei

Atentie! In cazul in care solicitantul este Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara, calitatea de proprietar/administrator al terenului se poate face de catre unul sau mai multi membri.

Atentie! Infrastructura si terenul pe care se face investitia trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii la data depunerii Cererii de finantare:

- Sunt libere de orice sarcini;

- Nu fac obiectul unor litigii in curs de solutionare la instantele judecatoresti cu privire la situatia juridica;

- Nu fac obiectul revendicarilor potrivit unor legi speciale in materie sau dreptului comun.

Solicitantul va completa si semna Declaratia de eligibilitate, conform Modelului B la formularul Cererii de finantare.

 

4) Solicitantul - impreuna cu partenerii, in cazul parteneriatelor prevazute la pct.1 lit c) - are capacitatea de a implementa proiectul

Capacitate operationala, administrativa, dovedita prin capacitatea de a asigura resurse umane suficiente (vezi punctul 2.4 Managementul proiectului din formularul cererii de finantare) cat si resurse materiale necesare implementarii proiectului (vezi pct. 2.3.7 Resursele materiale implicate in realizarea proiectului, din formularul cererii de finantare).

Atentie! In cazul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara si al parteneriatului: unul sau mai multi membri/ parteneri fac dovada gestionarii a cel putin unui proiect similar finantat din fonduri publice, indiferent de sursa acestora.

In cazul in care echipa de proiect a fost stabilita, solicitantul va anexa la formularul Cererii de finantare: CV-urile membrilor echipei de proiect si fisa de post aferenta fiecarui membru.

In cazul in care echipa de proiect nu a fost stabilita pana la data depunerii cererii de finantare, informatiile privind posturile aferente echipei de proiect vor fi oferite numai de fisele de post, care vor fi anexate la cererea de finantare.

Atentie! CV-urile vor fi completate conform modelului comun european de curriculum vitae (HG nr. 1021/ 2004 pentru aprobarea modelului comun european de curriculum vitae, MO nr. 633/13.07.2004) – Modelul F la formularul  Cererii de finantare . 

In situatia in care solicitantul va contracta servicii de  management al proiectului, acesta va prezenta la punctul 2.4 din formularul Cererii de finantare cerintele minime (experienta similara, expertiza etc) pe care solicitantul le va cere prin caietul de sarcini de achizitionare a serviciilor de management al proiectului, activitatile de management al proiectului ce vor face obiectul contractului de servicii de management al proiectului, modul in care solicitantul si persoanele angajate ale acestuia vor verifica/monitoriza activitatea contractorului care va furniza servicii de management al proiectului (CV, fisele de post corespunzatoare, rol in organizatie, atributii etc).

Solicitantul va dovedi prin cererea de finantare, capacitate financiara de a asigura contributia proprie la valoarea cheltuielilor eligibile (minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile) si acoperirea cheltuielilor neeligibile ale proiectului (inclusiv a cheltuielilor conexe) in conditiile rambursarii/decontarii ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale.

Solicitantul va anexa la formularul Cererii de finantare: Declaratia de angajament (Modelul C la formularul Cererii de finantare) si Hotararea  de aprobare a proiectului si a cheltuielilor legate de proiect .

Atentie! In cazul in care solicitantul este Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara/ lider de proiect dupa cum este prevazut la punctul 1, litera c), dovada capacitatii de cofinantare se poate face de unul sau mai multi membrii asociati/ parteneri.

In cazul parteneriatului dovada capacitatii de cofinantare se face de lider si/sau partener / dupa caz. Prin acordul de parteneriat se va stabili cota parte cu care va participa fiecare partener la asigurarea contributiei proprii a solicitantului. Se va anexa hotararea fiecarui partener de a participa la asigurarea finantarii proiectului, cu indicarea sumelor cu care participa la acoperirea fiecarei categorii de cheltuieli.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora