POR Axa 1 Poli de crestere Evaluarea tehnica si financiara a cererilor de finantare

Data: 13 decembrie 2010   Ora: 15:33

Evaluarea tehnica si financiara a cererilor de finantare se realizeaza pe baza criteriilor de evaluare adoptate de catre Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operational Regional, prin Hotararile nr.33/2008 si 51/2010, respectiv:

1) Calitatea, maturitatea si sustenabilitatea proiectelor

Fiecare dintre proiectele componente ale Planului va fi evaluat avand in vedere urmatoarele aspecte (subcriterii) principale:

- Capacitatea solicitantului de a implementa proiectul precum si calitatea metodologiei de implementare a proiectului

- Capacitatea solicitantului de a monitoriza implementarea proiectului,

- Gradul de pregatire/maturitate a proiectului

- Coerenta documentatiei (studiul de fezabilitate/ documentatia tehnico-economica)

- Relevanta solutiei tehnice pentru proiect

- [dupa  caz] Strategia de marketing si de administrare a structurii de sprijinire a afacerilor, planul de reutilizare a investitiei respective etc.

- Masura in care proiectul necesita cofinantare din fonduri nerambursabile

- Coerenta si realitatea bugetului proiectului

- Implementarea masurilor de promovare a egalitatii de sanse, a dezvoltarii durabile, a eficientei energetice si a societatii informationale

- Sustenabilitatea proiectului dupa incetarea finantarii nerambursabile (inclusiv sustenabilitatea financiara)

Evaluarea tehnica si financiara se va realiza de catre o echipa de experti evaluatori independenti . Evaluarea tehnica si financiara va permite aprecierea gradului in care proiectul raspunde obiectivelor POR, a coerentei si claritatii metodologiei propuse, a fezabilitatii si eficientei financiare, a sustenabilitatii si durabilitatii proiectului etc. 

Expertii evaluatori (prin secretariatul asigurat de Organismul intermediar), pentru a asigura concluzii fundamentate, clare si obiective ale procesului de evaluare tehnica si financiara, pot solicita clarificari privind cererea de finantare si pot fi formulate recomandari, dupa cum urmeaza:

- Solicitarea in etapa de evaluare tehnica si financiara a unor documente, studii aflate la baza elaborarii documentatiei tehnico-economice

In conformitate cu prevederile art. 5 alin. (3) al HG nr. 28/2008 pentru aprobarea continutului–cadru al documentatiei tehnico-economice aferente investitiilor publice, precum si a structurii si metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investitii si lucrari de interventii, „proiectarea lucrarilor de constructii pentru interventii la constructii existente, inclusiv instalatiile aferente, se elaboreaza in urmatoarele faze:

a) expertiza tehnica, si dupa caz, audit energetic;

b) documentatie de avizare a lucrarilor de interventii;

c) proiect tehnic;

d) detalii de executie.

De asemenea, Anexa nr. 2 la HG nr. 28/2008, „Continutul cadru al studiului de fezabilitate”, include la componenta Studii de teren, urmatoarele: „studii topografice cuprinzand planuri topografice cu amplasamentele reperelor, liste cu repere in sistem de referinta national; studiu geotehnic cuprinzand planuri cu amplasamentul forajelor, fiselor complexe cu rezultatele determinarilor de laborator, analiza apei subterane, raportul geotehnic cu recomandarile pentru fundare si consolidari; alte studii de specialitate necesare.

In conformitate cu art. 2, aliniatul a) – Date generale trebuie prezentate „…caracteristicile geofizice ale terenului - studiu geotehnic, studii topografice…” pentru studiile de fezabilitate elaborate inainte de intrarea in vigoare a HG nr.28/2008, conform Modelului C.1 anexat Ghidului solicitantului.

AMPOR a solicitat ca obligatoriu a fi prezentate impreuna cu cererea de finantare si documentatia tehnico-economica a investitiei preconizate. Avand in vedere faptul ca aceste documentatii tehnico-economice nu preiau toate elementele documentatiilor de fundamentare (studii de teren, expertize tehnice, s.a.), in etapa de evaluare poate fi necesara prezentarea acestora.

Evaluatorii independenti pot formula solicitari de clarificare in acest sens. Solicitantul de finantare trebuie sa prezinte documentele/ studiile/ analizele solicitate. Daca solicitantul de finantare nu prezinta aceste documente in termenul mentionat in scrisoarea de clarificari, proiectul va fi analizat pe baza informatiilor disponibile. Solicitantii de finantare trebuie sa fie constienti de faptul ca documentatiile tehnico-economice care nu au la baza studiile/expertizele solicitate de legislatia in vigoare si informatiile insuficiente puse la dispozitia evaluatorilor pot conduce la respingerea proiectului prin punctarea acestuia cu 0 („zero”) puncte la sub-criteriile privind coerenta documentatiei, solutia tehnica, metodologia de implementare a proiectului.

- Clarificari cu privire la bugetul cererii de finantare

Bugetul cererii de finantare trebuie sa fie realist, corelat cu activitatile propuse prin proiect, fundamentat, elaborat in conformitate cu prevederile ordinului privind cheltuielile eligibile aferent si ale schemei de ajutor de stat aplicabile, daca este cazul. Bugetul proiectului trebuie sa fie prezentat in lei, cu doua zecimale.

Devizul general trebuie sa respecte metodologia si structura indicate prin prevederile HG nr. 28/2008 (Anexa 4 si Anexa 5).

In etapa de evaluare tehnica si financiara pot fi solicitate clarificari cu privire la intocmirea bugetului si pot fi formulate recomandari pentru modificarea acestuia. Solicitantul de finantare va analiza propunerile de modificare si va transmite raspunsul sau cu privire la acceptarea sau neacceptarea acestora. Solicitantul de finantare va fundamenta si argumenta neacceptarea recomandarilor evaluatorilor. Punctarea proiectului se va realiza in functie de informatiile furnizate de solicitantul de finantare si de impactului elementelor neacceptate de solicitant asupra implementarii proiectului.

In situatia in care bugetul proiectului este supra sau subestimat, necorelat cu activitatile, calculat incorect, cheltuielile sunt incadrate incorect sau pragurile pentru anumite categorii de cheltuieli nu au fost respectate  (ex: cheltuielile efectuate pentru achizitionarea de terenuri sau expropriere - maxim 10% din valoarea eligibila a proiectului) in categoriile de cheltuieli eligibile si cheltuieli neeligibile, evaluatorii vor solicita, in etapa clarificarilor, un buget revizuit.

Solicitantul de finantare va revizui bugetul si cererea de finantare, avand in vedere observatiile evaluatorilor. Cererea de finantare revizuita va fi semnata de reprezentantul legal al solicitantului si transmisa organismului intermediar, urmand ca o hotarare pentru acceptarea si asumarea bugetului refacut sa fie prezentata in etapa pre-contractuala, in cadrul vizitei la fata locului.

Daca solicitantul nu transmite un buget revizuit, evaluatorii vor analiza situatia respectiva, vor aprecia riscurile pe care le implica si vor puncta in consecinta sub-criteriile relevante

Solicitantul va trebui sa transmita clarificarile in conditiile si termenul limita specificate in solicitarea de clarificari. Nerespectarea acestor conditii poate duce la respingerea cererii de finantare

- Clarificari cu privire la calitatea proiectul tehnic inclus in cererea de finantare

In etapa de evaluare tehnica si financiara pot fi solicitate clarificari cu privire la modul de  intocmire, calitatea si/sau continutul proiectului tehnic si pot fi formulate recomandari/clarificari. Solicitantul de finantare va analiza propunerile de modificare si va transmite raspunsul sau cu privire la acceptarea sau neacceptarea acestora. Solicitantul de finantare va fundamenta si argumenta neacceptarea recomandarilor evaluatorilor. Punctarea proiectului se va realiza in functie de informatiile furnizate de solicitantul de finantare si de impactului elementelor neacceptate de solicitant asupra implementarii proiectului.

In procesul de analiza a documentatiei tehnico - economice, inclusiv a proiectului tehnic, evaluatorii independenti vor  avea in vedere  urmatoarele aspecte:

-  Verifica existenta tuturor componentelor  proiectului tehnic, conform continutului cadru al  proiectului tehnic  prevazut in Model C.2 Proiect Tehnic si conform Grilei 3. Gile verificate PT.

-  Verifica pastrarea valorii investitiei estimate in SF, a obiectivelor proiectului, verifica daca graficul lucrarilor prevazute incluzand receptia lucrarilor este concordant cu durata si graficul de desfasurare a activitatilor prevazute a se realiza in cadrul proiectului;

- In cazul modificarii solutiei tehnice  care conduce la modificarea  valorii investitiei fata de estimarea SF, se va  verifica existenta urmatoarelor  documente aditionale : o justificare a modificarii solutiei tehnice si / sau a valorii investitiei impreuna cu devizul general si pe obiecte refacut, avizul ISC pentru modificare – in cazul modificarii solutiei tehnice, Hotarari ale avizatorilor prevazuti de art. 42 din Legea 500/ 2002 a finantelor publice, de insusire a modificarilor respective.

- In cazul interventiilor la constructii existente se va verifica existenta avizului proiectantului initial al constructiei, conform legii, sau a unei expertize tehnice intocmite de un expert tehnic atestat;

- In cazul in care proiectul  tehnic este preluat, verifica situatia drepturilor de proprietate intelectuala, respectiv existenta unei declaratii pe proprie raspundere a proiectantului  sau a solicitantului ca este posesorul dreptului de proprietate sau acordul celui care detine dreptul de proprietate intelectuala, inclusiv in cazul in care s-a elaborat un PT pe baza unui SF elaborat de alt proiectant;

- Verifica existenta stampilei si semnaturii verificatorilor de proiect pe fiecare pagina, precum si a rapoartelor lor, pentru sectiunile obligatorii  conform  HG 925 din 20 noiembrie 1995 pentru aprobarea Regulamentului de verificare si expertizare tehnica de calitate a proiectelor, a executiei lucrarilor si a constructiilor cu modificarile si completarile ulterioare.

- Verifica relevanta solutiei tehnice si conformitatea proiectului tehnic, putand solicita clarificari in acest sens.

- Pot solicita organizarea unei vizite pe teren, la locul propus in cererea de finantare a proiectului in vederea confruntarii documentatiei tehnico – economice cu realitatea de pe teren. 

- Propun organizarea unor intalniri de clarificare cu solicitantul si/sau proiectantul in vederea discutarii problemelor semnalate in urma analizei cererii de finantare (inclusiv proiect tehnic) si/sau a vizitei pe teren  si stabilirea modalitatii optime de solutionare a acestora.

 

Solicitantul de finantare va revizui proiectul tehnic, bugetul si cererea de finantare (daca este cazul), avand in vedere observatiile evaluatorilor. Cererea de finantare revizuita va fi semnata de reprezentantul legal al solicitantului si transmisa organismului intermediar la momentul evaluarii tehnice si financiare (ca raspuns la clarificarile solicitate), urmand ca o hotarare pentru acceptarea si asumarea proiectului tehnic si a bugetului refacut (daca este cazul) sa fie prezentata in etapa pre-contractuala, in cadrul vizitei la fata locului.

Numai cererile de finantare care obtin un punctaj de minim 3,5 puncte si nu primesc „0” la nici unul dintre sub-criteriile de evaluare tehnica si financiara sunt admise in urmatoarea etapa a procesului de evaluare, respectiv etapa precontractuala.

 

Grilele de evaluare tehnica si financiara, pentru fiecare categorie de proiecte, sunt anexate prezentului Ghid – vezi Grilele 2 „Evaluarea tehnica si financiara”:

- Grila 2.1 „Evaluarea tehnica si financiara” pentru proiectele care se incadreaza in categoria a) de operatiuni eligibile;

- Grila 2.2 „Evaluarea tehnica si financiara” pentru proiectele care se incadreaza in categoria b) de operatiuni eligibile

- Grila 2.3 „Evaluarea tehnica si financiara” pentru proiectele care se incadreaza in categoria c) de operatiuni eligibile

- Grila 2.4. Grile verificare Proiect Tehnic

 

In urma procesului de evaluare tehnica si financiara a cererilor de finantare aferente proiectelor individuale prin care se implementeaza planul integrat si pentru care se solicita finantare in cadrul Axei prioritare 1, acestea pot fi declarate:

- Acceptate, situatie in care se va trece la etapa urmatoare a procesului de evaluare si selectie, respectiv etapa precontractuala, sau

- Respinse, in cazul in care proiectul nu va obtine un punctaj de minim 3,5 puncte in urma procesului de evaluare tehnica si financiara, sau este punctat cu „o” (zero) la oricare dintre criteriile de evaluare tehnica si financiara, situatie in care se vor mentiona motivele respingerii.

Proiectele individuale prin care se implementeaza planurile integrate ale polilor de crestere si pentru care se solicita finantare in cadrul Axei prioritare 1 a POR vor fi acceptate spre finantare in limita alocarii financiare disponibile pentru fiecare pol de crestere.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora