Glosar fonduri structurale Litera P

Data: 6 decembrie 2010   Ora: 18:37

Glosar fonduri structurale - Litera P - Termeni de specialitate

Patrimoniu public - Totalitatea drepturilor si obligatiilor statului, unitatilor administrativ-teritoriale sau ale entitatilor publice ale acestora, dobandite sau asumate cu orice titlu; fac parte din patrimoniul public drepturile si obligatiile referitoare atat la bunurile din domeniul public, cat si din domeniul privat al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale.

Patronat - Organizatii ale patronilor, autonome, fara caracter politic, infiintate ca persoane juridice de drept privat, fara scop patrimonial.

Persoana cu handicap - Orice persoana definita astfel de legislatia nationala sau care sufera de un handicap serios fizic, mintal sau psihologic.

Persoana defavorizata - Orice persoana care apartine unei categorii ce se confrunta cu dificultati de intrare pe piata muncii, respectiv orice persoana care indeplineste una din urmatoarele conditii:

    - nu a implinit varsta de 25 de ani sau a terminat de maxim 2 ani studiile si nu a fost inca angajata intr-o activitate remunerata regulat;

    - se deplaseaza in Uniunea Europeana cu scopul de a-si gasi un loc de munca;

    - apartine unei minoritati etnice dintr-un stat membru al Uniunii Europene si are nevoie sa-si dezvolte cunostintele lingvistice, formarea profesionala sau experienta profesionala pentru a-i creste sansele de a obtine un loc de munca stabil;

    - doreste sa intre pe piata muncii si nu a lucrat sau nu a frecventat nici o forma de invatamant pe o perioada de cel putin 2 ani, in special o persoana care a incetat lucrul din motive familiale;

    - un adult care creste singur unul sau mai multi copii;

    - nu a frecventat o forma de invatamant secundar ori echivalentul acesteia si nu are un loc de munca sau care este pe punctul de a-si pierde locul de munca;

    - are o varsta de peste 50 de ani, nu are un loc de munca sau este pe punctul de a-si pierde locul de munca;

    - nu a fost angajata pe o perioada indelungata, respectiv nu a avut un loc de munca timp de 12 luni din ultimele 16 luni sau de 6 luni din ultimele 8 luni, in cazul persoanelor sub 25 de ani;

    - indeplineste conditiile prevazute de legea nationala pentru a se considera ca a fost sau ca este toxicomana;

    - nu a obtinut un loc de munca permanent de la inceperea executarii unei pedepse privative de libertate sau a altei masuri penale;

    - orice femeie dintr-o regiune NUTS II in care rata medie a somajului a depasit 100% din media comunitatii pe o perioada de cel putin 2 ani calendaristici sau unde rata somajului in randul femeilor a depasit 150% din rata somajului in randul barbatilor, in regiunea respectiva, pe o perioada de cel putin 2 ani din ultimii 3 ani calendaristici.

Persoana desemnata cu exercitarea controlului financiar preventiv propriu - Persoana din cadrul compartimentelor de specialitate, numita de conducatorul entitatii publice pentru exercitarea controlului financiar preventiv propriu sau persoana care indeplineste aceasta atributie pe baza de contract, in conditiile legii.

Persoana in cautarea unui loc de munca - Persoana inregistrata la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca sau la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat in conditiile legii, pentru a fi sprijinita in ocuparea unui loc de munca.

Plan individual de servicii - Documentul care fixeaza obiective pe termen scurt, mediu si lung, precizand modalitatile de interventie si sprijin pentru adultii cu handicap, prin care se realizeaza activitatile si serviciile precizate in programul individual de reabilitare si integrare sociala.

Planul National de Dezvoltare - Documentul de planificare strategica si programare financiara, care are ca scop sa orienteze si sa stimuleze dezvoltarea economica si sociala a tarii pentru atingerea obiectivului Uniunii Europene, respectiv realizarea coeziunii economice si sociale.

Plata cheltuielilor - Faza in procesul executiei bugetare reprezentand actul final prin care institutia publica achita obligatiile sale fata de terti.

Plata directa - Transferul sumelor reprezentand prefinantare sau al sumelor din instrumente structurale si al cofinantarii suportate din surse de la bugetul de stat, direct de la Autoritatea de certificare si plata la beneficiar.

Plata indirecta - Transferul sumelor reprezentand prefinantare sau al sumelor din instrumente structurale si al cofinantarii suportate din surse de la bugetul de stat, indirect de la Autoritatea de certificare si plata la beneficiar, prin intermediul Unitatii de plata.

Prefinantare - Sumele transferate din bugetul de stat sau din instrumente structurale catre un beneficiar, cu exceptia celor din sectorul privat (daca prin acest transfer nu se intra sub incidenta prevederilor legale cu privire la ajutorul de stat) ori unei organizatii neguvernamentale - prin plata directa sau prin plata indirecta - pentru lichidarea angajamentelor de plata fata de un contractor, in stadiul initial de implementare a proiectelor, in baza unui contract de finantare incheiat intre beneficiar si Autoritatea de management/Organismul intermediar responsabil/responsabila, in vederea asigurarii derularii corespunzatoare a proiectelor.

Prestatiile sociale - Sunt masuri de redistributie financiara destinate persoanelor sau familiilor care intrunesc conditiile de eligibilitate prevazute de lege.

Procedura de atribuire - Etapele ce trebuie parcurse de autoritatea contractanta si de catre candidati/ofertanti pentru ca acordul partilor privind angajarea in contractul de achizitie publica sa fie considerat valabil; procedurile de atribuire sunt: licitatia deschisa, licitatia restransa, dialogul competitiv, negocierea, cererea de oferte, concursul de solutii.

Procesul de incluziune sociala - Reprezinta setul de masuri si actiuni multidimensionale din domeniile protectiei sociale, ocuparii fortei de munca, locuirii, educatiei, sanatatii, informarii-comunicarii, mobilitatii, securitatii, justitiei si culturii, destinate combaterii excluziunii sociale.

Program Operational - Documentul de programare elaborat de Romania si adoptat de Comisia Europeana, prin care este stabilita o strategie de dezvoltare printr-un set de prioritati coerente pentru a caror realizare se face apel la un fond sau, in cazul obiectivului de convergenta, la Fondul de coeziune si la Fondul european de dezvoltare regionala.

Propunere financiara - Parte a ofertei ce cuprinde informatiile cu privire la pret, tarif, alte conditii financiare si comerciale corespunzatoare satisfacerii cerintelor solicitate prin documentatia de atribuire.

Propunere tehnica - Parte a ofertei elaborata pe baza cerintelor din caietul de sarcini sau, dupa caz, din documentatia descriptiva.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora