Glosar fonduri structurale Litera I

Data: 6 decembrie 2010   Ora: 18:31

Glosar fonduri structurale - Litera I - Termeni de specialitate

IMM-uri - Acele intreprinderi care au mai putin de 250 de angajati si care au fie o cifra de afaceri anuala care nu depaseste 50 milioane euro, fie un rezultat anual al bilantului contabil care nu depaseste 43 milioane euro.

Incluziune sociala - Setul de masuri si actiuni multidimensionale din domeniile protectiei sociale, ocuparii fortei de munca, locuirii, educatiei, sanatatii, informarii si comunicarii, mobilitatii, securitatii, justitiei si culturii, destinate combaterii excluziunii sociale.

Instrumente structurale - Reprezinta asistenta financiara nerambursabila primita de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala (FEDR), Fondului Social European (FSE) si Fondului de Coeziune (FC).

Integrare sociala - Procesul de interactiune dintre individ sau grup si mediul social, prin intermediul caruia se realizeaza un echilibru functional al partilor.

Intreprindere mica - Intreprinderea care are mai putin de 50 de angajati si a carei cifra de afaceri anuala sau rezultatul anual al bilantului contabil nu depaseste 10 milioane euro.

Intreprindere publica - Persoana juridica ce desfasoara activitati economice si asupra careia se exercita direct sau indirect, ca urmare a unor drepturi de proprietate, a participatiilor financiare sau a regulilor specifice prevazute in actul de infiintare a intreprinderii respective, influenta dominanta a unei autoritati contractante, astfel cum este definita aceasta la art. 8 lit. a), b) sau c); prezumtia de exercitare a influentei dominante se aplica in orice situatie in care, in raport cu o astfel de persoana, una sau mai multe autoritati contractante definite conform art. 8 lit. a), b) sau c) se afla, direct ori indirect, in cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:

    - detin majoritatea capitalului subscris;

    - detin controlul majoritatii voturilor in organul de conducere, cum ar fi adunarea generala;

    - pot numi in componenta consiliului de administratie, a organului de conducere sau de supervizare mai mult de jumatate din numarul membrilor acestuia.

Intreprinderea in dificultate - O intreprindere care nu este capabila, fie prin resurse financiare proprii, fie prin resursele pe care poate sa le obtina de la proprietari/actionari sau creditori, sa acopere pierderile si care, in absenta unei interventii din exterior, din partea autoritatilor publice, va iesi din circuitul economic al acesteia.

Intreprinderile independente - Intreprinderile care nu sunt detinute in proportie de 25 % sau mai mult din capital ori din drepturile de vot de o alta intreprindere sau impreuna de mai multe intreprinderi care nu corespund definitiei IMM sau a micii intreprinderi, dupa caz. Acest prag poate fi depasit in doua cazuri:

- in cazul in care intreprinderea este detinuta de societati publice de investitii, de societati cu capital de risc sau de investitori institutionali si cu conditia ca acestia sa nu exercite controlul asupra intreprinderii, individual sau in comun,

- in cazul in care capitalul este divizat astfel incat sa nu se poata determina cine il detine si daca intreprinderea declara ca poate sa presupuna, in mod legitim, ca nu este detinuta, in proportie de 25 % sau mai mult, de o alta intreprindere sau in comun de mai multe intreprinderi care nu corespund definitiei IMM sau a micii intreprinderi, dupa caz.

Investitie initiala - reprezinta o investitie in active corporale sau necorporale in scopul:

    - crearii unei noi afaceri;

    - extinderii unei afaceri existente;

    - diversificarii productiei, prin fabricarea de produse noi, in cadrul unei intreprinderi existente;

    - realizarii unei schimbari fundamentale a procesului global de productie de catre o intreprindere existenta.

Investitii in active corporale - Orice investitie in active fixe corporale legate de crearea unei noi unitati, extinderea unei unitati existente sau angajarea intr-o activitate care implica o schimbare fundamentala in produsul sau procesul de productie al unei unitati existente (mai ales prin rationalizare, diversificare sau modernizare). O investitie in active fixe, realizata sub forma preluarii unei unitati care s-a inchis sau care s-ar fi inchis fara aceasta preluare trebuie sa fie, de asemenea, considerata o investitie in active corporale.

Investitii in active necorporale - Inseamna orice investitie in transfer de tehnologie prin dobandirea drepturilor de brevet, a licentelor, a know-how-ului sau a cunostintelor tehnice nebrevetate.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora