Mecanismul de derulare pentru factoringul international

a. Intre exportator (in calitate de vanzator) si importator (in calitate de cumparator) se incheie un contract comercial international. Factorul de export poate avea diversi corespondenti in functie de modalitatea de plata inscrisa in contractul comercial:

-factorul de import, in cazul in care modalitatea de plata este ordinul de plata simplu;

-banca emitenta (banca importatorului), daca modalitatea de plata prevazuta in contract este ordinul de plata documentar sau acreditivul documentar irevocabil sau daca plata este garantata printr-o scrisoare de garantie bancara;

-societatea de asigurare, in cazul in care exportatorul s-a asigurat impotriva riscului de neplata si/sau a riscului de tara la o societate de asigurare.

b. Vanzatorul completeaza si depune formularul standard de cerere de finantare prin factoring la factorul de export. acest formular contine pe langa anumite informatii generale (solicitant, obiectul de activitate, informatii despre structura debitorilor, informatii despre vanzari, informatii despre importuri etc.) si anumite informatii suplimentare despre fiecare client in parte (denumire client, adresa, persoana de contact, numarul de inregistrare la Registrul Comertului, codul fiscal, vanzari estimate etc.).

c. Cererea de factoring este transmisa de la factorul de export catre cel de import prin sistemul EDIFactoring si se solicita un plafon pentru operatiunea respectiva de catre factorul de import.

d. Factorul de import colecteaza date in vederea efectuarii analizei economico-financiare si a analizei bonitatii debitorului.

e. Daca analiza efectuata de factorul de import este favorabila, acesta va transmite catre factorul de import plafonul preliminar, conditiile si costurile operatiunii de factoring.

f. Factorul de export va transmite exportatorului conditiile si costurile totale ale operatiunii (conditiile si costurile factorului de export si a celui de import).

g. Vanzatorul accepta conditiile si costurile celor doi factori.

h. Intre vanzatorul-exportator (in calitate de aderent) si societatea de factoring sau banca comerciala care ofera servicii de factoring (in calitate de factor de export) se va incheia contractul de factoring international.

 In baza acordului-cadru interfactori si a contractului de factoring, se incheie intre cei doi factori (factorul de export si factorul de import) un acord individual pe respectivul contract comercial. Factorul de export va finanta activitatea aderentului, va administra facturile si va acoperi riscul de credit (pentru restul de plata), factorul de import fiind cel care va administra facturile pentru debitorii din tara sa, va colecta creantele si va acoperi riscul de credit.

i. Aderentul isi notifica debitorii despre existenta contractului de factoring si despre faptul ca platile se vor face in contul si in favoarea factorului de export. Intre factorul de import si importator nu exista o relatie contractuala, ci o relatie legala de tip creditor-debitor, nascuta din cedarea drepturilor de creanta de la exportator de la factorul de export si de la acesta catre factorul de import.

j. Debitorul isi da (sau nu) acceptul, in cazul in care refuza, facturile vor fi recesionate factorului de export si nu mai are loc operatiunea de factoring.


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- AdaugaComentarii


0

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »