Care sunt avantajele si dezavantajele factoringului pentru exportator?

Avantajele factoringului pentru exportator:

- Prin intermediul factoringului, aderentul, transmitand creantele, realizeaza o incasare imediata si irevocabila a valorilor nominale (concretizate in facturi) din partea factorului, care apare ca un finantator al aderentului pana la achitarea efectiva de catre client a facturilor. Clientul trebuie sa faca fata obligatiilor lunare catre bugetul de stat, cheltuielilor cu chiriile, energie, apa, salarii, precum si achizitionarea unor mari cantitati de materii prime.

Factoringul permite aderentului sa dispuna de capitalul necesar continuarii comertului, sa-si reduca ciclul de rotatie a fondului de rulment prin plata imediata a facturilor de catre o singura institutie financiara si nu de multitudinea clientilor, sa-si concentreze atentia asupra comertului propriu-zis si, in final, sa realizeze o crestere a cifrei de afaceri si a beneficiilor. Perioada de obtinere de lichiditati este mult mai scurta decat in cazul unui credit, fara a fi necesara respectarea unei destinatii precise precum in cazul unui credit. in plus, numarul de documente necesar obtinerii finantarii prin factoring este mult redus in comparatie cu documentatia necesara obtinerii unui credit.

- Eliminarea riscului insolvabilitatii partenerului comercial al aderentului, un atare risc asumandu-si factorul. in cazul operatiunii de factoring fara recurs, factorul isi va asuma acest risc, eliminand astfel cheltuielile din contul de profit si pierdere implicate de riscul insolvabilitatii.

- Preluand postul 'clienti' din contabilitatea aderentului si prin fructificarea sistemului contului curent, factoringul contribuie la simplificarea evidentei contabile a aderentului si la reducerea aparatului sau functional de urmarire financiar-contabila privind incasarea facturilor, asigurand acestuia reducerea volumului de fonduri necesare activitatii curente si posibilitatea folosirii mijloacelor financiare in alte scopuri. Factorul efectueaza toate operatiunile legate de facturile aderentului, le proceseaza introducandu-le in sistemul sau informational, alaturi de incasarea acestora. La finele fiecarei luni intocmeste rapoarte financiare complexe privind operatiunile efectuate.

- Aderentul beneficiaza din partea factorului de facilitati curente de trezorerie, fie prin creditele ce i se acorda, fie prin alimentarea contului curent cu lichiditati necesare operatiunilor de plati curente, de servicii bancare de specialitate, fie pe linia contractului bancar al garantiei creditelor, fie pe analiza eficientei economice a activitatii factorului de export.

- Asumandu-si sarcina postului 'clienti' din administratia aderentului, factorul devine un gestionar si un consilier al aderentului sau atat in selectarea clientilor sub aspectul bonitatii acestora, cat si in orientarea politicii sale comerciale, aderentul pierzand insa in acest fel o parte din autonomia economico-financiara. Implicarea factorului in gestionarea afacerilor clientului sau – aderentul – este insotita de o gama larga de servicii, precum si de aspecte legate de metodele moderne de gestiune si contabilitate, studii de conjunctura si analiza a pietei externe, servicii juridice, de natura a-l face pe aderent mai operational, de a-i spori siguranta si largirea pietei prin stabilirea de relatii cu parteneri de o certa capacitate de plata.

- Capital nelimitat. Factoringul este singura sursa de finantare prin care finantarile cresc odata cu vanzarile. Pe masura cresterii cifrei de afaceri devin disponibile sume de bani in vederea satisfacerii cererii crescande de finantare.

-Factoringul nu impune o modificare in structura actionariatului unei societati comerciale. Acest lucru inseamna ca actionarii nu vor trebui sa renunte la cota lor din capitalul social ori sa accepte parteneri noi.

- Factorul furnizeaza rapoarte detaliate regulate permitand o mai buna gestionare a cash-flowului.

- Nu exista limite geografice privind operatiunile de factoring. Un factor poate lucra in orice zona, iar clientul poate avea parteneri comerciali oriunde in lume.

-Aderentul profita din plin de disconturile, reducerile acordate pentru plata imediata (engl. early payment discount), precum si de cele acordate pentru cantitatile de marfa mari comandate (engl. volume discount). Daca o afacere poate economisi intre 2-5% din costul materiilor prime necesare productiei prin simplul fapt ca aderentul are banii necesari de a le achita in termen de 10 zile, acest lucru reduce in mod semnificativ costul real al finantarii prin factoring.

-Utilizand factoringul aderentul inceteaza sa mai ofere reduceri pentru plata imediata. Atata timp cat exportatorii isi incaseaza creantele imediat, ei nu vor mai trebui sa acorde discounturi pentru plata imediata. Obtinand aceste economii si profitand de discounturile primite pentru plata imediata, aderentul este capabil sa compenseze costul factoringului.

- Operatiunile de factoring sunt mai putin costisitoare decat organizarea unui compartiment propriu de urmarire si colectare a creantelor.     

- Mobilizarea prin factoring international a creantelor scadente la termen nu reprezinta din punct de vedere contabil o datorie. Fiind o operatiune de vanzare-cumparare, creanta tranzactionata nu se reflecta in posturile bilantiere de datorii ale exportatorului majorand nivelul acestora. Factoringul nu reprezinta un imprumut, ci o forma speciala de mobilizare a unor creante scadente in viitor. Prin urmare, exportatorul are posibilitatea ca, separat de mobilizarea prin factoring a creantelor scadente la termen, sa apeleze si la credite bancare pentru acoperirea altor nevoi suplimentare.

 

Dezavantajele factoringului pentru exportator:

 

- Mobilizarea creantelor scadente la termen are loc in cuantum de cel mult 80% din valoarea totala a creantei, diferenta decontandu-se la scadenta din valoarea platii dispuse de catre importator prin intermediul factorului de import, dupa deducerea valorii dobanzii si a comisioanelor datorate factorului de export.

- Exportatorul poate apela la factoring doar pentru creantele platibile la termen scurt (de regula pana la 120 zile si doar exceptional 180 zile).

-Operatiunea poate fi efectuata si cu recurs asupra exportatorului.

- Exportatorul poate avea obligatii de livrare/prestare catre importator peste limita de credit stabilita de factorul de import si poate fi astfel preocupat de cautarea altor surse de finantare.

- Cheltuielile totale de finantare sunt exclusiv in sarcina exportatorului, acesta suportand atat costul finantarii (dobanda), cat si valoarea comisioanelor percepute de catre factorul de export.


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga



Comentarii


0

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »