Acte necesare intocmirii dosarului de pensie

Data: 12 decembrie 2011   Ora: 15:13

Hotararea Guvernului Romaniei nr. 257 din 20.03.2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, reglementeaza potrivit art. 74, modul de stabilire si plata pensiilor, astfel:

In situatia persoanelor care au realizat cel putin stagiul minim de cotizare in specialitate, cererea de pensionare, insotita de actele doveditoare, se depune astfel:

a) la unitatea militara/ inspectoratul judetean/ structura sau directia judeteana de informatii, dupa caz, din care a facut parte persoana la data trecerii in rezerva sau direct in retragere/ incetarii raporturilor de serviciu odata cu indeplinirea conditiilor de acordare a unei pensii;

b) la centrul militar zonal/ judetean/ de sector, unitatea militara/ inspectoratul judetean/ structura sau directia judeteana de informatii, dupa caz, din raza de domiciliu a urmasilor pensionarilor militari decedati ori la casa de pensii sectoriala.

Cererea de pensionare, insotita de actele doveditoare, se transmite, in termen de 15 zile de la data depunerii, la casa de pensii sectoriala competenta, in functie de ultimul loc de munca la care a realizat stagiile de cotizare in specialitate.

Actele doveditoare se solicita de catre persoanele care au realizat stagii de cotizare in specialitate, de la centrul militar zonal/judetean/de sector, unitatea militara/inspectoratul judetean/structura sau directia judeteana de informatii, din care a facut parte la data trecerii in rezerva sau direct in retragere/ incetarii raporturilor de serviciu, dupa caz. In situatia in care data indeplinirii conditiilor de pensionare coincide cu o zi de sarbatoare legala, de repaos saptamanal sau cand serviciul este suspendat, cererea de pensionare, impreuna cu actele necesare, se poate depune in prima zi lucratoare ce urmeaza, fiind considerata depusa in termen.

Termenele prevazute de lege pentru depunerea si solutionarea cererilor de pensionare se socotesc pe zile "libere", in sensul ca nu se iau in calcul ziua cand incep sa curga si nici ziua in care s-au sfarsit. In situatia in care ultima zi este o zi nelucratoare, respectiv zi de sarbatoare legala, de repaus saptamanal sau cand serviciul este suspendat, termenul se va prelungi pana la sfarsitul zilei lucratoare ce urmeaza.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora