Vrei sa iti refinantezi un credit imobiliar? Afla ce comisioane platesti

Vrei sa iti refinantezi un credit imobiliar? Afla ce comisioane platesti Data: 19 octombrie 2010   Ora: 14:17

Refinantarea creditului ipotecar nu este intotdeauna cea mai buna solutie daca aveti probleme cu ratele, pentru ca trebuie sa luati in calcul si costurile care apar odata cu aceasta mutare la o alta banca.

In ciuda acestor costuri, cererile pentru refinantarea unui credit sunt in crestere, mai ales din partea celor care acum au probleme in achitarea ratelor. Daca va aflati intr-o astfel de situatie, trebuie sa aveti grija la toate costurile suplimentare care vin odata cu refinantarea.

De exemplu, daca un debitor care are un imprumut ipotecar in euro din care mai are de platit inca 30.000 de euro pe 25 de ani vrea sa isi refinanteze creditul o poate face contractand unul nou pe aceeasi perioada.

Daca repectiva persoana vrea sa devina client UniCredit Tiriac Bank, iar la vechiul credit avea o rata de 260 de euro, la noul credit aceasta va ajunge la un nivel de 237 euro, potrivit Evenimentul Zilei, care citeaza revista Capital.

La BRD, pentru aceeasi suma, rata ajunge la 204 euro, in timp ce la ING va fi cu 3 euro mai putin. Unele banci au si asigurare de viata, inclusa in rata la credit.

Cifrele sunt intr-adevar mai mici, insa la acestea se adauga o multitudine de taxe si comisioane. Desi ordonanta de urgenta nr. 50/2010 le interzice creditorilor sa mai perceapa comisionul de rambursare anticipata a vechiului credit daca dobanda acestuia era variabila, bancile au gasit modalitati de a face rost de bani.

Astfel, clientul va plati un comision de analiza a noului dosar pentru imprumut, care la banci precum Emporiki, Intesa Sanpaolo si Bancpost percep este de 2%. In aceeasi categorie intra si taxa de administrare lunara a creditului. De exemplu, BRD si Garanti cer 0,15%, iar OTP Bank doar 0,10%.

Cheltuielile cu evaluarea imobilului si schimbarea ipotecii sunt suportate tot de clienti si pot ajunge pana la 350 de lei, in functie de valoarea imobilului.

Taxe sunt si pentru schimbarea ipotecii si se platesc la notar. Pentru un imobil evaluat la 40.000 de euro si un credit din care au ramas de plata 30.000 de euro, taxele notariale aferente schimbarii ipotecii vor fi de circa 1.200 de lei.

O alta taxa suportata de client este cea a sistemului international de transfer Swift. Emporiki are taxele de mesaj swift de transfer in euro - 0,2% din suma emisa (minimum 20 de euro, maximum 1.000 de euro), la care se mai adauga 15 euro.

Gradul de indatorare maxim admis variaza intre 50%, la ING si Bancpost, pana la aproape 70%, la Millennium, Emporiki si CEC Bank.

                                                                                                 Sursa: Ziare.com

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Refinantare Ipotecar


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai multAdvertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult