Centrala Incidentelor de Plati - linii de credit

Aprobarea unei linii de credit poate fi conditionata de informatiile inscrise in baza de date a Centralei Incidentelor de Plati.

Centrala Incidentelor de Plati (CIP) este un centru de intermediere care gestioneaza informatia specifica incidentelor de plati atat din punct de vedere bancar (tragerea in descoperit de cont), cat si din punct de vedere social (pierdere/furt/distrugere).

Transmiterea informatiei la CIP se face pe cale electronica, prin utilizarea Retelei de Comunicatii Interbancare ce leaga centrala BNR cu centralele tuturor bancilor.

Baza de date a CIP este organizata in doua fisiere:

1.Fisierul national de incidente de plati (FNIP) cu trei componente: fisierul national de cecuri (FNC), fisierul national de cambii (FNCb) si fisierul national de bilete la ordin (FNBO);

2.Fisierul national al persoanelor cu risc (FNPR) care este alimentat automat din FNIP.

FNPR colecteaza informatiile privind incidentele de plati majore: instrumente de plata trase in descoperit de cont, cecuri emise fara autorizarea trasului, cecuri emise cu data falsa sau carora le lipseste o mentiune obligatorie, cecuri circulare sau de calatorie emise "la purtător", cecuri emise de catre un tragator aflat in interdictie bancara, cambii scontate fara a exista creanta cedata in momentul cesiunii acesteia inregistrate pe numele unei persoane fizice/juridice

Acestea nu pot fi sterse din baza de date decat in cazul in care se anuleaza, de catre persoana declaranta, din proprie initiativa sau ca urmare a hotararii unei instante judecatoresti.

Interdictia bancara este regimul impus de catre banca unui titular de cont de interzicere a emiterii de cecuri pe o perioada de 1 an incepand cu data inregistrarii la CIP a unui incident de plata major si asigura prevenirea producerii unor noi incidente de plati si sanctionarea titularilor de cont care le genereaza in sistemul bancar.

Informatiile inregistrate in FNIP si in FNPR sunt valorificate de catre banci si BNR, CIP, instantele judecatoresti, institutii ale statului cu atributii de supraveghere si control, mass-media, persoane fizice si juridice, prin intermediul bancilor, institutii din strainatate similare CIP.

Informatiile privind incidentele de plati sunt mentinute in baza de date a Centralei Incidentelor de Plati pe o perioada de 7 ani de la data inscrierii.

Baza de date a CIP poate fi consultata de o firma, inainte de a incheia o afacere cu un partener, de beneficiarii unei cambii, bilet la ordin sau cec.

Informatiile inscrise in FNPR pe numele unei persoane fizice sau juridice, alaturi de analizele specifice efectuate de banci, pot contribui la fundamentarea deciziei de acordare a unui credit sau de deschidere de cont curent pentru un nou client.

 

                                                                          Sursa: BNR  


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- AdaugaComentarii


0

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »