Ce modificari trebuie sa cuprinda actul aditional pentru a fi in conformitate cu prevederile OUG 50?

Potrivit noii legislatii, bancile au fost obligate sa trimita, pana pe 20 septembrie, consumatorilor care au credite acte aditionale de modificare a contractelor in conformitate cu prevederile OUG 50/2010.

Astfel, in ceea ce priveste contractele de credit cu dobanda variabila, dobanda va fi raportata la un indice de referinta variabil (ROBOR, EURIBOR, LIBOR) si o marja fixa a bancii care nu va putea fi majorata pe toata durata derularii contractului, putand fi insa redusa. Creditorul nu are voie sa schimbe tipul de dobanda (din variabila in fixa sau invers) si nici sa majoreze rata dobanzii.

Institutia finantatoare trebuie sa elimine din contract comisioanele care nu sunt permise de OUG 50/2010 si nu are voie sa adauge alte comisioane in afara de cele prevazute de Ordonanta.

Conform OUG 50/2010, se pot percepe numai urmatoarele comisioane:

- comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent (nu ambele simultan);

- comision de rambursare anticipata de maxim 1% si numai la credite cu dobanda fixa;

- comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor;

- costuri aferente asigurarilor daca e cazul, penalitati.

Comisionul de analiza dosar se poate percepe numai dupa semnarea contractului de credit, nu si in situatia in care creditul nu a fost acordat.  

Modificarile din actul aditional nu pot cuprinde majorari ale costului total al creditului. Creditorul nu are voie sa redenumeasca comisioanele pe care legea ii cere sa le elimine. Actul aditional nu trebuie sa cuprinda alte modificari decat cele cerute de OUG 50/2010, in cazul in care creditorul vrea sa faca si alte modificari ale contractului, trebuie sa le prezinte intr-un act aditional separat. In cazul in care creditorul include si alte modificari decat cele impuse prin OUG 50/2010, acesta risca o amenda contraventionala cuprinsa intre 20.000 lei  – 100.000 lei.

                                                                                            Sursa: ANPC


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- AdaugaComentarii


0

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »