USD

Dolarul american (USD , United States Dollar) este unitatea monetara a Statelor Unite, adoptata de catre Congresul Confederatiilor Statelor Unite pe data de 6 iulie 1785. Dolarul  este in mod obisnuit abreviat folosind simbolurile $, USD sau US$. Este subdivizat in 100 centi.

USD este moneda cea mai utilizata in tranzactiile internationale, fiind moneda oficiala sau moneda de facto in mai multe tari.

Numele provine de la Joachimstalers, dupa numele depresiunii Joachimstal, bogata in mine de argint. Joachimstaler a fost mai tarziu prescurtat taler, cuvant denumit in daneza si suedeza daler, daneza daalder, etiopiana talari, italiana tallero, flamanda daelder si engleza dollar.

Dolarul american a fost creat si definitivat prin Actul Monetar din 1792, cu o valoare de aproximativ 27.0 g de argint si 17 g aur, in functie de puritatea metalului. Alegerea acestor valori a avut la baza decizia lui Alexander Hamilton de a plasa noua moneda americana la media dolarului spaniol. Termenul eagle (vultur) a fost introdus pentru valoarea nominala de 10 dolari, si ulterior utilizat pentru denumirea monedelor de aur.

Initial, banii americani nu aveau imprimate chipurile presedintilor. Mai mult, George Washington s-a opus acestei practici, comparand-o cu politicile monarhilor europeni.

Astfel, inainte de inceputul anilor 1990, erau folosite figuri din mitologia greaca si romana.

Dolarul este folosit ca unitate monetara standard pe piete de bunuri precum aur si petrol (petrodolarul). In plus, unele companii non-americane de pe piata globalizata, precum Airbus, listeaza preturile in dolari.

In prezent, dolarul ramane, alaturi de moneda euro, una din principalele rezerve monetare mondiale.

   
Cautare rapida in glosar
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »