Comisionul de rambursare anticipata

Comisionul de rambursare anticipata a creditelor este utilizat de catre institutiile financiare ca un instrument de retinere a clientilor care au angajat o finantare cu institutia respectiva.

Conceptual, in unele cazuri este posibil ca un credit sa nu fie profitabil pentru institutia financiara un anumit timp de la acordarea sa, urmand ca profitul institutiei sa fie obtinut in ultimii ani ai finantarii (in special pentru finantarile pe termen lung, acordate cu o ‘dobanda promotionala’).

Astfel, devine important pentru institutia financiara sa ‘pastreze’ clientul pana la maturitatea creditului. In caz contrar, institutia financiara va incerca sa isi recupereze ‘pierderea’ initiala prin impunerea unui comision de rambursare anticipata catre client. Acest comision se aplica la soldul finantarii din momentul rambursarii anticipate.

De multe ori, impunerea comisionului de rambursare anticipata elimina avantajul refinantarii la o dobanda care pare mai atragatoare, de la o alta institutie financiara.

Ca urmare a adoptarii de catre Guvern a Ordonantei de Urgenta Nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, comisionul de rambursare anticipata a fost eliminat de catre toate bancile pentru creditele cu dobanda variabila, iar in cazul creditelor cu dobanda fixa, acesta nu trebuie sa depaseasca 1%.


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga



Comentarii


0

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »