Care sunt efectele unor restante la credite imobiliare?

Prin lege, banca trebuie sa recurga la toate mijloacele legale disponibile pentru a recupera datoriile si este obligata sa raporteze la Biroul de Credit intarzierile la plata ratelor la creditele imobiliare. Odata inregistrate, acestea vor fi pastrate in istoricul raportului de credit timp de 4 ani.

Majoritatea institutiilor financiare care ofera credite imobiliare verifica istoricul la Biroul de Credit in vederea acordarii acestora. Astfel pot exista 3 mari efecte ale inregistrarii la Biroul de Credite, chiar daca esti doar codebitor, girant: 

1. Cu cat este mai mare intarzierea, cu atat vor scadea sansele de a beneficia de un credit imobiliar in urmatorii ani.
2. In cazul in care vrei sa iei un credit, acesta ar putea fi mult mai scump.
3. Nu vei mai beneficia de ofertele promotionale ale bancii sau de cresterile de limite de credit oferite clientilor care platesc de fiecare data la timp.

IMPORTANT
Informeaza banca in legatura cu schimbarile de adresa si de telefon. In acest sens, poti merge la orice agentie cu buletinul sa ceri modificarea datelor de contact. Actualizarea datelor iti este utila pentru a fi informat prin telefon, sms sau scrisori de: noi oferte ale bancii, intarzieri la plata, solutii oferite clientilor cu probleme la rambursarea creditelor imobiliare, alte informatii utile.

In cazul intarzierilor la plata, banca poate recurge la serviciile unor agentii specializate de colectare si/sau la alte modalitati de recuperare a creditelor imobiliare pe cale amiabila (vizita la domiciliu, notificari scrise la adresele declarate ale debitorilor, codebitorilor, girantilor etc.). De asemenea, daca incercarile de recuperare amiabila nu functioneaza, se poate opta pentru initierea procesului de executare silita prin intermediul executorilor bancari sau judecatoresti.
Contractul de credit constituie titlu executoriu si pe baza acestuia se pot urmari toate bunurile mobile si imobile (de ex: masina, casa) existente in patrimonial imprumutatului/codebitorului, atat prezente cat si viitoare, pana la achitarea intregii datorii catre banca.
In cazul executarii silite ale bunurilor, publicatiile de vanzare sunt facute publice si afisate inclusive prin intermediul ziarelor locale sau nationale.

Un alt efect al intarzierilor multiple sunt penalizarile care se acumuleaza pentru fiecare rata restanta, crescand in permanenta valoarea datoriei si facand-o mai greu de platit. Banca poate declara creditul scadent anticipat si in aceasta situatie clientul este obligat sa plateasca intregul credit imobiliar (inclusiv dobanda penalizatoare aplicata la intreaga suma devenita scadenta), nu doar ratele scadente, ceea ce genereaza un efort financiar imediat considerabil.


                                                                       Sursa: Raiffeisen Bank


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- AdaugaComentarii


0

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »