Norme metodologice Cap8 Taxa hoteliera

Data: 23 noiembrie 2010   Ora: 18:14

Normele metodologice aferente Capitolului al VIII lea - Taxa hoteliera - din cadrul Titlului al VII lea - Impozite si taxe locale, al Codului Fiscal.

ART.278

185. (1) Instituirea taxei hoteliere constituie atributia optionala a consiliilor locale ale comunelor, ale oraselor sau ale municipiilor, dupa caz. La nivelul municipiului Bucuresti aceasta atributie se indeplineste de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

(2) Hotararea privind instituirea taxei hoteliere se adopta in cursul lunii mai si se aplica in anul fiscal urmator, in conditiile prezentelor norme metodologice. Neadoptarea hotararii pana la data de 31 mai a fiecarui an fiscal corespunde optiunii autoritatii deliberative de a nu institui taxa hoteliera pentru anul fiscal urmator.

186. Persoanele juridice prin intermediul carora se realizeaza cazarea au obligatia ca in documentele utilizate pentru incasarea tarifelor de cazare sa evidentieze distinct taxa hoteliera incasata determinata in functie de cota si, dupa caz, de numarul de zile stabilite de catre autoritatile deliberative.

187. Sumele incasate cu titlu de taxa hoteliera se varsa la bugetul local al comunei, al orasului sau al municipiului, dupa caz, in a carei raza de competenta se afla unitatea de cazare, lunar, pana la data de 10 a lunii in curs pentru luna precedenta, cu exceptia situatiilor in care aceasta data coincide cu o zi nelucratoare, caz in care virarea se face in prima zi lucratoare urmatoare. La nivelul municipiului Bucuresti aceasta taxa se face venit la bugetul local al sectorului in a carui raza de competenta se afla unitatea de cazare.

 

ART.279

188. (1) In cazul in care autoritatile prevazute la pct. 185 opteaza pentru instituirea taxei hoteliere, cota se stabileste intre 0,5% si 5% inclusiv si se aplica dupa cum urmeaza:

a) pentru sederea in municipii, orase sau comune, altele decat cele declarate, conform legii, statiuni turistice, taxa hoteliera se aplica la tarifele de cazare practicate de unitatile hoteliere pentru fiecare persoana care datoreaza aceasta taxa; numarul de zile pentru care se datoreaza taxa hoteliera se stabileste de catre autoritatile deliberative respective;

b) pentru sederea in statiunile turistice, atat cele de interes national, cat si cele de interes local, declarate ca atare prin hotarare a Guvernului, in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa hoteliera se aplica la tarifele de cazare practicate de unitatile de cazare numai pentru o noapte de cazare, pentru fiecare persoana care datoreaza aceasta taxa, indiferent de perioada reala de cazare.

(2) Prin perioada reala de cazare se intelege perioada neintrerupta in care o persoana fizica este cazata intr-o unitate de cazare; perioada poate fi de una sau de mai multe zile.

 

ART.280

189. Pentru a beneficia de scutirea de la plata taxei hoteliere, persoanele interesate trebuie sa faca dovada cu: certificatul de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap, cuponul de pensie, carnetul de student sau orice alt document similar, insotit de actul de identitate. In cazul persoanelor in varsta de pana la 14 ani, actul de identitate este certificatul de nastere sau alte documente care atesta situatia respectiva.

 

ART.281

190. Sumele incasate cu titlu de taxa hoteliera se varsa la bugetul local al comunelor/oraselor/municipiilor/sectoarelor municipiului Bucuresti, dupa caz, in a caror raza de competenta se afla unitatea de cazare, lunar, pana la data de 10 a lunii in curs pentru luna precedenta, cu exceptia situatiilor in care aceasta data coincide cu o zi nelucratoare, caz in care virarea se face in prima zi lucratoare urmatoare.

191. La virarea sumelor reprezentand taxa hoteliera, unitatile de cazare, persoane juridice, prin intermediul carora se realizeaza cazarea, vor depune la compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale respective o declaratie-decont, model prevazut la pct. 256 din prezentele norme metodologice, care sa cuprinda sumele incasate si virate pentru luna de referinta. Virarea sumelor se face in primele 10 zile ale fiecarei luni pentru luna precedenta.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora