Norme metodologice Cap11 Persoanele obligate la plata taxei

Data: 23 noiembrie 2010   Ora: 13:15

Normele metodologice aferente Capitolului al XI lea - Persoanele obligate la plata taxei - din cadrul Titlului al VI lea - Taxa pe valoarea adaugata, al Codului Fiscal.

ART. 150

55. (1) O persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si livreaza bunuri sau presteaza servicii de la un sediu fix situat in afara Romaniei catre beneficiari persoane impozabile stabilite in Romania, iar locul acestor operatiuni este considerat a fi in Romania conform art. 132 sau 133 din Codul fiscal, nu poate fi considerata ca nefiind stabilita in Romania, chiar daca sediul activitatii economice nu participa la livrarea bunurilor si/sau la prestarea serviciilor, fiind persoana obligata la plata taxei conform art. 150  alin. (1) din Codul fiscal.

(2) In sensul art. 150 alin. (5) din Codul fiscal, persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata este persoana din cauza careia bunurile ies din regimurile sau situatiile prevazute la art. 144 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, cu exceptia cazului in care bunurile ies din regimurile sau situatiile respective printr-un import, caz in care se aplica prevederile art. 1511 din Codul fiscal si pct. 59.

(3) Prevederile art. 150 alin. (6) din Codul fiscal nu se aplica in cazul vanzarilor la distanta realizate dintr-un stat membru in Romania de o persoana nestabilita in Romania, pentru care locul livrarii este in Romania conform art. 132 alin. (2) si (3) din Codul fiscal, persoana nestabilita in Romania fiind obligata sa se inregistreze in Romania in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal.

(4) In cazul serviciilor taxabile achizitionate intracomunitar taxa este datorata conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv in situatia in care beneficiarul persoana impozabila stabilit in Romania nu si-a indeplinit obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153.1 din Codul fiscal.

 

ART. 150 AL.2

56. Desemnarea reprezentantului fiscal se realizeaza conform prevederilor pct. 66.1.  

57. Desemnarea reprezentantului fiscal se realizeaza conform prevederilor pct. 66.1.

 

ART. 150 AL.3

58. Abrogat.

 

ART. 151.1

59. (1) In aplicarea art. 1511 din Codul fiscal, importatorul care are obligatia platii taxei pentru un import de bunuri taxabil este:

a) cumparatorul catre care se expediaza bunurile la data la care taxa devine exigibila la import sau, in absenta acestui cumparator, proprietarul bunurilor la aceasta data. Prin exceptie, furnizorul bunului sau un furnizor anterior poate opta pentru calitatea de importator. Orice livrari anterioare importului nu sunt impozabile in Romania;

b) furnizorul bunurilor, pentru livrarile de bunuri care sunt instalate sau asamblate in interiorul Romaniei de catre furnizor ori in numele acestuia si daca livrarea acestor bunuri are loc in Romania in conditiile art. 132 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, sau cumparatorul catre care se expediaza bunurile, daca acesta a optat pentru calitatea de importator;

c) proprietarul bunurilor, pentru bunurile importate in vederea efectuarii de operatiuni de inchiriere sau leasing in Romania;

d) persoana care reimporta in Romania bunurile exportate in afara Comunitatii, pentru aplicarea scutirilor prevazute la art. 142 alin. (1) lit. h) si i) din Codul fiscal;

e) proprietarul bunurilor sau persoana impozabila inregistrata conform art. 153 din Codul fiscal, care importa bunuri in Romania:

1. in regim de consignatie sau stocuri la dispozitia clientului, pentru verificarea conformitatii ori pentru testare. Beneficiarul inregistrat conform art. 153 din Codul fiscal poate fi importatorul bunurilor care are obligatia platii taxei pentru respectivul import, cu conditia ca bunurile respective sa fie cumparate de acesta sau daca nu le achizitioneaza sa le reexporte in afara Comunitatii;

2. in vederea repararii, transformarii, modificarii sau prelucrarii acestor bunuri, cu conditia ca bunurile rezultate ca urmare a acestor operatiuni sa fie reexportate in afara Comunitatii sau sa fie achizitionate de catre persoana impozabila inregistrata conform art. 153  din Codul fiscal care a efectuat importul.

(2) Orice persoana care nu este obligata la plata taxei pentru un import conform alin. (1), dar pe numele careia au fost declarate bunurile in momentul in care taxa devine exigibila conform art. 136 din Codul fiscal, nu are dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente importului respectiv decat in situatia in care va aplica structura de comisionar, respectiv va refactura valoarea bunurilor importate si taxa pe valoarea adaugata aferenta catre persoana care ar fi avut calitatea de importator conform alin. (1).

(3) Persoanele impozabile care au obligatia platii taxei in calitate de importatori conform alin. (1) au dreptul sa deduca taxa in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 - 147.2 din Codul fiscal.

 

ART. 151.2

 60. Obligatiile beneficiarului prevazute la art. 151.2 alin. (1) din Codul fiscal nu afecteaza exercitarea dreptului de deducere in conditiile prevazute la art. 145 din Codul fiscal.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora