Accize si alte taxe speciale Cap1.1 Sectiunea12 Obligatiile platitorilor de accize

Data: 18 noiembrie 2010   Ora: 12:10

Cod Fiscal 2010 Titlul VII - Accize si alte taxe speciale - Capitolul I.1 - Sectiunea a XIIa - Obligatiile platitorilor de accize.

SECTIUNEA A 12-A

OBLIGATIILE PLATITORILOR DE ACCIZE


ART. 206.51

PLATA ACCIZELOR LA BUGETUL DE STAT

(1) Accizele sunt venituri la bugetul de stat. Termenul de plata a accizelor este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care accizele devin exigibile, cu exceptia cazurilor pentru care prezentul capitol prevede in mod expres alt termen de plata.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul furnizorilor autorizati de energie electrica sau de gaz natural, termenul de plata a accizelor este data de 25 a lunii urmatoare celei in care a avut loc facturarea catre consumatorul final.

(3) In cazul importului unui produs accizabil, care nu este plasat intr-un regim suspensiv, prin derogare de la alin. (1) momentul platii accizelor este momentul inregistrarii declaratiei vamale de import.

(4) Prin derogare de la dispozitiile alin. (1), livrarea produselor energetice prevazute la art. 206.16 alin. (3) lit. a) - e) din antrepozite fiscale se efectueaza numai in momentul in care furnizorul detine documentul de plata care sa ateste virarea la bugetul de stat a valorii accizelor aferente cantitatii ce urmeaza a fi facturata. Cu ocazia depunerii declaratiei lunare de accize se vor regulariza eventualele diferente dintre valoarea accizelor virate la bugetul de stat de catre beneficiarii produselor, in numele antrepozitului fiscal, si valoarea accizelor aferente cantitatilor de produse energetice efectiv livrate de acesta, in decursul lunii precedente.

(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), orice pe rsoana aflata in una dintre situatiile prevazute la art. 206.7 alin. (7), (8) si (9) are obligatia de a plati accizele in termen de 5 zile de la data la care au devenit exigibile.

 

ART. 206.52

DEPUNEREA DECLARATIILOR DE ACCIZE

(1) Orice platitor de accize prevazut la prezentul capitol are obligatia de a depune lunar la autoritatea competenta o declaratie de accize, indiferent daca se datoreaza sau nu plata accizei pentru luna respectiva.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), destinatarul inregistrat care primeste doar ocazional produse accizabile are obligatia de a depune declaratia de accize pentru fiecare operatiune in parte.

(3) Declaratiile de accize se depun la autoritatea competenta, de catre platitorii de accize, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia.

(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), orice persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la art. 206.7 alin. (7), (8) si (9) are obligatia de a depune imediat o declaratie de accize la autoritatea competenta.

(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), in situatiile prevazute la art. 206.7 alin. (1) lit. b) si c) trebuie sa se depuna imediat o declaratie de accize la autoritatea fiscala competenta si, prin derogare de la art. 206.51, acciza se plateste in ziua lucratoare imediat urmatoare celei in care a fost depusa declaratia.

 

ART. 206.53

DOCUMENTE FISCALE

Pentru produsele accizabile care sunt transportate sau sunt detinute in afara antrepozitului fiscal, originea trebuie sa fie dovedita folosindu-se un document care va fi stabilit prin normele metodologice.

 

ART. 206.54

GARANTII

(1) Antrepozitarul autorizat, destinatarul inregistrat si expeditorul inregistrat au obligatia depunerii la autoritatea competenta a unei garantii, conform prevederilor din normele metodologice, care sa asigure plata accizelor care pot deveni exigibile. In situatia in care antrepozitarul autorizat, destinatarul inregistrat si expeditorul inregistrat inregistreaza obligatii fiscale restante cu mai mult de 30 de zile, administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, garantia se extinde si asupra acestora de drept si fara nicio alta formalitate.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), garantia poate fi depusa de transportator, de proprietarul produselor accizabile, de destinatar sau, in comun, de doua ori mai multe dintre aceste persoane sau dintre persoanele prevazute la alin. (1), in cazurile si in conditiile stabilite prin normele metodologice.

(3) Garantia este valabila pe intreg teritoriul Comunitatii.

(4) Garantia reprezinta 6% din valoarea accizelor aferente produselor ce ar rezulta la nivelul unui an, potrivit capacitatilor tehnologice de productie pentru antrepozitul nou-infiintat. Pentru antrepozitarii autorizati, valoarea garantiei se va calcula prin aplicarea procentului de 6% la valoarea accizelor aferente iesirilor de produse accizabile din ultimul an, dar nu mai putin de 6% din valoarea accizelor aferente produselor ce ar rezulta potrivit capacitatilor tehnologice de productie. Tipul, modul de calcul, valoarea si durata garantiei vor fi prevazute in normele metodologice.

(5) Valoarea garantiei va fi analizata periodic, pentru a reflecta orice schimbari in volumul afacerii sau in nivelul de accize datorat.

(6) Garantia aferenta deplasarii produselor accizabile in regim suspensiv de accize efectuata de un expeditor inregistrat reprezinta 100% din valoarea accizelor corespunzatoare produselor deplasate, in conditiile prevazute in normele metodologice.

 

ART. 206.55

RESPONSABILITATILE PLATITORILOR DE ACCIZE

(1) Orice platitor de accize poarta raspunderea pentru calcularea corecta si plata la termenul legal a accizelor catre bugetul de stat si pentru depunerea la termenul legal a declaratiilor de accize la autoritatea competenta, conform prevederilor prezentului capitol si celor ale legislatiei vamale in vigoare.

(2) Antrepozitarii autorizati pentru productie sunt obligati sa depuna la autoritatea competenta o situatie care sa contina informatii cu privire la produsele accizabile: stocul de materii prime si produse finite la inceputul perioadei de raportare, achizitiile de materii prime, cantitatea fabricata in cursul perioadei de raportare, stocul de produse finite si materii prime la sfarsitul perioadei de raportare si cantitatea de produse livrate, la termenul si conform modelului prezentat in normele metodologice.

(3) Antrepozitarii autorizati pentru depozitare sunt obligati sa depuna la autoritatea competenta o situatie, care sa contina informatii cu privire la stocul de produse finite la inceputul perioadei de raportare, achizitiile si livrarile de produse finite in cursul perioadei de raportare, stocul de produse finite la sfarsitul perioadei de raportare, la termenul si conform modelului prezentat in normele metodologice.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora