Pedepse aspre pentru șoferii prinși beți sau drogați la volan

Pedepse aspre pentru șoferii prinși beți sau drogați la volan Data: 19 septembrie 2023   Ora: 18:16 Pedepse aspre pentru șoferii prinși beți sau drogați la volan

Conform Codului Rutier 2023, în România legea este aspră pentru șoferii care au consumat droguri, alcool sau alte substanțe interzise. Pedepsele sunt mari, amenzile usturătoare, chiar dacă șoferul nu este implicat într-un accident. România are legi stricte împotriva conducerii sub influența unor substanțe ilegale, ce pot fi alcool și droguri. Șoferii care se urcă la volan după ce au băut alcool pun în pericol siguranța oamenilor.

În țara noastră a crescut numărul de accidente, iar cele cu răni devastatoare par a fi cele de tip coliziune, în care un șofer este în stare de ebrietate. Alcoolul afectează corpul și creierului unui om în diferite moduri și capacitatea lui de a conduce mașina; îi reduce coordonarea, percepția senzorială, capacitatea de atenție, vederea, auzul, timpul de reacție, modul de a înțelege, dar și alte abilități ce sunt necesare în timpul condusului. Alcoolul încetinește sistemul nervos central, duce la o stare de deprimare, perturbă funcționarea normală și optimă a creierului. Prin urmare, când consumă alcool niciun șofer nu trebuie să urce la volan sau să conducă mașina.

Conducerea în stare de ebrietate – cel mai frecvent motiv de conflict cu legea circulației rutiere

 

Dacă un șofer este depistat în trafic, la volan, că a consumat substanțe interzise, atunci el va avea dosar penal. În acest an, numărul șoferilor care au condus mașina sub influența drogurilor a fost mai mare decât cel al șoferilor în stare de ebrietate. Mulți dintre aceștia au provocat accidente cu răni și coleziuni tragice. Autoritățile au dat amenzi mari din cauza beției șoferilor și le-au suspendat dreptul de a conduce mașina pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 sau 120 de zile.

În ultima perioadă, mai ales în weekend poți vedea frecvent poliție pe marginea drumurilor în numeroase localități; unii polițiști opresc anumite mașini pentru un control de rutină și test de alcool. Șoferii care refuză să coopereze comit o infracțiune. Prin urmare, consumul de alcool și conducerea vehiculului pot fi măsurate rapid și prin mijloace relativ simple. 

Pentru consumul de alcool la volan (respectiv o valoare ce este între 0,01-0,40 mg/l alcool pur în aerul respirat), care este o contravenție, șoferul primește o amendă cuprinsă între 1.305 - 2.900 lei. De asemenea, el este sancționat cu suspendarea dreptului de a conduce mașina pentru 90 de zile. În caz de accident, permisul se suspendă pentru 120 de zile.

Conform Art. 336 din Codul Penal actualizat în 2023, dacă valoarea este de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, atunci acel șofer care a condus în stare de ebrietate pe drumurile publice va fi pedepsit cu închisoare de la 1 la 5 ani, sau cu amendă mare.

Conducerea sub influența drogurilor

Consumul de droguri este ilegal în țara noastră și afectează capacitatea de a conduce vehiculul. Aceste substanțe influențează percepția, puterea de concentrare și de atenție. Desigur efectele consumului diferă, ele sunt în funcție de tipul și cantitatea drogului. Unele substanțe interzise (cocaină, morfină, heroină, canabis, amfetamine) sunt foarte puternice, ele produc dezorientare, sensibilitate la lumini, senzație de amețeală, tulburări motorii, nervozitate crescută, capacitate de concentrare scăzută, probleme de circulație.

În cazul șoferilor care sunt prinși cu droguri la volan (droguri clasice, droguri etnobotanice, stupefiante, substanțe psihoactive) consecințele sunt de asemenea mari. Pedeapsa este cu amendă și închisoare de la 1 la 5 ani. Depistarea se face cu testarea DRUGTEST, apoi prin analize de sânge și probe de urină.

Dacă un șofer nu are poliță RCA și este implicat într-un accident, atunci el riscă o amendă de 1.000-2.000 lei și alte sancțiuni: reținerea certificatului de inmatriculare, reținerea plăcuțelor cu numerele de înmatriculare. El este obligat să prezinte dovada asigurării vehiculului în 30 de zile. Dacă nu face asta, atunci Poliția Română dispune radierea din evidență a vehicului (arată Art. 76, alin. 3 din Codul Rutier).

Pentru a obține un rca ieftin, proprietarii de vehicule pot compara tarifele de la 10 asiguratori cu ajutorul unui calculator online. Astfel ei vor obține imediat ofertele la asigurarea RCA de la societățile de asigurare ce eliberează polițe în acest an. Polițele se plătesc online, sunt fără adaos, iar livrarea lor este gratuită oriunde în țară.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult