Organisme de lobby, trezorieri corupti, plagiatori – cine decide soarta economiei?

Organisme de lobby, trezorieri corupti, plagiatori – cine decide soarta economiei? Data: 3 august 2012   Ora: 11:34

Un scandal recent de la Banca Centrala Europeana pune la indoiala obiectivitatea lui Mario Draghi, Presedintele BCE, deoarece acesta este si membru al G30.Acest grup reuneste pe majoritatea bancherilor centrali importanti ai lumii, plus cativa fosti bancheri centrali, profesori universitari, un ministru de finante, laureati ai Premiului Nobel pentru economie.

Daca exista sau nu un conflict de interese intre pozitia lui Draghi – si a majoritatii celorlalte personaje – si grupul respectiv este greu de precizat.Pana la urma, G30 este doar un facilitator de schimburi de idei intre un grup important de oficiali si ganditori pe probleme economice – dar discutiile din cadrul grupului sunt confidentiale…

Aceasta lipsa de transparenta pune o umbra asupra bunelor intentii ale grupului, acesta fiind privit ca un organism de lobby.Daca Mario Draghi ar fi fost prim ministru in Romania, ar fi spus desigur ca este vorba de un atac politic, sau cel putin de un complot pus la cale de presedintele Consiliului Europei; dar Draghi este un oficial al BCE, asa ca vom vedea cum va raspunde in cadrul anchetei autoritatii de supraveghere a UE.Daca si pentru o secunda Presedintele BCE poate fi suspectat ca a pus deasupra interesului bancilor europene, interesele unei alte entitati sunt convins ca va demisiona.

In aceeasi ordine de idei, manipularea LIBOR de catre mai multi trezorieri ai bancilor majore prezente pe piata londoneza face tot mai multe – si mai mari – valuri atat in Marea Britanie cat si in SUA si alte centre financiare importante ale lumii.Cateva banci de prim rang pun deja bani deoparte pentru amenzile pe care se asteapta sa le plateasca, dar oficialii de la Londra par decisi sa nu se limiteze doar la amenzi, ci sa ii trimita pe responsabili dupa gratii.

Curatarea mediului financiar international este nu doar necesara, dar si imperativa dupa ce criza economica si financiara a zguduit din temelii marile economii ale lumii… Problemele de etica in afaceri ca si in politica, au capatat o acuitate tot mai ridicata in ultimii ani.Daca si inainte existau diverse coduri si proceduri de guvernanta corporativa ori responsabilitate sociala – si mai toate companiile si institutiile financiare si alte entitati se laudau ca le respecta si chiar faceau campanii de imagine impresionante pe seama acestor ‘valori corporative’, in ultimii ani autoritatile au inceput sa treaca de la jocul de imagine la obligativitatea respectarii lor.Si in caz de nerespectare a legilor ori normelor de etica, au aplicat cu adevarat sanctiuni drastice – si SUA este campioana in acest domeniu.Este acum randul Marii Britanii sa dea un exemplu dur cu cei care au manipulat in interes propriu LIBOR, macar si pentru faptul ca au afectat grav imaginea Londrei ca cel mai important centru financiar al lumii.

In Romania, problemele de etica sunt privite cu mult mai mult ingaduinta…Mai multi parlamentari ori guvernanti din Romania au fost acuzati sau sunt in pline procese de trafic de influenta, santaj, incompatibilitati diverse, plagiat, etc.Pentru ca aceste probleme juridice sa aiba si efecte – penale sau macar profesionale – este nevoie de multe ori de interventia Uniunii Europene si comunitatii internationale, caci altfel respectivele personaje si-ar vedea linistite de treaba mai departe.

Sigur, putem oferi exemple si in alte tari membre ale UE si chiar ale zonei euro de sfidare a regulilor.Grecii au problemele lor privind manipularea datelor financiare oficiale, dar platesc (si vor plati multi ani de acum incolo) scump faptul ca si-au inselat ‘familia’ europeana.Sau fostul prim ministru al Italiei, care s-a ascuns cateva decenii de justitie in spatele imunitatii parlamentare…dar pana la urma tot i s-a infundat.La noi insa cazurile respective sunt mult prea multe, iar tupeul celor care au inselat mult prea mare.

Daca dorim sa fim acceptati ca membri egali ai Uniunii, este clar ca trebuie sa dam si noi exemple dure de sanctionare a comportamentelor lipsite de etica sau ilegale ale inaltilor oficiali romani.Un inceput timid da fost facut.Ramane sa continuam cu mai multa vigoare, si de ce sa nu incepem cu plagiatul evident al primului ministru Ponta?

Articol scris de Dragos Cabat, analist eFin.ro

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult