O noua criza mondiala bate la usa. Afla cum pot evita romanii criza care va incepe in 2013

O noua criza mondiala bate la usa. Afla cum pot evita romanii criza care va incepe in 2013 Data: 10 iulie 2012   Ora: 15:51

Nori negri si densi se strang incet dar din ce in ce mai sigur deasupra zonei euro. In 2013, economia globala va da batai de cap chiar si tarilor dezvoltate precum SUA sau China, anunta Nouriel Roubini, cel care a prezis si dezastrul economic din 2008.

Roubini a publicat materialul "O furtuna globala perfecta" in care anunta ca in 2013 va fi o criza mondiala cu mult mai severa decat cea din 2008.

De ce va fi mai rau in 2013 decat a fost in 2008?
Criza va lovi atat pietele emergente cat si pe cele dezvoltate. Problemele vor fi aceleasi, atat pe strazile din Atena cat si pe cele din Teheran, ceea ce va duce la o instabilitate generala a pietelor si la un risc real de colaps.

Ce se va intampla atunci? Investitorii vor sta in expectativa, bancile se vor speria, nu va mai exista cash pe piata, afacerile vor scadea si, astfel, incepe "spirala caderii" economiei.

"Zona Euro este ca un tren vechi care se indreapta spre depou"
Roubini este de parere ca zona euro nu se va destrama. Cel putin nu in 2012. Insa in 2013 este foarte posibil ca situatia sa fie alta. Incertitudinile care planeaza asupra zonei euro se vor raspandi in pietele financiare globale. De fiecare data cand o economie europeana mare cere un pachet financiar de salvare, se face o corectie in pietele din zona europeana, ceea ce afecteaza America de Nord. Si Roubini nu vede decat "planuri de salvare" in perioada urmatoare.

De ce 2013 va insemna inceputul "sfarsitului"?
In 2008, au existat o serie de masuri prin care a putut fi salvata economia globala: de la cumparari de obligatiuni pana la programe de stimulare a economiei. In 2013, Bancile Centrale au mai putine posibilitati. Nu mai pot acorda miliarde de dolari/euro pentru a salva diferite banci. De aceea va lua nastere "furtuna perfecta'' a lui Roubini, care va zgudui economia lumii pentru a doua oara in ultimii 5 ani.

"Nimeni nu a intrat la puscarie de la inceputul crizei financiare. Bancile care incalca legea scapa doar cu o amenda. Daca o parte din bancheri ar fi bagati la inchisoare, poate acest lucru ii va descuraja pe ceilalti.

Sau daca i-am spanzura in plina strada. Bancherii sunt lacomi. Ei au fost lacomi si in ultimii o suta de ani. Nu este o problema daca sunt mai imorali astazi decat erau acum o mie de ani. Trebuie sa te asiguri ca ei se vor comporta in feluri prin care aceste riscuri sunt reduse", a declarat Nouriel Roubini.

Pentru moment, bancherii sunt speriati (nu neaparat ca vor fi spanzurati, cum propune Roubini, ci mai degraba ca nu pot face profiturile pe care si le doresc) si stau in asteptare.

Aceasta asteptare inseamna insa lipsa finantarii economiilor, deci scadere economica globala. Iar despre imoralitate si lacomie, ele au existat dintotdeauna, dar astazi trebuie sa fie macar diminuate, daca nu pot fi eradicate, au comentat analistii efin.ro.

Paradoxal, atunci cand vorbim despre "investitori" ne referim tot la bancheri, care actioneaza pe banii oamenilor obisnuiti (bani provenind din fonduri de pensii, asigurari de viata, economii personale, etc.) dar de multe ori in interes propriu, nu al celor pe care ii reprezinta. In fapt, aceasta este "marea pacaleala" si pana la urma si solutia iesirii din criza actuala – o solutie deloc convenabila insa: "investitorii" sa accepte pierderile pentru a salva banci, companii si chiar tari.

Altfel spus, sa accepte ca si-au pierdut o parte din economiile de-o viata, pentru ca bancherii sau managerii fondurilor lor au fost salvati de la faliment (si chiar si-au primit si bonusurile anuale) din banii lor.

Cum pot evita romanii criza care va incepe in 2013
Romania este un jucator prea mic in piata globala pentru a putea sa evite criza, daca aceasta se va manifesta puternic asa cum prezice Roubini.

Romanii vor fi afectati direct prin scaderea economiei si implicit a veniturilor lor, respectiv indirect din relatia cu bancile si companiile.

O criza generalizata nu poate fi evitata nici prin pastrarea economiilor personale in euro sau alta valuta, caci instabilitatea va afecta monedele in moduri impredictibile. Nici aurul sau alte investitii (desi prezentate ca "sigure" de unii manageri de investitii) nu sunt o solutie, decat pana la un punct.

Daca furtuna perfecta a lui Roubini va lovi corabiile tuturor tarilor in acelasi timp, pur si simplu se va ajunge la o "saracire" globala care va fi resimtita de toata lumea la nivel personal.

Desigur, nu de catre toti in aceeasi masura.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult