Locuri de munca in strainatate – Cum poti sa muncesti legal in strainatate? De ce pleaca romanii din tara?

Locuri de munca in strainatate – Cum poti sa muncesti legal in strainatate? De ce pleaca romanii din tara? Data: 29 martie 2019   Ora: 14:00

Romanii isi doresc sa lucreze in afara tarii pentru ca locurile de munca sunt mai bune, pentru ca salariile sunt mai mari, pentru ca au si alte satisfactii, in principal materiale. Majoritatea sunt numiti migranti economici. Ei pleaca in Spania, Germania, Danemarca, Italia, Marea Britanie si alte tari UE. In prezent exista oportunitati de locuri de munca in multe tari ale Europei, mai ales in anumite domenii. Romanii au ocupat practic aproape toata gama de locuri de munca, mai ales in domeniul sanitar, turism si constructii. Motivatia lor de a pleca in strainatate este strict materiala, multi dintre ei isi doresc un trai mai bun pentru ei si familia lor. Sunt foarte multi care urmaresc o situatie profesionala mai buna, mai bine platita, mai stabila.

 

Ei nu trebuie neaparat sa caute locuri de munca apeland la serviciile de mediere ale unor firme de plasarea fortei de munca in strainatate si sa plateasca taxe si comisioane. Unele dintre aceste firme nici macar nu sunt inregistrare, la ele pot aparea ilegalitati si nereguli. Pentru a evita astfel de probleme, cel mai bine este sa se verifice ofertele angajatorilor din strainatate, sau sa se afle locurile de munca pe portalul Eures, pe eures.europa.eu.

 

Pentru a gasi un loc de munca bun, ei trebuie sa aiba o calificare, sa cunoasca limba engleza sau limba tarii respective, sa aiba anumite calitati personale de adaptare. Acum rata somajul este ridicata si in alte tari UE, deci gasirea unui loc de munca poate fi destul de dificila. Si totusi, sunt anumite sectoare de pe piata muncii unde se mai fac in continuare angajari, mai ales in domeniu IT, in constructii, in turism, in sectorul sanitar si altele.

 

media/imagini_articole

 

Principalele obstacole pe care le intampina romanii intr-o tara straina sunt: le vine greu sa invete limba tarii respective, se adapteaza cu greu la noua cultura, nu cunosc multe aspecte legate de protectia sociala si de sistemele fiscale.

 

Pentru angajare este necesar un curriculum vitae bine redactat, in mod clar, cu toate informatiile necesare. Acest CV trebuie sa fie standard european (este un CV online pe site-ul EURES) si trebuie tradus in limba tarii respective si de asemenea trebuie traduse si toate actele, diplomele care demonstreaza calificarile dobandite in timp. Pentru ocuparea unui post, ar trebui ca specialitatea de pe diploma sa aiba legatura cu natura postului, asta se cere in anumite tari UE. Acest lucru este valabil si pentru romanii care au pregatire in invatamantul superior si pentru absolventii din invatamantul profesional.

 

Pentru interviul de angajare trebuie un dosar care sa cuprinda toata documentatia necesara. Desigur trebuie cunoscuta la nivel conversational limba din tara gazda pentru a putea discuta cu angajatorul despre postul respectiv. Pentru un astfel de interviu se pregatesc diplomele traduse si legalizate, fotocopii dupa certificate scolare, copia dupa certificatul de nastere, pasaportul sau cartea de identitate si alte acte. Diploma trebuie tradusa si legalizata. Cei interesati pot afla pe Internet totul despre traduceri legalizate despre ceea ce reprezinta si cum se realizeaza.

 

media/imagini_articole

 

Intr-o tara straina uneori este nevoie si de traducerea autorizata a unui document si de supralegalizarea acestui document sau a unei copii dupa el. In general, apostilarea nu se face pe traducerile documentelor ci pe documentele originale. Ea arata faptul ca documentul este real, este original. Sunt si cazuri in care apostilarea se face pe copia documentului original, ea va arata ca acea copie este conform cu originalul. O traducere autorizata este emisa de o autoritate de stat, ea este realizata de un traducator care are certificat de traducator emis de o autoritate guvernamentala. Afla care sunt cele mai bune traduceri autorizate si modul lor de realizare.

 

Romanii pleaca in strainatate si pentru a trai intr-o tara care le ofera alte oportunitati si conditii de trai. Ei considera ca in Romania le lipsesc foarte multe lucruri, sunt nemultumiti de taxe, de sistemul de invatamant si de sistemul de sanatate. Sunt stupefiati de faptul ca in spitale iti este frica sa te tratezi din cauza infectiilor nosocomiale. In tara noastra se promit multe, dar toate promisiunile nu sunt respectate, toate schimbarile asteptate intarzie foarte mult, nu se concretizeaza.

 

Din Romania pleaca foarte multi romani si in majoritate pleaca cei tineri. Segmentul de varsta principal al romanilor care migreaza este de 25-29 de ani. Migratia este in crestere, desi inca datele nu au fost estimate oficial. Sunt multi romani care spun ca pleaca in concediu si in acea perioada lucreaza in strainatate pentru a-si completa veniturile, apoi treptat decid sa renunte la locul de munca din Romania pentru cel mai bine platit de peste hotare. Acest lucru a fost constatat in randul asistentelor medicale, al medicilor dar si in randul celor care lucreaza in IT. Astfel de romani sunt entuziasmati de ceea ce li se ofera in strainatate (din punct de vedere material si a satisfactiei in domeniul in care profeseaza) si de aceea decid sa paraseasca tara.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult