Leonard Orban, despre presuspendarea fondurilor europene si corectiile financiare aplicate Romaniei

Leonard Orban, despre presuspendarea fondurilor europene si corectiile financiare aplicate Romaniei Data: 1 noiembrie 2012   Ora: 10:00

Romania traverseaza o perioada dificila in care, practic, „achita nota de plata”, pentru ceea ce s-a gresit si pentru problemele care nu au fost solutionate ani in sir in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, a declarat intr-un interviu pentru Efin.ro ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Comisia Europeana a anuntat recent ca a presuspendat programele de dezvoltare regionala, transport si competitivitate economica, ca urmare a unor deficiente grave din cadrul sistemului de gestionare si control al acestora. In plus, sunt vizate corectii financiare de 10 pana la 25 % propuse de Executivul European.

Cum ati caracteriza situatia absorbtiei fondurilor europene in Romania in acest moment?

Este o perioada dificila, in care, practic, ”achitam nota de plata” pentru ceea ce s-a facut gresit si pentru probleme care nu au fost solutionate ani in sir. Mare parte a programelor operationale sunt presuspendate si, in plus, sunt vizate de corectii financiare de 10 pana la 25 % propuse de Comisia Europeana.

De fapt, in prevederile regulamentelor Uniunii nu exista o procedura de ”presuspendare”. Termenul este folosit pentru a desemna perioada de doua luni premergatoare declansarii procedurii de suspendare, interval in care deficientele pot fi remediate, evitandu-se astfel suspendarea.

La 25 octombrie, Comisia Europeana ne-a anuntat ca a presuspendat integral Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si partial alte doua programe, Programul Operational Sectorial Transport (POS T) si Programul Operational Regional (POR). Procesul de trimitere la Bruxelles a cererilor de rambursare a platilor efectuate era deja intrerupt inca de la 1 iulie pentru aceste trei programe si pentru Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu), toate gestionate de Directia Generala de Politica Regionala si Urbana (DG REGIO) a Comisiei Europene. In prezent, POS Mediu nu este presuspendat, dar partea romana continua sa nu expedieze Comisiei cereri de rambursare.

In cazul celor trei programe operationale amintite, masura de presuspendare a fost luata din cauza unor deficiente serioase ale sistemului de management si control, mai ales in ceea ce priveste achizitiile publice, precum si prevenirea fraudei si conflictelor de interese. Subliniez ca majoritatea problemelor semnalate in rapoartele de audit ale Comisiei Europene se refera la perioada 2007- octombrie 2011.

Conform regulamentelor UE, de la primirea versiunii in limba romana a notificarilor, vom avea la dispozitie doua luni pentru a remedia situatia, pentru a implementa o serie de masuri si a face dovada ca ele sunt functionale. Cel mai curand mizam pe reluarea procesului de trimitere a solicitarilor de plata la Comisia Europeana cel putin pentru POR, in cursul acestui an.

Tot in perioada de presuspendare, dar din august 2012, se afla si Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), gestionat de Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune (DG EMPL). Pentru acesta, asteptam o misiune de audit a Comisiei in luna noiembrie si avem speranta ca platile se vor relua inainte de sfarsitul lui 2012.

Este in curs de derulare procesul de conciliere pentru stabilirea nivelului corectiilor financiare; in aceasta saptamana, guvernul a fost de acord cu aplicarea unei corectii de 25 % pentru POSDRU.

In paralel, depunem eforturi deosebite pentru a solutiona cat mai multe probleme si pentru a creste increderea Comisiei Europene fata de corectitudinea si eficienta cu care Romania gestioneaza fondurile structurale si de coeziune.

Totodata, facem tot posibilul pentru ca procesul de implementare a proiectelor sa continue, desi, in absenta rambursarilor de la Comisie, presiunea pe bugetul de stat este tot mai mare. Platile interne continua, astfel incat, la ridicarea masurii de presuspendare, sa putem trimite la Bruxelles un numar cat mai mare de cereri de rambursare. Astfel, vom reduce cat mai mult riscul unor dezangajari de fonduri la sfarsitul anului 2012.

La ce valoare vor ajunge corectiile financiare?

Deocamdata avem doar estimari. De datele clare vom dispune doar dupa ce vom finaliza concilierea si vom sti exact nivelul corectiilor pentru fiecare program operational. Vorbim acum de aproximativ 350 de milioane de euro pentru fondurile structurale si de coeziune care vor fi absorbite pana la nivelul anului 2012 pe cele cinci programe despre care am discutat. Intrucat corectiile se vor aplica si in continuare, pana la finalizarea contractelor aflate in derulare la care au fost identificate probleme la achizitiile publice, se va ajunge la un total de circa 790 de milioane de euro. In cazul POSDRU, corectiile se aplica tuturor proiectelor care nu au fost verificate conform noilor proceduri intrate in vigoare la sfarsitul lunii iunie 2012.

Pentru celelalte patru programe operationale, corectiile vizeaza contractele a caror procedura de licitatie a fost lansata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) inainte de octombrie 2011.

Ceea ce este foarte important de retinut este ca sumele rezultate din corectii nu se pierd, ci se realoca in cadrul acelorasi axe prioritare. Cu acceptul Comisiei Europene, realocarea se poate face si intre diferite axe ale aceluiasi program sau chiar intre diferite programe operationale.

Ce impedimente intampina cei care doresc sa acceseze fonduri europene? Ce sfaturi aveti pentru acestia?

Ne aflam deja in perioada in care accentul se pune pe implementarea proiectelor. Contractele semnate pentru liniile de finantare deschise pana in prezent acopera aproximativ trei sferturi din suma totala alocata tarii noastre pentru perioada 2007-2013. Totodata, mai sunt si alte linii de finantare care se vor deschide. Cei care deruleaza proiecte trebuie sa urmareasca cu mare atentie respectarea termenelor si a tuturor prevederilor din proiecte, inclusiv a criteriilor de performanta. Cei care vor sa acceseze fonduri europene este necesar sa se informeze foarte bine si sa isi evalueze cat mai bine posibilitatile nu numai de a elabora un proiect, ci si de a-l duce la bun sfarsit.

Ministerul pe care il conduceti detine statistici privind fraudele cu fonduri comunitare?

Gestionarea corecta a banilor europeni reprezinta o preocupare majora a Guvernului Romaniei, care acorda o mare atentie atat prevenirii, cat si combaterii eventualelor fraude sau conflicte de interese in acest domeniu. Astfel, Ministerul Afacerilor Europene a promovat o serie de masuri menite sa creasca transparenta procesului de accesare a fondurilor structurale si de coeziune, precum si gradul de responsabilitate a angajatilor din institutiile si organismele care gestioneaza acesti bani. De exemplu, pe paginile de internet ale ministerului, este afisata situatia actualizata lunar a stadiului absorbtiei pe toate cele sapte programe operationale. Avem si raportari legate de stadiul implementarii celor 150 de proiecte prioritare, precum si o situatie pe regiuni. De asemenea, am elaborat, inca de la sfarsitul anului trecut, ”Codul de conduita pentru evitarea situatiilor de incompatibilitate si conflict de interese de catre personalul implicat in gestionarea programelor finantate din fonduri europene nerambursabile”.

In aceeasi ordine de idei, mentionez ca este in curs de derulare o campanie a MAEur pentru sensibilizarea publicului. Cea mai recenta actiune tocmai a avut loc, la 19 octombrie, la Bucuresti: conferinta "Problematica suspiciunilor de frauda si a conflictului de interese in domeniul achizitiilor publice aferente proiectelor finantate din instrumente structurale".

Daca apar suspiciuni de frauda, cazurile respective sunt raportate Departamentului de Lupta Antifrauda, care le ancheteaza.

Cat riscam sa pierdem daca Romania nu reuseste sa creasca rata de absorbtie a fondurilor europene?

Pentru 2012 riscul de dezangajare se ridica la aproape un miliard de euro pentru 2012, dar incercam sa il evitam transmitand la Bruxelles suficiente cereri de rambursare pana la finalul anului. Nu este exclus ca rata de absorbtie sa ajunga la 20 % in termeni de cereri de rambursare transmise Comisiei Europene. Este insa mai mult ca probabil ca nu toate cererile de rambursare vor putea fi onorate pana la sfarsitul lui 2012.

Considerati ca Romania va putea atrage peste 70% din fondurile alocate pentru ciclul mutianual 2007-2013? Ce masuri intentionati sa adoptati pentru a determina cresterea ratei de absorbtie?

Termenul limita pentru implementarea proiectelor realizate cu fonduri europene din actuala perioada de programare 2007-2013 este sfarsitul anului 2015. Prin urmare, este mult prea devreme pentru a face estimari legate de nivelul la care se va ridica rata de absorbtie la acea data. Ceea ce se poate spune este ca, mai ales de cand a fost creat MAEur, in septembrie 2011, am luat nenumarate masuri care sa asigure o imbunatatire si o accelerare a procesului de utilizare eficienta si corecta a banilor europeni. Iar rata de absorbtie a crescut de la 3,72 % la aproape 10 %. Multe dintre aceste masuri vizeaza sistemul de management al fondurilor si nu au efect imediat, dar asigura conditiile unor considerabile rezultate pozitive pe termen mediu si lung. Motive de optimism avem si datorita numarului mare de contracte de finantare semnate deja – peste 9.000, in valoare de aproximativ 14 miliarde de euro, precum si numarului de proiecte depuse pana in acest moment. Acestea sunt in jur de 35.000, iar valoarea lor insumata depaseste cu mult cele 19,2 miliarde de euro alocate Romaniei la capitolul de fonduri structurale si de coeziune.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult