Romania si alte 8 state vor aduce 95 mld USD in economia globala in 5 ani

Romania si alte 8 state vor aduce 95 mld USD in economia globala in 5 ani Data: 12 ianuarie 2012   Ora: 14:22

Consumatorii din pietele emergente vor avea o influenta mult mai mare asupra cresterilor din economia globala in urmatorii cinci ani, ceea ce reprezinta o schimbare majora in consum, de la Vest catre Est. O contributie importanta vor avea si pietele in tranzitie, printre care si Romania, care vor genera aproape 100 de miliarde de dolari pe plan mondial, conform unui nou raport MasterCard Insights, realizat de MasterCard Worldwide.

Intre 2012 si 2016, pietele emergente vor genera, in medie, un plus de 1,2 trilioane de dolari americani pe an, din cheltuieli de consum, in economia globala, in timp ce pietele dezvoltate vor adauga doar aproximativ 700 de miliarde de dolari, potrivit raportului "Perspectiva asupra consumului si crearea valorii in noua economie globala".

Pietele in tranzitie - Belarus, Bulgaria, Cehia, Georgia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, Ucraina - motoarele Europei de Est - vor genera inca 95 de miliarde de dolari.

Raportul examineaza implicatiile economice asupra afacerilor, de la schimbari in consumul global, cu accent pe relatia dintre consum si crearea valorii intr-o economie de piata.

"Cererea din partea consumatorilor stabileste, in ultima instanta, daca afacerile, dupa ce au realizat investitiile necesare pentru dezvoltarea produselor si a serviciilor lor, au reusit sa creeze valoare", a declarat Yuwa Hedrick-Wong, Global Economic Advisor, MasterCard Worldwide.

Intre 2008 si 2016 ponderea consumului casnic pe pietele dezvoltate va scadea de la 77,4% in 2008, la 58,3% in 2016, in timp ce contributia pietelor emergente va creste de la 19,5%, in 2008, la 38,7%, in 2016. Procentul pietelor in tranzitie va ramane neschimbat. Impreuna, aceste trei categorii de piete inglobeaza cea mai mare parte din cheltuielile de consum realizate la nivel global.

Raportul constata ca intre 2000 si 2008 pietele dezvoltate au reprezentat 88,2% din cresterea globala a cheltuielilor discretionare, in timp ce pietele emergente au reprezentat doar 9,2%, urmate de pietele in tranzitie, cu 2,6%.

In urmatorii cinci ani, ponderea cresterilor in cheltuielile discretionare dintre pietele dezvoltate si cele emergente va fi aproximativ egala (49,0% versus 47,8%) , iar aceasta schimbare va avea un impact puternic asupra afacerilor.

"Este un moment de referinta - foarte posibil, pentru prima oara in istorie, consumatorii din pietele emergente au aceeasi contributie cu consumatorii din pietele dezvoltate", a mai spus Hedrick-Wong.

Conform raportului, consumul casnic in pietele emergente va fi de aproximativ doua treimi din cel al pietelor dezvoltate, pana in 2016, de la un sfert, in 2008.

Se estimeaza ca grupul de "consumatori activi", definiti ca persoane cu varste intre 15 si 65 de ani, va continua sa creasca in urmatorii ani pe pietele emergente, in timp ce pe pietele dezvoltate nu se asteapta schimbari. Astfel, segmentul de consumatori tineri va influenta vital afacerile in materie de tendinte tehnologice, implicand informatii si canale de marketing.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult