Cine pierde si cine castiga cand statul vine in ajutorul debitorilor?

Cine pierde si cine castiga cand statul vine in ajutorul debitorilor? Data: 23 septembrie 2011   Ora: 14:39

Guvernul ungar a aprobat, cu mai mult de o treime din voturi, controversatul plan privind sprijinirea debitorilor cu credite ipotecare in valuta, prin care acestia au posibilitatea de a rambursa imprumuturile la un curs de schimb fix, sub cel actual de pe piata. Decizia se inscrie in seria masurilor radicale adoptate de guvernul Fidesz de la preluarea puterii in mai 2010.

Potrivit noii masuri, ungurii vor putea sa isi plateasca creditele ipotecare denominate in valuta intr-o singura transa, la o rata de schimb valutar preferentiala de 180 forinti/CHF, respectiv 250 forinti/euro, in conditiile in care ratele de schimb de pe piata se situeaza in jurul nivelurilor de 220 forinti/CHF si 280 forinti/euro. Oferta este valabila pana la sfarsitul anului. In plus, creditele cu restante mai mari de 30 de zile sunt descalificate.

Diferenta de curs valutar va fi suportata de banci, care vor inregistra astfel pierderi. Iar cand bancile inregistreaza pierderi, creditarea are de suferit, ceea ce duce la intarzierea revenirii economice. Guvernul ungar nu este insa de aceeasi parere. Astfel, reprezentantii guvernului considera ca povara va fi suportabila, iar, in plus, bancile au stiut care sunt riscurile atunci cand au convins clientii sa ia credite in moneda straina.

Numarul posibililor beneficiari se reduce considerabil in conditiile in care suma ce trebuie rambursata integral, chiar si la un curs avantajos, este considerabila fiind vorba de credite ipotecare, iar credite restante sunt excluse. Astfel, daca planul reprezinta o oportunitate pentru o mica parte din debitori, cei care se confrunta cu dificultati reale de rambursare nu vor avea resursele necesare pentru a participa.

Banca centrala estimeaza ca 20% din creditele in moneda straina, in valoare totala de 5,55 mii miliarde forinti, ar putea sa fie rambursate in forma propusa de guvern.

Daca beneficiile programului sunt neclare, costurile acestuia pot fi serioase pentru sistemul financiar si perspectivele privind investitiile.

Potrivit guvernatorului banci centrale a Ungariei, masura pune presiune pe forint si va cauza mari pierderi pentru banci. Forintul a pierdut deja 9% in fata monedei unice de la sfarsitul lunii iunie. In prezent, moneda ungara se tranzactioneaza in jurul nivelului de 292 forinti/euro, comparativ cu 272 forinti/unitate la sfarsitul lunii august.

Totusi, banca centrala va finanta bancile, in functie de nevoile acestora, pentru a atenua efectele riscurilor privind stabilitatea financiara.

In acelasi timp, ratingul suveran al Ungariei se afla in prezent la cel mai scazut nivel considerat inca recomandat pentru investitii, stabilit de toate cele trei mari agentii de rating. Iar noua masura este departe de a imbunatati perspectivele.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult