Va reusi noul Cod al Muncii sa flexibilizeze piata muncii din Romania?

Va reusi noul Cod al Muncii sa flexibilizeze piata muncii din Romania? Data: 20 aprilie 2011   Ora: 10:14

Noul Cod al Muncii care va intra in vigoare pe data de 1 mai a starnit in ultimele patru luni nenumarate controverse din cauza avantajelor pe care le aduce angajatorilor, in defavoarea angajatilor. Pe de alta parte, principalul argument al guvernului a fost nevoia de flexibilizare a pietei muncii pentru crearea de noi locuri de munca. Acum insa, intrebarea ramane daca va reusi noul Cod al Muncii prin schimbarile pe care le aduce sa creeze intr-adevar o piata mai flexibila in Romania.

"Desi nu ne asteptam ca pe termen scurt sa asistam la o sporire spectaculoasa a angajarilor, este clar ca pe termen lung actuala lege va genera noi oportunitati pentru companiile in plina dezvoltare si pentru angajatii care dispun de abilitatile cerute pe piata muncii", a declarat Peter de Ruiter, Partener, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

Specialistii PwC considera ca angajarile pe perioada determinata care au fost extinse pana la 36 de luni, vor stimula companiile sa faca mai multe angajari pe baza de proiecte, fara teama ca personalul aditional va deveni o povara financiara dupa finalizarea proiectelor.

In plus, potrivit noului Cod al Muncii, in cazul in care o companie se confrunta cu o scadere a cererii si cu o conjunctura economica dificila, aceasta va putea decide in mod unilateral reducerea programului de lucru de la 5 zile pe saptamana la 4 zile, reducand astfel costurile de personal cu pana la 20%. Aceasta prevedere va proteja de asemenea locurile de munca din Romania.

O alta masura ca in opinia expertilor PwC va crea o piata mai flexibila este prelungirea perioadei de proba pentru noii angajati, pana la 90 de zile pentru functiile de executie si pana la 120 de zile pentru pozitiile de management.

In plus, perioada in care companiile trebuie sa compenseze orele suplimentare efectuate de angajati a crescut de la 30 la 60 de zile, ceea ce corespunde cu ciclurile de afaceri ale companiilor.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult