Romania in pericol? Autoritatile ne asigura ca nu, analistii eFin.ro sunt mai sceptici

Romania in pericol? Autoritatile ne asigura ca nu, analistii eFin.ro sunt mai sceptici Data: 26 noiembrie 2010   Ora: 14:46

Romania, alaturi de alte cateva state europene precum Grecia si Irlanda, se afla pe marginea prapastiei!

Astfel suna verdictul necrutator al sefului Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn.

"Ceea ce este dramatic este ca in state ca Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, Romania etc. situatia trebuie redresata, pentru ca nu mai putem continua asa. Incetarea de plati este iminenta, prapastia este chiar in fata.”, a spus acesta in cadrul unui interviu acordat televiziunii elvetiene TSR.

Iminenta, dar poate fi evitata. In continuare, oficialul a temperat duritatea afirmatiilor exprimandu-si increderea in solidaritatea europeana si programele sociale ca factori care pot impiedica colapsul.

"Nu cred in faliment. Cred ca solidaritatea europeana va duce la evitarea acestui lucru. Aceasta presupune insa politici dure, iar aceste tari sunt in continuare cele mai vulnerabile, mai sarace, aflate in cel mai mare pericol. De aceea trebuie adoptate programe care sa protejeze cheltuielile sociale", spune directorul FMI.

Sistemul financiar international a depasit faza critica a crizei. Totusi, cresterea economica in Europa este slaba, iar consecintele sociale ale crizei vor fi mult timp resimtite.

"Este o a doua faza a crizei, mai putin acuta, insa la fel de persistenta si este fara indoiala eronat sa consideram ca am depasit criza", spune Strauss-Kahn.

Declaratiile directorului FMI, emise in contextul recentei crize irlandeze, au avut ca efect crearea unei stari generalizate de panica si afectarea credibilitatii Romaniei. Cu atat mai mult cu cat au fost facute cu o zi inainte de imprumutul contractat de Ministerul de Finante.

In replica, Premierul Emil Boc a declarat ca Romania nu se afla in pericol atat timp cat vor fi continuate reformele structurale. "Asta inseamna ca trebuie sa aprobam Legea salarizarii, Legea pensiilor, Legea bugetului de stat, trei legi importante si decisive care ne feresc de pericole pe care alte tari le au in momentul de fata in UE... Guvernul a plecat cu toate motoarele la turatie maxima spre indeplinirea acestor obiective", a afirmat Emil Boc.

La randul sau, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a grabit sa asigure ca Romania nu se afla in pericol de a opri platile externe, facand trimitere si la autoritatea sefului FMI cu privire la acest aspect.

"Platile externe ale Romaniei nu sunt facute de FMI si cu atat mai putin nu sunt facute de directorul Fondului Monetar. Sunt facute de Guvernul Romaniei si de catre Banca Nationala. In calitatea pe care o am de guvernator al BNR afirm cu toata taria ca nu exista absolut niciun pericol ca platile externe ale Romaniei sa fie oprite", a continuat guvernatorul bancii centrale.

Totusi, analistii eFin.ro comenteaza ca investitorii internationali se uita catre FMI cu cel putin la fel de multa atentie ca si la guvernatorul BNR. In consecinta, astfel de afirmatii, chiar si lipsite de baza reala, pot destabiliza puternic fragilul echilibru al Romaniei, cu atat mai mult cu cat Romania se bazeaza pe imprumuturi externe chiar si pentru acoperirea cheltuielilor curente.

In plus, rezervele BNR pentru plati externe, in valoare de 35 miliarde euro plus 1 miliard in aur,  nu constituie in opinia analistilor eFin.ro o plasa suficient de 'deasa' pentru a elimina orice fel de pericole: rezervele externe nu pot acoperi si datoria privata a companiilor romanesti.

Totodata, Mugur Isarescu a remarcat faptul ca seful FMI a facut referire in declaratia sa la problemele pe care le au unele tari privind ajustarile bugetare si la faptul ca daca aceste ajustari bugetare nu se realizeaza, exista pericole sa opreasca platile.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, considera ca Romania se afla intr-o situatie mai favorabila decat a Ungariei, Greciei, Portugaliei, chiar si Spaniei. Romania nu va mai lua imprumuturi de la FMI si va continua reformele structurale, sustine oficialul.

Mai mult, imprumutul de 1,3 miliarde de euro contractat de Ministerul Finantelor Publice de pe piata locala in valoare, la un randament mediu de 4,8%, este un semn de credibilitate a statului roman, a precizat Emil Boc.

Astfel de afirmatii optimiste au mai fost insa facute de diversi oficiali romani, dovedindu-se in final ca nu au avut o baza solida de fundamentare, comenteaza analistii eFin.ro.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult