Reducerea taxei auto, imbunatatirea legii RCA: lista modificari 2012

Reducerea taxei auto, imbunatatirea legii RCA: lista modificari 2012 Data: 19 decembrie 2011   Ora: 12:45

Anul 2012 vine cu o serie de modificari legislative, de la cresterea salariului minim, la inasprirea conditiilor de creditare si la modificarile legii circulatiei, a taxei de inmatriculare si a RCA-ului, pana la interzicerea comercializarii unor categorii de alimente si modificari fiscale sau scumpirea energiei.

Iata cele mai importante 12 modificari legislative care ne vor afecta in anul 2012:

1. Legea RCA, in favoarea soferilor

Si noua lege RCA se va modifica incepand cu 1 ianuarie 2012, in beneficiul soferilor, dupa cum promite Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Astfel, asiguratorii care nu isi indeplinesc obligatiile ce decurg din politele RCA sau si le indeplinesc defectuos, vor plati, pentru fiecare zi de intarziere, penalizari de 0,2% din valoarea despagubirii cuvenite. In plus, asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii daca, in termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat pagubitului respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii;

2. Reducerea taxei de inmatriculare

Noua taxa auto prevede reducerea cu pana la 25% a actualei taxe de poluare pentru masinile aduse din strainatate. Cumparatorii de masini inmatriculate in Romania inainte de 2007 vor plati taxa de mediu la prima transcriere a dreptului de proprietate, iar persoanele care au platit aceasta taxa dupa 1 iulie 2008 se pot adresa administratiilor financiare pentru a recupera diferenta de bani.

3. Sfarsitul numerelor de Bulgaria

Potrivit noii legi a circulatiei, autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state, detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, resedinta ori rezidenta normala in Romania vor putea circula pe drumurile publice pentru o perioada de maximum 90 de zile de la data dobandirii titlului, dar nu mai mult de 90 de zile intr-un an calendaristic.

4. Majorarea salariului minim pe economie

Guvernul a stabilit valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la 700 lei lunar, incepand cu 1 ianuarie 2012. De aceasta masura vor beneficia 790.677 persoane, din care 125.762 sunt bugetari.

5. Cresterea amenzilor de circulatie

De la 1 ianuarie 2012, odata cu majorarea salariului minim pe economie se vor majora si amenzile de circulatie.

Conform Codului rutier, un punct de amenda este 10% din valoarea salariului minim pe economie care va ajunge la 700 de lei, fata de 670 de lei cat este in prezent. In consecinta, punctul de amenda creste de la 67 lei la 70 lei.

6. Scumpirea carburantilor

Incepand cu 1 ianuarie 2012, Ministerul Finantelor Publice va majora acciza pe motorina, pentru a ajunge la nivelul asumat de Romania in negocierile de aderare la Uniunea Europeana.

Astfel, acciza pe tona de motorina va creste de la 358 euro, cat este in prezent, pana la 374 euro pe tona. Cresterea accizei va determina cel mai probabil cresterea pretului tuturor combustibililor si ar putea declansa si alte scumpiri la scara mai larga.

7. Inasprirea conditiilor de creditare

Incepand cu anul 2012, avansul minim pentru creditele pentru investitii imobiliare in euro va fi de 25%, respectiv de 40% in cazul altor valute. Pentru creditele ipotecare si imobiliare in lei, aportul propriu va fi de 15%.

8. Scumpirea energiei electrice

Pretul energiei electrice va urca de la 1 ianuarie 2012 cu circa 2,5%, a anuntat ANRE. Motivul principal este aplicarea Ordonantei privind alocarea certificatelor verzi pentru productia de energie electrica.

9. Interzicerea comercializarii de oua marcate cu 3

Romania si toate celelalte state membre ale Uniunii Europene nu vor mai putea comercializa, de la 1 ianuarie 2012, ouale marcate cu cifra trei, care semnifica modalitatea de crestere a gainilor ouatoare in custi neimbunatatite.

10. Reluarea exportului de carne de porc

Dupa opt ani, Romania va exporta din nou carne de porc. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara a obtinut acordul pentru export din partea Comisiei Europene. Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenite de la firmele romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.

11. Impozitul pe venit si contributiile sociale

Incepand cu 1 ianuarie 2012, cota de impozit de 10% retinuta la veniturile realizate din: drepturi de proprietate intelectuala; vanzarea bunurilor in regim de consignatie; activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial; activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil ; activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, se aplica la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit Titlului IX indice 2 "Contributii sociale obligatorii".

12. Impozitul pe profit

Incepand cu anul fiscal 2012, se modifica termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit de la 25 aprilie, inclusiv, a anului urmator, la 25 martie, inclusiv, a anului urmator.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult