Pariul lui Boc: legile antipopulismului si anticoruptiei

Pariul lui Boc: legile antipopulismului si anticoruptiei Data: 14 iulie 2011   Ora: 17:34

Limitarea prin Constitutie a deficitului bugetar sub nivelul de 3% si a datoriei publice sub 60% din PIB, conform prevederilor Tratatului de la Maastricht si legea confiscarii averilor ilicite reprezinta urmatoarele doua obiective pe lista reformelor guvernului, dupa cum a declarat premierul Emil Boc, in cadrul unui eveniment.

Premierul sustine ca amendarea Constitutiei este necesara pentru a impiedica deciziile populiste care ar putea fi luate de politicieni in anul electoral 2012.

"De la o zi la alta se anunta furtuni pe pietele europene, situatia fiind inca instabila in multe tari din UE, iar Romania nu isi poate permite niciun fel de excese in materie de populism, care sa conduca la dezechilibre bugetare".

De asemenea, implementarea in legislatia nationala a directivei JAI a UE din 2005, privind confiscarea averilor ilicite reprezinta o prioritate, in conditiile in care aceasta directiva trebuia implementata pana in 2007.

"Niciun om cinstit din aceasta tara nu trebuie sa aiba vreo teama referitor la aceasta propunere. Romania este singura tara din UE care nu a implementat prin lege o directiva din 2005 care prevede ca o persoana condamnata pentru o infractiune, trebuie sa faca dovada ca a dobandit averea in mod licit".

Analistii eFin.ro constata ca in ultima perioada guvernul Boc si-a asumat o abordare mult mai pragmatica atat asupra problemelor legate de economie, cat si asupra aspectelor politice. Consideram chiar ca introducerea in Constitutie a pragului de deficit bugetar de 3% (asa cum are Germania in legea fundamentala) este o tinta deosebit de ambitioasa pentru o tara emergenta, care trebuie sa recupereze decalajele fata de partenerii sai din UE.

Desi saluta initiativa guvernului, analistii eFin remarca faptul ca va fi foarte dificil oricarui guvern sa se incadreze in tinta de 3% in urmatorii ani, fara eforturi deosebite in ceea ce priveste politica fiscala si eliminarea evaziunii. In conditiile in care Romania nu are bugete multianuale, fiscalizarea este lipsita de transparenta iar proiectele de investitii care trebuie finantate de la buget, precum si cheltuielile cu caracter social sunt ridicate, numai cresterea puternica a veniturilor va putea sa asigure incadrarea intr-un deficit de 3%.

In ceea ce priveste procentul datoriei publice din PIB, valoarea de 60% este una relativ usor de indeplinit in acest moment. Cu toate acestea, pe termen lung s-ar putea dovedi o tinta dificila… Legea confiscarii averilor ilicite pare a marca continuarea luptei anti-coruptie a guvernului actual si in opinia analistilor eFin va intampina o puternica opozitie din partea membrilor Parlamentului (sau acestia vor face presiuni pentru eliminarea condamnarilor pentru fapte de coruptie dintre acuzarile eligibile).

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult